Powered by

Εντοπίστηκαν 54 αδήλωτοι μισθωτοί στην εκστρατεία του Υπ. Εργασίας

Συνολικά 54 αδήλωτοι μισθωτοί εντοπίστηκαν στην παγκύπριας βάσης εκστρατεία σε κέντρα αναψυχής/καφετέριες της Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας και του ελέγχου τήρησης βασικών εργασιακών νομοθεσιών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος «πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 323 υποστατικά, όπου εντοπίστηκαν 262 εργοδότες και 55 αυτοτελώς εργαζόμενοι».

Το σύνολο των εργαζομένων που εντοπίστηκαν ήταν 780 (435 άντρες και 345 γυναίκες). Αναλυτικά, οι 385 ήταν Ελληνοκύπριοι, οι 220 πολίτες Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι 170 Αλλοδαποί Τρίτων Χωρών και οι πέντε Τουρκοκύπριοι.

Εντοπίστηκαν 54 αδήλωτοι μισθωτοί και εκδόθηκαν 52 Ειδοποιήσεις Διαπίστωσης Παράβασης και 43 Πράξεις Επιβολής Προστίμου ύψους €106.500.

Σκοπός της εκστρατείας, αναφέρεται, ήταν η ευαισθητοποίηση όλων των απασχολούμενων στις εν λόγω οικονομικές δραστηριότητες, σε ό,τι αφορά στις συνέπειες από την αδήλωτη εργασία και τη μη συμμόρφωση με τις πρόνοιες της σχετικής Νομοθεσίας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις πρόνοιες της σχετικής Νομοθεσίας, σε περίπτωση εντοπισμού αδήλωτου ατόμου στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εκδίδεται διοικητικό πρόστιμο ύψους €500 πολλαπλασιαζόμενο επί επτά μήνες, εκτός αν αποδειχθεί από τη πλευρά του εργοδότη ότι η περίοδος παραβίασης ήταν μικρότερη.

Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι η περίοδος παραβίασης ήταν μεγαλύτερη, το πρόστιμο πολλαπλασιάζεται επί τους πραγματικούς μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι στην παγκύπρια τηλεφωνική γραμμή 77778577 γίνονται δεκτές ανώνυμες/επώνυμες καταγγελίες/πληροφορίες σε σχέση με αδήλωτη εργασία ή παραβίαση των όρων εργοδότησης, καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Ναρέντρα Μόντι: Αρκετές ινδικές εταιρείες έχουν επιλέξει την Κύπρο ως πύλη στην Ευρώπη, απεριόριστες οι δυνατότητες
Νίκος Χριστοδουλίδης: Φυσικός εταίρος για τις ινδικές εταιρείες που επιθυμούν να επεκταθούν στην Ευρώπη η Κύπρος
Υπογράφουν κοινή διακήρυξη εταιρικής σχέσης Κύπρος και Ινδία-«Μια ιστορική και ουσιαστική εξέλιξη»
Ναρέντρα Μόντι: Εμπόριο, επενδύσεις και άλλοι τομείς… Σημαντική ώθηση στις σχέσεις Ινδίας-Κύπρου
Μόντι για επίσκεψη στην Κύπρο: Να επεκταθεί η συνεργασία σε τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις και η τεχνολογία
Τεχνολογία και καινοτομία στο επίκεντρο της διμερούς ατζέντας με Μόντι-Οι προτάσεις στο τραπέζι για συνεργασία
Όλα τα αναγκαία μέτρα στα αεροδρόμια, διευθετήθηκε το θέμα της διαμονής για όλους...Η αξιολόγηση του ΣΕΑ
Τον ρόλο του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας τόνισε ο Γ. Παναγιώτου σε διεθνές φόρουμ
Απώλειες κατέγραψε την Παρασκευή το ΧΑΚ
Στο Συνέδριο της OLAF στο Ελσίνκι το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας