Powered by

Αντέχουν να βγάλουν και το 2022 οι επιχειρήσεις στον τουριστικό κλάδο

Δεν αναμένονται εντός του 2022 μαζικές αποτυχίες επιχειρήσεων στον τουριστικό κλάδο, παρά το γεγονός ότι οι φετινές πιέσεις ακολουθούν δύο έτη μειωμένων εσόδων, με την παρακολούθηση των επισφαλειών και γενικών στοιχείων που αφορούν στις υποχρεώσεις του κλάδου να δικαιολογούν την εκτίμηση πως οι οικονομικές αντοχές παραμένουν ικανές να προσπεράσουν, σε γενικές γραμμές, τις δυσκολίες του 2022.

Αυτά αναφέρει στην ενδιάμεση έκθεσή του, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, σημειώνοντας πως μολονότι σε ό,τι αφορά τον τουρισμό οι ασφαλείς εκτιμήσεις παραμένουν δύσκολες, οι αρχικές εκτιμήσεις συγκλίνουν προς το συμπέρασμα πως το 2022 θα κινηθεί καλύτερα από το 2021, σε πείσμα των απωλειών στη ζήτηση από την ρωσική και ουκρανική αγορά.

Διαβάστε εδώ: Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Αυξημένες δυσκολίες για νοικοκυριά και ΜμΕ

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο εμφανίζεται ελαφρώς πιο συντηρητικό από τις γενικότερες  εκτιμήσεις που καταγράφονται, θεωρώντας πως παρόλο που ποσοτικά η αναπλήρωση της απώλειας αφίξεων από τη Ρωσία και την Ουκρανία, θα μπορεί δυνητικά να φτάσει μέχρι και το 30% σε σχέση με τα «φυσιολογικά» έτη που προηγήθηκαν της πανδημίας, η πραγματική αναπλήρωση θα παραμείνει χαμηλότερα από τη δυνητική για μια σειρά από λόγους, συμπεριλαμβανομένων και των υψηλών πιέσεων που δέχονται αγορές όπως η Βρετανική.

Διαβάστε ακόμα: 

Οι ξένοι επενδυτές στη σέντρα… Γκολ ή αυτογκόλ για τις ομάδες; 

Από την PHC στην Coca-Cola HBC η Μελίνα Λιμνάτη

Τα νέα δρομολόγια

Όσον αφορά στη διαμόρφωση νέων δρομολογίων, αυτή, σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, αποτελεί σημαντική θετική εξέλιξη και καταγράφεται ως επιτυχία. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, η πλήρης αξιοποίηση των δρομολογίων θα πρέπει να αναμένεται μελλοντικά και όχι από την πρώτη σεζόν, καθώς ωριμάζουν τα δρομολόγια και εδραιώνεται η ζήτηση από τις δευτερεύουσες αγορές της Κύπρου.

«Τα νέα δρομολόγια από τη Μεγάλη Βρετανία, το Ισραήλ, την Ανατολική Ευρώπη και τη Γαλλία αποτελούν επένδυση για μελλοντικά οφέλη, παρά άμεση λύση των προβλημάτων και θα ήταν θεμιτό να αντιμετωπιστούν ως τέτοια», επισημαίνει.

Αναμένει ακυρώσεις

Παρά το γεγονός ότι οι δυνητικές αφίξεις έχουν αναπληρωθεί με κινήσεις του Υφυπουργείου Τουρισμού από άλλες πηγές τουριστικού ρεύματος, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο αναμένει πως θα σημειωθούν ακυρώσεις καθώς, τόσο οι προβλέψεις ανάπτυξης όσο και οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό στις χώρες αφετηρίας κινούνται αρνητικά.

Επομένως, τονίζει, η αναπλήρωση της ρωσικής απώλειας κατά περίπου 30% πρέπει να θεωρείται το μέγιστο δυνητικό πλαφόν αφίξεων για το 2022. «Σημειώνεται επίσης», συνεχίζει, «πως τιμές των ναύλων στην αεροναυσιπλοΐα δεν έχουν σημειώσει ακόμα αύξηση λόγω της συνετής διαχείρισης αποθεμάτων καυσίμων που έγινε από τις εταιρείες αερομεταφορών πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία».  

Σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, πέρα από τις ακυρώσεις, οι αυξημένες πιέσεις στον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στις χώρες αφετηρίας, αναμένεται πως θα προκαλέσουν μείωση, τόσο στη μέση διάρκεια διαμονής όσο και στην κατά κεφαλή και ημερήσια δαπάνη των τουριστών.

Τα έσοδα

Έτσι, και παρά το γεγονός ότι η βρετανική αγορά καταγράφει ιστορικά υψηλή κατά κεφαλή και ημερήσια δαπάνη σε σχέση με άλλες χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, παρά τις περί του αντιθέτου εξ’ όψεως εκτιμήσεις), αυτά τα στοιχεία αναμένεται πως θα κινηθούν πιο κοντά στους μέσους όρους, μειώνοντας έτσι τα συνολικά έσοδα.

Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα, από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο εκφράζεται εκ πρώτης όψεως η με επιφυλάξεις εκτίμηση πως τα έσοδα από τον τουρισμό θα κινηθούν υψηλότερα από το 2021. Σημειώνεται πως η εκτίμηση αυτή συνάδει και με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, όπως αυτές καταγράφονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Η εκτίμηση του Υφυπουργείου Τουρισμού για άμεσα έσοδα της τάξης των 1.7 δισ. ευρώ δεν κρίνεται ως υπερβολική.  

«Η εικόνα αυτή», τονίζει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, «προκαλεί μεν σημαντικές πιέσεις, κρίνεται όμως ως θετική, με δεδομένο ότι το εύρος και η ένταση του σοκ ζήτησης στον τουρισμό θα επέφεραν σημαντικά υψηλότερες απώλειες αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2022 όταν ξεκίνησε η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Δικαιολογείται έτσι η εκτίμηση πως το 2022 θα κινηθεί ελαφρώς υψηλότερα από το 2021».

Ικανές αντοχές

Επιπρόσθετα, υποδεικνύοντας πως η εξεύρεση λύσεων για τα εργασιακά ζητήματα στη βιομηχανία του τουρισμού και η διευκόλυνση πλήρωσης των κενών θέσεων εργασίας, θα λειτουργήσει θετικά προς τη μεγιστοποίηση του οφέλους από την αντικατάσταση των Ρώσων τουριστών, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο αναφέρει ότι δεν αναμένει εντός του 2022 ''μαζικές αποτυχίες'' επιχειρήσεων στον τουριστικό κλάδο. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι οι φετινές πιέσεις ακολουθούν δύο έτη μειωμένων εσόδων. Όπως συναφώς συνεχίζει, η παρακολούθηση των επισφαλειών και γενικών στοιχείων που αφορούν στις υποχρεώσεις του κλάδου, δικαιολογούν την εκτίμηση πως οι οικονομικές αντοχές παραμένουν ικανές να προσπεράσουν, σε γενικές γραμμές, τις δυσκολίες του 2022.

Η παράμετρος... ΜΕΔ 

«Σημειώνεται ωστόσο», καταλήγει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, «πως γενικευμένες αναδιαρθρώσεις δανείων έχουν ήδη γίνει προληπτικά το 2020 και 2021 με αποτέλεσμα νέες κινήσεις διευκολύνσεων της εξυπηρέτησης του χρέους ξενοδοχειακών μονάδων, να συνεπάγονται διαμόρφωση ΜΕΔ. Αυτό το φαινόμενο αναμένεται πως θα καταγραφεί, αλλά σε έκταση που δεν θα αποτελέσει γενικευμένο πρόβλημα για τη τουριστική βιομηχανία ή το χρηματοπιστωτικό σύστημα». 

Δειτε Επισης

Τα Mare Resorts παρουσιάζουν το «Taste Cyprus 2025»-Μια σειρά γαστρονομικών εκδηλώσεων για φιλανθρωπικό σκοπό
ΙΑΤΑ: Αναμένει μείωση των κερδών αεροπορικών εταιρειών λόγω των εμπορικών εντάσεων
Κ. Κουμής: Ενισχύει τη θέση της στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη η Πάφος-Τεράστια η συνεισφορά της στον τουρισμό
Θ. Μιχαηλίδης: Αυξημένες οι πληρότητες των ξενοδοχείων το πρώτο εξάμηνο-Η εικόνα για το τριήμερο του Κατακλυσμού
Ενώνουν δυνάμεις για προώθηση της επιχειρηματικότητας νέων στον τουριστικό τομέα ΟΝΕΚ και ΕΤΑΠ Λάρνακας-Υπέγραψαν MoU
Επεκτείνει το πρόγραμμα υπηρεσιών το Skywards της Emirates-Αποκλειστικές εμπειρίες στην Coca-Cola Arena
Ετοιμάζεται να υποδεχθεί χιλιάδες επισκέπτες το τριήμερο του Κατακλυσμού η επαρχία Αμμοχώστου-Οι εκδηλώσεις που προγραμματίζει
Άνοιξαν οι αιτήσεις για το σχέδιο επιχορηγημένων διακοπών χαμηλοσυνταξιούχων σε ορεινά και Πύργο Τυλληρίας
Σε λειτουργία ψηφιακή πλατφόρμα για περιηγήσεις και κρατήσεις από ΕΤΑΠ Λάρνακας
Δευτεραθλήτρια στο μερίδιο διανυκτερεύσεων από ξένους τουρίστες η Κύπρος-Άγγιξε το 85,7% το πρώτο τρίμηνο