Λάρνακα: Μικρές επιχειρήσεις «κάτω» στο κέντρο της πόλης
06:30 - 08 Μαΐου 2022
Είναι αυτοί οι χώροι που κοσμούν «κάτω» το κέντρο της πόλης και κάνουν τη διαφορά, διότι απλώς είναι μοναδικοί, εναλλακτικοί και ξεχωριστοί, ο καθένας για τον δικό του λόγο. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ανθρώπους, που βρίσκονται πίσω από αυτές τις πρωτοβουλίες.
Διαβάστε ακόμη:
Καύσιμα: Αυξήσεις δίχως τέλος, 10 σεντ πάνω η βενζίνη σε ένα μήνα
Οικοδομικά υλικά: Εκτός ελέγχου η κατάσταση, 3 μήνες για ένα container
Σταύρος Σταύρου: Η επόμενη δεκαετία ανήκει στη Λάρνακα
Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού IN Business, οι ιδιοκτήτες πέντε μικρών επιχειρήσεων που βρίσκονται στο κέντρο της Λάρνακας μοιράστηκαν τη δική τους ιδέα, την ιστορία πίσω από την επιχείρησή τους. Αν και σε μέγεθος μικρές, όλες πετυχημένες. Και πώς θα μπορούσαν να μην είναι άλλωστε, από τη στιγμή που στήθηκαν και δραστηριοποιούνται με οδηγό το μεράκι και την αγάπη των ιδιοκτητών τους για αυτό που κάνουν...
- Μαρία Α. Αριστείδου Studio: Διά χειρός με αγάπη
Για τους περισσότερους από εμάς, ο καφές είναι απλώς καφές. Για την καλλιτέχνιδα Μαρία Αριστείδου, όμως, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως μέσο έκφρασης, καθώς αποτελεί ένα από τα υλικά που χρησιμοποιεί για να δημιουργεί. Και αυτό δεν είναι το μόνο φυσικά, καθώς όταν αποφασίσει να βάλει δόσεις λάμψης στις δημιουργίες της, επιστρατεύοντας τα ευρέως γνωστά στρασάκια, τότε το αποτέλεσμα είναι εκθαμβωτικό. Αρκεί να πάρει στα χέρια της το λογότυπο ενός brand, για παράδειγμα, για να το μετατρέψει σε πραγματικό έργο τέχνης. Γεννημένη και μεγαλωμένη στην πόλη της Λάρνακας, η Μαρία πραγματοποίησε τις σπουδές της στον χώρο των τεχνών στην Αγγλία.
Με την επιστροφή της στην Κύπρο και αφού πέρασε από διάφορα στάδια, εγκαταστάθηκε σε ένα χώρο στην οδό Κωνσταντίνου Καλογερά, που ήταν άδειος για πέντε χρόνια. Από εκείνη τη στιγμή όλα πήραν άλλη μορφή και το καθετί που υπάρχει εκεί έχει να πει τη δική του μοναδική ιστορία. Από τη βιτρίνα που είναι εμπνευσμένη από τη Βικτωριανή Εποχή, μέχρι εκείνα τα κομμάτια που αποτελούν αποκλειστικά δουλειά της ίδιας της Μαρίας, μέσω των εμπειριών και των βιωμάτων που έχει αποκτήσει ακόμα και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πανδημίας. Και αν είναι κάτι που λέει με συγκίνηση, είναι πως η Λάρνακά της, την αγκάλιασε. Άλλωστε, όπως αναφέρει, αν αγαπάς κάτι τόσο πολύ και δίνεις όλη σου την ψύχη και ο κόσμος το νιώθει, γιατί να μην το αγκαλιάσει;
Όσο για τα πιο γνωστά της έργα, πέρα από τα υπόλοιπα, η Μαρία αναφέρεται και στις μπλε πεταλούδες, που φτιάχνει από χαρτί μέσα σε προστατευτικό γυαλί, αλλά και στις πολύ αγαπημένες της χειροποίητες χριστουγεννιάτικες μπάλες.
- Paul’s Coffee Roasters: Στον καφενέ του Παύλου
Η αγάπη τους για τον ποιοτικό καφέ και η ανάγκη τους να ξεφεύγουν από τα τετριμμένα, αναζητώντας πιο ψαγμένες επιλογές, τους οδήγησε πριν από πέντε χρόνια να δημιουργήσουν το δικό τους στέκι. Ένα χώρο για όποιον αναζητεί κάτι διαφορετικό αλλά προσιτό, για να απολαύσει από καφέ μέχρι βραδιές με μουσική. Κάπως έτσι γεννήθηκε από τον Παύλο και τη σύζυγό του Ειρήνη το Paul’s Coffee Roasters, ένας διαχρονικός με σκανδιναβικές γραμμές χώρος και με εσωτερική αυλή, που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, στην οδό Αρμενικής Εκκλησίας 35Α.
Όπως ο Παύλος έχει εύστοχα πει, θέλαμε κάτι απλό και straight forward. Να λένε, δηλαδή, «εν ο καφενές του Παύλου». Παράλληλα, όπως ομολογούν, το ζητούμενο ήταν να φτιάξουν ένα χώρο μέσα από τον οποίο να εκπαιδεύσουν τον κόσμο για το τι εστί ποιοτικός καφές, ποιες οι διαφορές του αναλόγως προέλευσης και πώς οι αλλιώτικες παρασκευές δίδουν άλλα γευστικά χαρακτηριστικά, μακριά από σιρόπια. Κατά τ’ άλλα οι δυο τους δεν είχαν σχέση με το αντικείμενο. Αυτός επαγγελματίας γραφίστας και η σύζυγός του καθηγήτρια φυσικής.
Το γεγονός αυτό δεν απετέλεσε, όμως, ανασταλτικό παράγοντα, αλλά πρόκληση για να πετύχουν. Εκείνο σίγουρα που μένει σε κάποιον που επισκέπτεται τον χώρο, είναι η μυρωδιά του φρεσκοκαβουρδισμένου καφέ, τα σπιτικά γλυκά και οι μίνιμαλ στυλιστικές πινελιές. Όσο για τους πελάτες, ο «καφενές» προσφέρεται για ανάγνωση, μελέτη, κουβέντα, εκτός γραφείου συσκέψεις, ακόμη και για σμιλί!
- Pardon my Vase: Όταν στο βάζο ανθίζουν χαμόγελα
Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα, αν τη θέση ενός συμβατικού βάζου στο σπίτι ή στο γραφείο, την έπαιρνε ένα άλλο από χαρτί πλημμυρισμένο από χρώματα, εύθυμη διάθεση και πολλή μα πολλή φαντασία, γεννημένη, για την ακρίβεια, μέσα στην περίοδο των lockdowns; Πράγματι, λοιπόν, υπάρχει μια δημιουργός - απόφοιτη καλών τεχνών στην Αγγλία-, η οποία πρωτοτυπεί, φτιάχνοντας στο δικό της στούντιο με ανακυκλωμένο χαρτί, καλύμματα δοχείων που ξεχωρίζουν για τον τρόπο κατασκευής, τη μορφή και τα χρώματά τους.
Η Στέλλα Ίσσα θέλει, όπως λέει η ίδια, να δίνει ψυχή και νόημα στο καθετί. Μέσα στο μικρό εργαστήρι της, στην οδό Στυλιανού Αποστολίδη 7, φιλοξενεί και το μοναδικό στο είδος του project Pardón my Vase, κάτι που προέκυψε, κυρίως, από την ανάγκη της να φτιάξει κάτι χαρούμενο εν μέσω πανδημίας, ώστε να διοχετεύσει τη συσσωρευμένη της ενέργεια κάπου, να παίξει και να πειραματιστεί με υλικά και χρώματα.
Μέσα από αυτό, ομολογεί, έβγαιναν όλα τα συναισθήματα που έλειπαν από τις ζωές μας εκείνη την περίοδο. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι, όπως τα χάρτινα βάζα αγκαλιάζουν ένα δοχείο, έτσι και ο κόσμος της Λάρνακας και όχι μόνο, αγκάλιασε το Pardón my Vase, που είναι φτιαγμένο με πολλή αγάπη. Και αυτό γιατί όλοι είχαμε ανάγκη για κάτι fun κι εναλλακτικό, που να φέρνει χρώμα στο σπίτι μας και χαμόγελα στα πρόσωπά μας.
- Kleidi CafE Bar: Ξεκλειδώνοντας στιγμές
Σε κάποιο σημείο, επί της οδού Κωνσταντίνου Καλογερά, ξεπροβάλλει ένας καθ’ όλα ζεστός και γεμάτος χρώματα χώρος, που μοιάζει λες και είναι βγαλμένος από κάποιο γραφικό δρομάκι της Αθήνας. Είναι το Kleidi Café Bar, που αποτελεί, πλέον, σημείο αναφοράς στην πόλη, καθώς εκεί συνυπάρχουν αρμονικά το παλιό και το σύγχρονο, το μοντέρνο και το ρετρό στοιχείο. Ήταν άλλωστε ένα όνειρο ζωής για την Ani Bogosian, με καταγωγή από την Αρμενία, όταν πρωτοήλθε στην Κύπρο από την Αθήνα, όπου μεγάλωσε και σπούδασε.
Να λειτουργήσει τον δικό της χώρο εστίασης, βάζοντας μέσα εκείνα τα στοιχεία στα οποία κυριαρχεί η φιλοξενία, η ξεγνοιασιά, η ευχαρίστηση και η θετική διάθεση, ό,τι είχε ανάγκη και η ίδια μετά την απώλεια ενός δικούς της ανθρώπου. Χωρίς στην ουσία να γνωρίζει κανέναν, ούσα άγνωστη μεταξύ αγνώστων στο νησί, η Ani δεν πτοήθηκε και προχώρησε με τα σχέδια της πριν από μια πενταετία.
Έμαθε πολλά για τη δουλειά και μαθαίνει ακόμα, όπως σημειώνει, εκφράζοντας τη χαρά της για το γεγονός ότι ο κόσμος αγκάλιασε το Kleidi και βάζει ακόμα περισσότερο χρώμα με τη θετικότητά του όταν το επισκέπτεται. Κατά τ’ άλλα, όπως λέει χαμογελαστή, σερβίρεται εκτός από καλή διάθεση, επιλεγμένο ποτό υπό τους ήχους καλής μουσικής, ενώ διοργανώνονται και βραδιές jazz. Για την απόφασή της, πάντως, να μείνει στον τόπο μας, η Ani δηλώνει περήφανη Σκαλιώτισσα.
- Fahrenheit Bakery: Με προζύμι από το Σαν Φρανσίσκο
Όταν η Μαρία Χατζηθεοχάρους αποφάσισε να σπουδάσει public health, ίσως να μην είχε φανταστεί ότι το δικό της μονοπάτι έκρυβε για την ίδια εκπλήξεις και μάλιστα γαστρονομικές. Χαμένη, πάντως, δεν βγήκε σε καμία περίπτωση, καθώς κατάφερε να αξιοποιήσει τη γνώση των σπουδών της, για να δώσει σάρκα και οστά στο μεράκι της, μέσα από μια πιο υγιεινή, όμως, εκδοχή. Κάπως έτσι ξεκίνησε το γαστρονομικό δημιουργικό της ταξίδι.
Μετά από το πέρασμά της στις ΗΠΑ, απ’ όπου κατάγεται και ο σύζυγός της, κι αφού εργάστηκε επί σειρά ετών σε εκεί εστιατόρια, αποφάσισαν από κοινού να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους στη Λάρνακα: Να δώσουν στο american dream μια πιο κυπριακή πινελιά. Και το πέτυχαν μέσα από το Fahrenheit Bakery, που στεγάζεται σε ένα διατηρητέο σπίτι, στην οδό Σταδίου 5, στο κέντρο της πόλης.
Εκεί προσφέρονται αμερικανικά γλυκά, cakes, ψωμιά και γενικά πιο παραδοσιακά αμερικάνικα προϊόντα, που δεν είναι τόσο γνωστά στην Κύπρο και όλα ανεξαιρέτως είναι δικής τους δημιουργίας και από φρέσκα υλικά. Ακόμη και το ψωμί που φτιάχνουν, λέει χαρακτηριστικά η Μαρία, είναι από παραδοσιακό προζύμι του Σαν Φρανσίσκο, που έφεραν μαζί τους πριν από έξι χρόνια.