Η κουμανδαρία μεγάλος νικητής του 13ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου
14:04 - 07 Μαΐου 2022
Σε τρεις κουμανδαρίες απονεμήθηκαν, το βράδυ της Παρασκευής, τα μεγάλα χρυσά μετάλλια του 13ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, με τον Υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή να δηλώνει ότι οι σύγχρονοι οίνοι της Κύπρου βρίσκονται σε εξαιρετικό δρόμο ποιότητας και μπορούν να σταθούν επάξια διεθνώς.
Σε χαιρετισμό του στην τελετή βράβευσης, ο κ. Καδής ανέφερε ότι ο θεσμός διαδραματίζει, από το 2006, σπουδαίο ρόλο στα οινικά δρώμενα του τόπου μας και επιβραβεύει τον κυπριακό οίνο, ως επιστέγασμα του κόπου και της συνεργασίας των αμπελουργών, των οινοπαραγωγών, των εμπειρογνωμόνων και των τεχνοκρατών, που οδήγησε στη μεγάλη οινική πρόοδο που καταγράφει ο τόπος μας τα τελευταία χρόνια.
Στο φετινό διαγωνισμό, ο οποίος διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, βάσει εγκεκριμένων και αναγνωρισμένων διεθνών προτύπων, συνέχισε, συμμετείχαν 33 οινοποιία με 178 διαφορετικά δείγματα οίνου, καταχωρισμένα σε δυο κατηγορίες, των ξηρών και ημίξηρων και των γλυκών και ημίγλυκων.
Στη βάση των προτύπων, έχει βραβευθεί το 30% των συμμετοχών από κάθε κατηγορία και συγκεκριμένα, πρόσθεσε ο Κώστας Καδής, 44 οίνοι έχουν λάβει χρυσό μετάλλιο και έξι οίνοι αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία ξηρών και ημίξηρων, ενώ από την κατηγορία γλυκών και ημίγλυκων οίνων, τρείς οίνοι έχουν λάβει το μεγάλο χρυσό και άλλοι τρεις το χρυσό μετάλλιο. Επίσης, υπέδειξε, έχουν αποδοθεί ειδικές διακρίσεις σε περιπτώσεις οίνων που έχουν παραχθεί αποκλειστικά από τις γηγενείς ποικιλίες της Κύπρου, όπως το Μαραθεύτικο, το Γιαννούδι, το Ντόπιο Μαύρο, το Ξυνιστέρι, η Πρωμάρα, η Μωροκανέλα και η Κανέλα.
Σημείωσε πως, μέσα από τη διαδικασία του διαγωνισμού, καλλιεργήθηκε ο ευγενής συναγωνισμός για την ποιοτική καταξίωση μεταξύ των οινοπαραγωγών και εμπεδώθηκε η σημασία που πρέπει να αποδίδεται από όλους στη σταθερή ποιότητα, τη διαφορετικότητα, τη αυθεντικότητα και τη μοναδικότητα των οίνων της Κύπρου.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε ότι το κυπριακό κρασί, δεν είναι μόνο το πιο ιστορικό κρασί στον κόσμο, αλλά κατέχει μια αξιοζήλευτη θέση στην παγκόσμια οινοπαραγωγή, «μια θέση η οποία βελτιώνεται συνεχώς, γιατί σήμερα η Κύπρος, πέραν από την παράδοση, διαθέτει και σοβαρούς επαγγελματίες, τόσο στην αμπελοκαλλιέργεια όσο και την οινοπαραγωγή».
Μεταξύ άλλων, υπενθύμισε ότι η Λεμεσός τιμά το κυπριακό κρασί και τους Κύπριους οινοπαραγωγούς και μέσα από τη «Γιορτή του Κρασιού» και ανακοίνωσε ότι η φετινή γιορτή θα πραγματοποιηθεί από τις 17 μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα είναι ανανεωμένη και εντυπωσιακή.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών Κύπρου, Χαράλαμπος Παναγιώτου, εξέφρασε τη χαρά του για τα αποτελέσματα και το κλίμα που επικράτησε στο διαγωνισμό, «ο οποίος δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε την ποιότητα των Κυπριακών κρασιών και φαίνεται ότι κάθε χρόνο ο διαγωνισμός αναβαθμίζεται».
Ευχαρίστησε το Υπουργείο Γεωργίας και τον Κλάδο Αμπελουργίας και Οινολογίας για την «άψογη διοργάνωση του διαγωνισμού» και συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες και βραβευθέντες.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, καθηγητής Valeriu Cotea, ο οποίος εξήρε την ποιότητα των Κυπριακών οίνων, ιδιαίτερα των λευκών και ροζέ, λέγοντας πως ο ίδιος δεν ανέμενε τόση καλή ποιότητα κρασιών.
Σημείωσε, την ίδια ώρα, ότι στις γηγενείς ποικιλίες ερυθρού οίνου υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ποιότητα θα βελτιωθεί καθώς, όπως είπε, υπάρχουν έμπειροι αλλά και νέοι οινολόγοι και η αναγκαία τεχνολογία για να γίνει αυτό.
Κάλεσε τέλος τους οινοποιούς, αν θέλουν να γνωρίζουν την αξία του προϊόντος τους, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς οίνου και ευχήθηκε όπως τα Κυπριακά κρασιά ενισχύσουν την ποιότητα τους και την παρουσία τους διεθνώς.
Τα μεγάλα χρυσά μετάλλια απονεμήθηκαν στις Κουμανδαρίες Alasia (ΛΟΕΛ Βιομήχανοι Λτδ), St.John (KEO PLC) και Αγία Μαύρη (Οινοποιείο Αγία Μαύρη Λτδ)