Powered by

ΟΕΒ: Ανάπτυξη στους τομείς των υπηρεσιών και της βιομηχανίας το 2021

Ανάπτυξη στους τομείς των υπηρεσιών και της βιομηχανίας κατέγραψε η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου κατά το 2021, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με την ΟΕΒ, το 2021 ο ευρύτερος τομέας των υπηρεσιών, ο οποίος συνιστά το 84% του ΑΕΠ της χώρας, σημείωσε θετική ανάπτυξη σε σχέση με το 2020, όπου η ανάπτυξη ήταν αρνητική σχεδόν σε όλους τους κλάδους, με σημαντικότερη ανάπτυξη να παρουσιάζουν οι κλάδοι των Δραστηριοτήτων Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης (37,9%), των Τεχνών, Διασκέδασης και Ψυχαγωγίας (9,3%), Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (5,9%) και Διοικητικών και Υποστηρικτικών Δραστηριοτήτων (5,4%).

Επιπλέον, σημειώνεται πως σημαντική βελτίωση παρουσίασε και ο τομέας του τουρισμού, με τις αφίξεις τουριστών στην Κύπρο το 2021 να φτάνουν τις 1.936.931 σε σύγκριση με 631.609 το 2020 και 3.976.777 το 2019, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 206,7% σε σχέση με το 2020 και μείωση κατά 51,3% σε σχέση με το 2019 αντίστοιχα, ενώ για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2021 τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται σε 1.513,6 εκ. ευρώ, σε σύγκριση με 392 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020, σημειώνοντας αύξηση 286,1%.

Σημαντική ήταν η συνεισφορά και της ναυτιλίας, με το ποσοστό του τομέα επί του ΑΕΠ να φτάνει το 7%, ενώ υπογραμμίζεται πως η κυπριακή ναυτιλία αποτελεί τον ενδέκατο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο παγκοσμίως και τον τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία, το 2021 ο ρυθμός ανάπτυξης του τομέα παρουσίασε αύξηση ύψους 6,2% σε σύγκριση με αρνητικό ρυθμό 5,8% το 2020, ενώ η συνεισφορά του στο ΑΕΠ ανήλθε στο 14,6%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ομοσπονδία συμμετείχε το περασμένο έτος σε πολλαπλές δραστηριότητες με σκοπό την αύξηση της συνεισφοράς της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, όπως η εφαρμογή των δράσεων της Βιομηχανικής Πολιτικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Βιομηχανίας, η υποβολή υπομνήματος προς την αρμόδια Υπουργό με εισηγήσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας και η προβολή του θέματος με τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που προκύπτουν από το τρόπο που εφαρμόζεται ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής για το εμπόριο με τα κατεχόμενα.

Τέλος, σημειώνεται πως τόσο η πορεία του τομέα των υπηρεσιών, όσο και αυτού της βιομηχανίας θα συζητηθεί στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ την Τετάρτη 25 Μαΐου και ώρα 6.45 μ.μ. στο ξενοδοχείο Hilton Cyprus στη Λευκωσία, στην οποία θα παρευρεθεί και θα μιλήσει και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Δειτε Επισης

Α. Σπακουρή: Όχι απλώς ένας τουριστικός προορισμός για τους Κύπριους η Ελλάδα-Γιατί βρίσκεται σταθερά στην κορυφή
Έφυγε από την ζωή ο Σώτος Λοής-«Η Κύπρος αποχαιρετά ένα από τους καλύτερους κτίστες της»
Olympic Lagoon Resort: Επεκτάσεις και βελτιώσεις στο πεντάστερο ξενοδοχείο στην Αγία Νάπα (photos)
Εκτοξεύθηκαν οι πωλήσεις ακινήτων-Η πρωτιά Λεμεσού και η «ισοπαλία» Λευκωσίας και Λάρνακας
Ανδρέας Νεοφύτου: Έτσι θα ενισχύσει την θέση της ως παγκόσμιος ναυτιλιακός κόμβος η Κύπρος-To όραμά μου για το ΚΝΕ
Ανοδικά έκλεισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ-Εβδομαδιαίες ζημιές 0,25%
Λιου Τζιαντσάο (ΚΚΚ): Η Κύπρος έχει καταστεί για άλλη μια φορά πύλη για τη συνεργασία Κίνας-Ε.Ε.
Ετήσια αύξηση 1,5% στους εργαζόμενους και 1,9% στις ώρες εργασίας το πρώτο τρίμηνο
Στρέφονται νομικά κατά της Booking.com οι ευρωπαίοι ξενοδόχοι-Στηρίζει την συλλογική δράση ο ΠΑΣΥΞΕ
Κάτι...ψήνεται στο Ολυμπιακό Μέγαρο από την ΚΟΕ-Ένα gala dinner με ένα ξεχωριστό επισκέπτη στο τραπέζι