Powered by

Ν. Νικολαΐδης: Πολυεπίπεδο το επιχειρηματικό οικοσύστημα της Λεμεσού

Εξαιρετικός προορισμός για επενδύσεις, πολυεπίπεδο επιχειρηματικό οικοσύστημα από ντόπιες και ξένες εταιρείες. Η Λεμεσός χαρακτηρίζεται από ζωντάνια, εξωστρέφεια και δυναμισμό και ο Δήμος το γνωρίζει γι’ αυτό και έχει θέσει υψηλά στις προτεραιότητές του την υιοθέτηση νέων καινοτόμων τεχνολογιών.

Ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, μιλά στο InBusinessNews και αποκαλύπτει τις επόμενές του κινήσεις, ώστε η πόλη να ενδυναμωθεί ως ένας σημαντικός κόμβος εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.

«Οι προσπάθειές μας δεν πρέπει να περιοριστούν απλώς στη βελτίωση των υποδομών της πόλης, αλλά και στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων αναγκών του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που διαμορφώθηκαν από τις καινοτομίες αιχμής», αναφέρει ο δήμαρχος, που δηλώνει έτοιμος να αναπτύξει ακόμα περισσότερο το οικοσύστημα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της πόλης.

Στη συνέντευξή του, ο δήμαρχος Λεμεσού σχολιάζει την κάθοδο των διεθνώς φημισμένων tech εταιρειών και πώς αυτές έφεραν την εξέλιξη στην περιοχή.

Μέσα σε λίγα χρόνια η Λεμεσός γνώρισε μια πρωτοφανή ανάπτυξη, συμβάλλοντας γενικότερα στην οικονομία της χώρας. Πού αποδίδετε την επιτυχία αυτή;

Μια σειρά από παράγοντες δημιούργησαν το θετικό περιβάλλον που οδήγησε στην πρωτοφανή ανάπτυξη της Λεμεσού τα τελευταία χρόνια. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της πόλης είναι το πολυεπίπεδο επιχειρηματικό οικοσύστημα της από ντόπιες και ξένες εταιρείες που χαρακτηρίζεται από ζωντάνια, εξωστρέφεια και δυναμισμό.

Στη διαμόρφωση του θετικού περιβάλλοντος για ξένους επενδυτές στην πόλη μας συνέβαλαν, μεταξύ άλλων, η χαμηλή φορολογία στην Κύπρο, η υψηλή ποιότητα επαγγελματικών υπηρεσιών και το χαμηλό κόστος για τη διεξαγωγή επιχειρηματικής δραστηριότητας και η ύπαρξη του κύριου λιμανιού στην χώρα το οποίο διαχειρίζεται σχεδόν όλο το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο της Κύπρου.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνέβαλαν από τη μια να γίνει η Λεμεσός ένα διεθνές κέντρο ναυτιλιακών υπηρεσιών και παράλληλα να προσελκύσει πολλές ξένες εταιρείες να δραστηριοποιηθούν ή να εγκαταστήσουν την έδρα τους στην πόλη μας στους τομείς του εμπορίου, του μάρκετινγκ, των χρηματοοικονομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών, όπως επίσης και στον τομέα της τεχνολογίας όπου παρατηρείται μια αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια στην παρουσία τέτοιων εταιρειών στην πόλη μας.

Εξωστρέφεια και υποδομές 

Πόσο σημαντικό ρόλο πιστεύετε ότι διαδραμάτισε η εξωστρέφειά της και η έμφαση στις υποδομές της για να καταστεί επιχειρηματικό κέντρο;

Δεν θα μπορούσε η Λεμεσός να είχε την εξέλιξη που έχει χωρίς την παρουσία πολλών διεθνώς φημισμένων εταιρειών, οι οποίες όμως προσελκύσθηκαν από τις εξωστρεφείς πολιτικές και πρακτικές πολλών εγχώριων εταιρειών παροχής υπηρεσιών, όπως τράπεζες, ελεγκτικά γραφεία, συμβουλευτικές εταιρείες και πολλές άλλες, οι οποίες αποτελούν ένα πολύ δυναμικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας.

Το δεύτερο και εξίσου ουσιαστικό κριτήριο για να έλθει μια εταιρεία και να παραμείνει σε μια πόλη, είναι η ύπαρξη πολύ ικανοποιητικών υποδομών σε θέματα χώρων, επικοινωνιών και γενικά ενός επαρκούς και ελκυστικού περιβάλλοντος για το επιχειρείν αλλά και για την ποιοτική διαβίωση του προσωπικού τους. Η Λεμεσός έχει τα χαρακτηριστικά εκείνα που μπορεί να καλύψει, τόσο τις επαγγελματικές ανάγκες όσο και τις ανάγκες ενός ποιοτικού τρόπου ζωής.

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πόλη της Λεμεσού, ώστε να καταστεί πιο ελκυστική για ξένες εταιρείες τεχνολογίας που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο;

Η πόλη έχει ήδη γίνει ένας σημαντικός κόμβος εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και όλοι έχουμε τεράστια ευθύνη να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο αυτή την προοπτική. Προς την κατεύθυνση αυτή, οι προσπάθειές μας δεν πρέπει να περιοριστούν απλώς στη βελτίωση των υποδομών της πόλης.

Στην ψηφιακή εποχή που διανύουμε, η οποία κυριαρχείται από τεχνολογικά άλματα, οι προσπάθειές μας θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων αναγκών του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που διαμορφώθηκαν από τις καινοτομίες αιχμής. Να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο ένα οικοσύστημα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Στον τομέα αυτό είναι απόλυτα αναγκαίο να προωθηθεί το θέμα του Τεχνολογικού Πάρκου στην πόλη μας, που δυστυχώς δεν έχει μέχρι σήμερα προωθηθεί ικανοποιητικά.

Βασικό επίσης συστατικό στοιχείο στη διαμόρφωση ενός θετικού περιβάλλοντος για τις εταιρείες τεχνολογίας είναι το πανεπιστημιακό περιβάλλον που θα μπορέσει να τις στηρίξει με εμπειρογνωμοσύνη και έρευνα, αλλά και με την παροχή εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Ποιες ενέργειες ή δράσεις θα πρέπει να γίνουν, ώστε η πόλη της Λεμεσού να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί άλλες ανεπτυγμένες πόλεις της Ευρώπης;

Οι παράγοντες που έχουν καταστήσει την πόλη μας ένα εξαιρετικό προορισμό για επενδύσεις πρέπει να βελτιώνονται συνεχώς, λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον που υπάρχει. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παρακολουθούμε και να είμαστε πολύ κοντά στις διεθνείς εξελίξεις που καθορίζουν τα αναπτυξιακά και επενδυτικά δεδομένα σε διεθνές επίπεδο.

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί σε καινοτόμες δράσεις και τεχνολογίες αιχμής. Προς την κατεύθυνση αυτή, ως τοπική αρχή, θέσαμε πολύ υψηλά στις προτεραιότητές μας την ανάγκη υιοθέτησης νέων καινοτόμων τεχνολογιών στη λειτουργία του δήμου και την επικοινωνία μας με τους δημότες, τον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματική λειτουργία της δημοτικής μηχανής όπως και την αποτελεσματική εξυπηρέτηση του κοινού.

Ο Δήμος μας στοχεύει στο να συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα της πόλης μας προωθώντας υπηρεσίες που να είναι απλούστερες, ταχύτερες και καλύτερες, μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία

Ποιος ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα σε όλη αυτή την προσπάθεια; Υπάρχουν συνεργασίες μεταξύ Δήμου και ιδιωτικού τομέα;

Η ιδιωτική πρωτοβουλία υπήρξε ο βασικότερος παράγοντας στην ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα της Λεμεσού εδώ και πολλά χρόνια. Πέρα από το επιχειρείν, ο ιδιωτικός τομέας και οι φορείς του, όπως το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην επιδίωξη έργων θεμελιώδους σημασίας για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Λεμεσού, αλλά και της Κύπρου ολόκληρης. Ο Δήμος Λεμεσού διαχρονικά συνεργάζεται στενά με τον ιδιωτικό τομέα, και είναι αυτή η σύμπλευση και η κοινότητα στόχων της τοπικής αρχής με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που έδωσε και την μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη της πόλης μας.

Η μετάβαση στην πράσινη οικονομία

Η μετάβαση στην πράσινη οικονομία είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για τα ευρωπαϊκά κράτη. Μπορεί η Λεμεσός να καταστεί μια έξυπνη πόλη;

Η κατεύθυνση προς την πράσινη οικονομία και τις πολιτικές έξυπνης πόλης, είναι μονόδρομος και η πόλη μας και μπορεί και πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή. Ως τοπική αρχή έχουμε αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες που θέτουν τα θεμέλια αυτής της μετάβασης.

Αυτές οι πρωτοβουλίες αφορούν, μεταξύ άλλων, στην προώθηση της γαλάζιας οικονομίας, στον εκσυγχρονισμό και στην τεχνολογική αναβάθμιση της λειτουργίας του Δήμου και του τρόπου εξυπηρέτησης του πολίτη, στη δημιουργία του Δημοτικού Κέντρου Καινοτομίας, στην προώθηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΚ), στην πράσινη ανάπτυξη στις συνοικίες της πόλης, στην προώθηση της δημιουργίας περιαστικού πάρκου και άλλα συναφή θέματα.

Μια πρόσφατη πολύ θετική εξέλιξη ήταν και η επιτυχία της πόλης μας να επιλεγεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως μια από τις 100 πόλεις της Ευρώπης που θα στοχεύσουν και θα χρηματοδοτηθούν με κοινοτικά κονδύλια σε μια προσπάθεια επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας και καθεστώτος έξυπνης πόλης μέχρι το 2030.

Αυτή τη μεγάλη επιτυχία της πόλης μας θα αξιοποιήσουμε πλήρως και ήδη έχουμε αρχίσει τις επαφές με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της χώρας μας, καθώς επίσης και με πόλεις και κέντρα του εξωτερικού, για να διαμορφώσουμε προτάσεις για δράσεις μέσα στα πλαίσια του προγράμματος των 100 πόλεων.

Δειτε Επισης

Στο 45% μέχρι τον Οκτώβριο η υλοποίηση αναπτυξιακών δαπανών προϋπολογισμού
Μέχρι τέλη Ιανουαρίου η αποπληρωμή αποχετευτικών τελών Λάρνακας-Δόθηκε παράταση από τον ΕΟΑ
Ετήσια μείωση στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Οκτώβριο και στο δεκάμηνο
Αύξηση εσόδων, μείωση δαπανών και υπερδιπλάσιο πλεόνασμα το δεκάμηνο
Σ. Μαρκίδης: Χωρίς προβλήματα η υποβολή φορολογικών δηλώσεων-Πόσες κατατέθηκαν
Τα ακριβοπληρωμένα και τα υποαμειβόμενα επαγγέλματα-Οι απολαβές των υπαλλήλων σε κάθε κλάδο
Ώθηση στο ΑΕΠ της Κύπρου με αύξηση 6% από την πλήρη απορρόφηση των πόρων της πολιτικής συνοχής
Γιώργος Παπαναστασίου: Ψηλά στις προτεραιότητές μας η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Ζητά από ΑΗΚ αντιστάθμιση ρίσκου κόστους ηλεκτρισμού για καταναλωτές
Προστασία οφειλετών που εξόφλησαν τα δάνεια τους σε περιπτώσεις ΜΕΜΟ για ακίνητη περιουσία