Αναβαθμίζεται και αλλάζει όψη ο Πεδιαίος-Τι θα περιλαμβάνει το έργο
18:18 - 30 Μαΐου 2022
Ως έργο ύψιστης προτεραιότητας χαρακτηρίστηκε το έργο του Ολοκληρωμένου Σχεδιασμού του Αστικού Γραμμικού Πάρκου του Πεδιαίου, το οποίο παρουσιάστηκε από τους Δήμους Λευκωσίας, Λακατάμιας και Στροβόλου, στα γραφεία του Δήμου Στροβόλου, το μεσημέρι της Δευτέρας.
Αποδέκτες της παρουσίασης ήταν ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, και λειτουργοί του Τμήματος Περιβάλλοντος.
Στην παρουσίαση παρευρίσκονταν και ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, η Δήμαρχος Λακατάμιας, δρ Φωτούλα Χατζήπαπα και ο Δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, όπως και υπηρεσιακοί των τριών Δήμων, οι οποίοι εμπλέκονται στον σχεδιασμό και υλοποίηση του έργου.
Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προοπτική αύξησης του αστικού πρασίνου και για την περίοπτη θέση στην οποία βρίσκονται τα θέματα διατήρησης της βιοποικιλότητας. Ο Πεδιαίος ποταμός, τόνισε, έχει σπουδαία βιοποικιλότητα και περιλαμβάνει είδη μοναδικά σε όλο τον κόσμο, καθώς και σημαντικούς οικοτόπους. «Οι λύσεις που προτείνονται και συνάδουν με τη λειτουργία της φύσης (nature-based solutions) είναι κάτι που μάς ικανοποιεί ιδιαίτερα», πρόσθεσε ο κ. Καδής.
Επιπλέον, ο Υπουργός Περιβάλλοντος εστίασε στη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και των μη ενεργοβόρων μέσων διακίνησης καθώς και στην προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, που συμβάλλουν στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Ακόμη, σημείωσε ότι στο έργο αξιοποιούνται οι αρχές της κυκλικής οικονομίας και έχει ληφθεί υπ’ όψιν η διαχείριση των υδάτων. Ο Πεδιαίος μπορεί να καταστεί πρότυπο για το πώς είναι σήμερα διαμορφωμένες οι σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις, κατέληξε ο κ. Καδής.
Ο Δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, χαρακτήρισε την αναβάθμιση του Πεδιαίου ως «έργο ύψιστης προτεραιότητας» για τους τρεις Δήμους και επικεντρώθηκε στην ανάγκη εκπόνησης ενιαίου διαχειριστικού σχεδίου για τον ποταμό. Η πόλη μας είναι άμεσα συνυφασμένη με τον Πεδιαίο, υπέδειξε, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητη η προστασία του οικοσυστήματος του ποταμού. Θέλουμε το έργο να γίνει παράδειγμα καινοτομίας, πράσινης ανάπτυξης και σεβασμού προς τη φύση, τόνισε.
Η Δήμαρχος Λακατάμιας, δρ Φωτούλα Χατζήπαπα, ανέφερε ότι ο σχεδιασμός του έργου προδιαγράφει την εντυπωσιακή αλλαγή της Λευκωσίας και υπόσχεται να αλλάξει άρδην και την καθημερινότητα των πολιτών. Ακόμη, χαρακτήρισε την αναβάθμιση του Πεδιαίου ως «έργο πράσινων υποδομών», το οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη των κινδύνων και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Όλοι οι χώροι είναι σχεδιασμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι φιλικοί και προσβάσιμοι σε όλους, επεσήμανε.
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο έργο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά έργων βιώσιμης κινητικότητας στην ευρύτερη Λευκωσία, όπως οι ποδηλατολωρίδες και οι ποδηλατόδρομοι που συνδέουν τα πανεπιστήμια της Έγκωμης με το κέντρο της Λευκωσίας. Η Λευκωσία πρωτοπορεί ως προς τη βιώσιμη κινητικότητα, τόνισε, προσθέτοντας ότι «χτίζουμε την πόλη του μέλλοντος για μας και τα παιδιά μας».
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, αναφέρθηκε ότι το έργο θα περιλαμβάνει περιοχή μελέτης εκτάσεως 11,2 χλμ., νέα πορεία εκτάσεως 5,1 χλμ., νέες φυτεύσεις εκτάσεως 190.000 τ.μ., και 14 νέες γέφυρες.
Επιπλέον, θα περιλαμβάνει νέο δίκτυο φωτισμού LMS (ανά 50 μ.), πάνω από 500 έξυπνους αισθητήρες, 10,8 χλμ. οπτικής ίνας, νέο δίκτυο κάδων ανακύκλωσης (ανά 400 μ.), νέα info points ανά 1 χλμ., οκτώ νέους χώρους στάθμευσης με υδατοπερατό δάπεδο, ένα νέο σημείο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, 12 ηλιακά πεζοδρόμια (solar pavements) και δύο κινητικά πεζοδρόμια (kinetic pavements).
Εκτός από αυτά, η αναβάθμιση του γραμμικού πάρκου του Πεδιαίου θα περιλαμβάνει επτά νέες δημόσιες τουαλέτες, οκτώ νέα bike hubs, 12 νέα περίπτερα και αναψυκτήρια, τέσσερα νέα energy playgrounds, πέντε νέα nature playgrounds, ένα νέο adventure playground, δύο νέα υπαίθρια αμφιθέατρα, τέσσερα νέα γήπεδα και δύο νέα πάρκα ποδηλάτου.
Σημειώνεται ότι το έργο προνοεί τη δημιουργία τεσσάρων νέων θεραπευτικών κήπων, επτά νέων σημείων αναπαραγωγής μελισσών και πεταλούδων, ενός νέου πάρκου σκύλων, δύο νέων χώρων υπαίθριας έκθεσης τέχνης, ενός νέου περιβαλλοντικού κέντρου, ενός νέου κέντρου διαχείρισης κρίσεως και δύο νέων κεντρικών πλατειών.
Ο αρχικός προϋπολογισμός για το έργο ανέρχεται στα 26.887.400 ευρώ, με τους τρεις Δήμους να στοχεύουν να επενδύσουν ένα ποσό της τάξεως των 11 εκατ. ευρώ, για την πρώτη φάση του έργου, που αναμένεται να αρχίσει με την ολοκλήρωση της Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον και των λοιπών σχετικών μελετών. Τα κατασκευαστικά έργα των υποφάσεων αναμένεται να ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο του 2023 και να ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2027.
Το έργο συμπεριλαμβάνεται στην Στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης των έξι Δήμων της αστικής Λευκωσίας (δηλ. των Δήμων Λευκωσίας, Στροβόλου, Λακατάμιας, Έγκωμης, Αγίου Δομετίου και Αγλαντζιάς) για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 και δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ.