Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Το νερό είναι το σημαντικότερο αγαθό στον πλανήτη

Το νερό είναι παντού γύρω μας, έτσι δεν είναι; Σε ποτάμια, λίμνες, θάλασσες και ωκεανούς. Φαίνεται ότι είναι ένα αγαθό σε απεριόριστη αφθονία. Γιατί, λοιπόν, συνεχίζουμε να ακούμε ότι πρέπει να εξοικονομήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο;

Στην Κύπρο, 1 στους 4 ανθρώπους παραδέχεται ότι θεωρεί δεδομένη την απεριόριστη διαθεσιμότητα νερού, χωρίς να έχει ιδέα πόσο καταναλώνει καθημερινά. Το 67% πιστεύει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει λιγότερο νερό από όσο ήδη καταναλώνει.

Ωστόσο, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι πέφτουν έξω στο πόσο νερό χρησιμοποιούν πραγματικά κατά 55%. Ένα μέσο νοικοκυριό χρησιμοποιεί 350 λίτρα νερό την ημέρα, αλλά οι άνθρωποι υπολογίζουν ότι χρησιμοποιούν μόνο 157.

 

Το πρόβλημα είναι ότι θεωρούμε τα πράγματα δεδομένα. Οι περισσότεροι από εμάς ανήκουμε σε αυτό το ¼.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το νερό είναι απαραίτητο μέρος της ζωής. Το χρειαζόμαστε καθημερινά για να ζούμε και να εκτελούμε ζωτικές λειτουργίες στον οργανισμό μας. Τα φυτά και τα ζώα χρειάζονται νερό για να αναπτυχθούν. Η γη αποτελείται κυρίως από νερό, περίπου το 71%.

Αυτό το νερό ανακυκλώνεται συνεχώς, επομένως δεν είναι ένα απεριόριστο αγαθό. Η ποσότητα του νερού στη Γη παραμένει πάντα η ίδια, δεν το χάνουμε και δεν δημιουργούμε περισσότερο. Αυτό συμβαίνει εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια και προφανώς δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το νερό με το οποίο πλύναμε τα δόντια μας σήμερα το πρωί μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με έναν δεινόσαυρο!

 

Λοιπόν, το γεγονός, όμως, είναι ότι λιγότερο από το 1% του νερού της γης είναι χρησιμοποιήσιμο για εμάς! Το υπόλοιπο νερό βρίσκεται στη θάλασσα, παγιδευμένο μέσα στους παγετώνες και ελεύθερο μέσα στην ατμόσφαιρα. Το θαλασσινό νερό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας για την παροχή πόσιμου νερού, καθώς η περιεκτικότητά του σε αλάτι είναι πολύ υψηλή και οι διαδικασίες για την αφαίρεση του αλατιού έχουν τεράστιο οικονομικό κόστος.

Υπάρχει, επίσης, μεγάλη ενεργειακή απαίτηση και περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού. Η θερμότητα από τον ήλιο το κάνει αυτό φυσικά στον κύκλο του νερού, μετατρέποντας το θαλασσινό νερό σε αέριο μέσω της εξάτμισης και αφήνοντας πίσω το αλάτι. Από το μικρό ποσοστό γλυκού νερού που διατίθεται για ανθρώπινη χρήση, ένα τεράστιο 70% προορίζεται για την καλλιέργεια τροφίμων και την εκτροφή ζώων. Επομένως, υπάρχει μόνο περιορισμένη ποσότητα γλυκού νερού διαθέσιμη αποκλειστικά για χρήση από εμάς.

Η Lidl Κύπρου, με σαφή περιβαλλοντική ευαισθησία, έχει εμπνευστεί τα Lidl Eco Hacks. Η νέα αυτή οικολογική πρωτοβουλία αποτελείται από μια σειρά από χρήσιμα βίντεο με συμβουλές που μπορούμε να εφαρμόσoυμε όλοι στην καθημερινότητά μας!

Στο τελευταίο βίντεο, η ηθοποιός, ραδιοφωνική παραγωγός και πρέσβειρα του UNRF αλλά και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “End Climate Change, Start Climate of Change”, Έλενα Ολυμπίου, μας δείχνει πανεύκολα και χρήσιμα tips για να μειώσουμε την κατανάλωση νερού στο σπίτι!

                                       

Η Έλενα γνωρίζει πολύ καλά τη σημαντικότητα του να έχεις πρόσβαση σε πόσιμο νερό, αλλά και το πόσο δύσκολη είναι η ζωή χωρίς αυτό, αφού πρόσφατα ταξίδεψε στο Νεπάλ όπου σαν μέρος μιας εθελοντικής ομάδας έσκαψαν ένα αυλάκι μήκους 6 χιλιομέτρων για να φέρουν πόσιμο νερό σε μια κοινότητα με περισσότερες από 46 οικογένειες!

Οι περισσότεροι από εμάς σχεδόν αγνοούμε πόσο νερό σπαταλάμε σε καθημερινή βάση. Σπαταλάμε νερό περιμένοντας να ζεσταθεί το ντους, με την αργή διαρροή στη λεκάνη της τουαλέτας που ποτέ δεν προσέξαμε και με το πότισμα του γκαζόν μας κάθε μέρα.

Ίσως, όμως, είναι η κατάλληλη στιγμή να σκεφτούμε πραγματικά πώς μπορούμε να μειώσουμε την αλόγιστη σπατάλη του νερού. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, αλλά ας ξεκινήσουμε με μερικά βασικά πρώτα βήματα που έχουν όμως μεγάλο αντίκτυπο αν τα εφαρμόζουμε όλοι. Δείτε το βίντεο που ετοίμασε η Έλενα για τα Lidl Eco Hacks και αρχίστε κι εσείς να εξοικονομείτε το πολύτιμο αυτό αγαθό!

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Δεκεμβρίου του IN Business: Οι βραβευθέντες των 10ων ΚΕΒΕ Business Leader Awards
Μαρίνα Χατζημανώλη: Μεγάλη επιτυχία η επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του ΔΝΟ
Τεράστια επιτυχία για την Κύπρο-Επανεξελέγη στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού
Στην 1η θέση του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού η Ελλάδα
Η πράσινη μετάβαση και οι στόχοι της Ε.Ε. σε ημερίδα του Ινστιτούτου Κύπρου
Το Κέντρο Καινοτομίας IDEA δέχεται νέες αιτήσεις για startups
Ο Γιάννης Παναγιώτου στο 2ο Cyprus Job Fair-Το μήνυμά του σε όσους αναζητούν εργασία(pics)
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και Πανεπιστήμιο Κύπρου ενώνουν δυνάμεις
ΙδΕΚ: Αυξημένο ενδιαφέρον για το Disrupt-Νέα καταληκτική ημερομηνία και επιπρόσθετος προϋπολογισμός
Εθελοντική αιμοδοσία από την Imperio