Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Πολωνία: Τέλος στη συμφωνία για παραλαβή ρωσικού φυσικού αερίου

Η Πολωνία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τερμάτισε τη συμφωνία της με τη Ρωσία για τη λήψη ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal, αφού η Βαρσοβία απέρριψε το αίτημα να πληρώσει σε ρούβλια και η Μόσχα απάντησε, διακόπτοντας τις προμήθειες τον Απρίλιο.

Η Πολωνή Υπουργός Κλίματος Anna Moskwa, η οποία ανακοίνωσε την απόφαση στο Twitter, είπε στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP ότι η κίνηση της Βαρσοβίας δεν επηρέασε τις ροές φυσικού αερίου από τη Γερμανία στην Πολωνία μέσω του αγωγού, τον οποίο διαχειρίζεται πολωνική εταιρεία.

Η Πολωνία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν σχεδίαζε να παρατείνει τη σύμβαση προμήθειας που επρόκειτο να λήξει στα τέλη του 2022. Η πολωνική εταιρεία φυσικού αερίου PGNiG είχε πει στη ρωσική εξαγωγέα φυσικού αερίου Gazprom το 2019 ότι δεν θα ανανεώσει τη συμφωνία.

"Η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας επιβεβαίωσε την ακρίβεια της αποφασιστικότητας της πολωνικής κυβέρνησης να ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως από το ρωσικό αέριο. Πάντα γνωρίζαμε ότι η Gazprom δεν ήταν αξιόπιστος εταίρος", δήλωσε η Moskwa.

Η Gazprom δεν απάντησε στο αίτημα του Reuters ζητώντας σχολιασμό.

Η Βαρσοβία αρνήθηκε να συμμορφωθεί με το αίτημα της Ρωσίας να πληρώνουν οι ευρωπαϊκές χώρες για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, παρόλο που τα περισσότερα συμβόλαια εκφράζονται σε ευρώ ή δολάρια.

Η Moskwa είπε ότι ο τερματισμός της συμφωνίας ήταν φυσικός αφού είπε ότι η Ρωσία παραβίασε τη σύμβαση σταματώντας τις προμήθειες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: "Δύσκολα μπορούμε να μιλήσουμε για συμβατικές σχέσεις τώρα. Η Πολωνία έχει αρνηθεί να πληρώσει για το φυσικό αέριο εδώ και πολύ καιρό και για να παρέχεται φυσικό αέριο, χρειάζονται γραπτές συμφωνίες και πληρωμή".

«Πρέπει να αναλύσουμε προσεκτικά τις πιθανές συνέπειες για τη διέλευση», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη μιλώντας για την κίνηση της Πολωνίας. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Πολωνία χρησιμοποίησε τον αγωγό για να λάβει φυσικό αέριο από τη Γερμανία αντιστρέφοντας τις ροές όταν το αέριο δεν ρέει από τη Ρωσία προς τη Δυτική Ευρώπη.

Το πολωνικό τμήμα του αγωγού Yamal που συνδέει τη Ρωσία με τη Δυτική Ευρώπη ανήκει σε μια κοινοπραξία της Gazprom και της PGNiG, αλλά το διαχειρίζεται η κρατική εταιρεία μεταφοράς φυσικού αερίου της Πολωνίας Gaz-System.

«Οι διακυβερνητικές συμφωνίες με τη Ρωσία, οι οποίες παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν θα πρέπει να ισχύουν πλέον», είπε η Moskwa στο PAP. «Ο αγωγός Yamal λειτουργεί σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία του επιτρέπει να χρησιμοποιείται για αντίστροφη παροχή φυσικού αερίου από τη Γερμανία στην Πολωνία χωρίς διακοπή».

Ο Πιότρ Ναΐμσκι, Υπουργός της Πολωνίας αρμόδιος για την ενεργειακή ασφάλεια, δήλωσε στο δημόσιο ραδιόφωνο τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση ενέκρινε ψήφισμα για τον τερματισμό της ρωσικής σύμβασης στις 13 Μαΐου. Είπε ότι θα σταλεί επίσημη ειδοποίηση τη Δευτέρα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Θετικά πρόσημα στην Ασία, εν αναμονή... κεντρικών τραπεζών και πληθωρισμού
ΗΠΑ: Μειώθηκε στο 3,7% η ανεργία, η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή
Κρίση προϋπολογισμού στη Γερμανία- Αισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών ο Όλαφ Σολτς
Πρώτες σε αγορές χρυσού τον Οκτώβριο οι Κεντρικές Τράπεζες Κίνας, Τουρκίας, Πολωνίας
Ο Πρόεδρος της Κίνας συναντά Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ
Τρίτη ημέρα απωλειών στη Wall Street
ΗΠΑ: Οι εργαζόμενοι της Washington Post θα απεργήσουν για μία ημέρα
Σε συνεργασία Ρωσίας-Ιράν για να ξεπεραστούν οι δυτικές κυρώσεις καλεί η Μόσχα
Η απεργία της Tesla Σουηδίας εξαπλώνεται στη γειτονική Δανία
Τουρκία: Ο ετήσιος πληθωρισμός έτρεχε το Νοέμβριο με ρυθμό 62%