Powered by

DBRS για Ελλάδα: Η δημοσιονομική πειθαρχία «κλειδί»

Το έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω το 2023, αλλά η εισαγωγή μέτρων για την άμβλυνση του αντίκτυπου των αυξημένων τιμών στην Ενέργεια και της αναμενόμενης επιβράδυνσης θα οδηγήσει σε αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων

Κλειδί για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την ανθεκτικότητα της εγχώριας οικονομίας θεωρεί, σε σημερινό του ενημερωτικό σημείωμα, ο καναδικός οίκος DBRS Morningstar τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σχετικά, η Ελλάδα δημοσίευσε το Πρόγραμμα Σταθερότητας που καθορίζει τους δημοσιονομικούς στόχους και τους στόχους για το χρέος για την περίοδο 2023-2025. 

Η DBRS Morningstar βλέπει θετικά τη δέσμευση της Ελλάδας στη δημοσιονομική πειθαρχία. Ωστόσο, οι συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργούν πρόσθετη αβεβαιότητα γύρω από τις προβλέψεις. 

Μια πιο μακροχρόνια επίδραση στις τιμές των εμπορευμάτων και τον πληθωρισμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερη ανάπτυξη. 

Ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. 

Μια παρατεταμένη ή ευρύτερη σύγκρουση θα μπορούσε να εντείνει τις προϋπάρχουσες επιπτώσεις της πανδημίας, να οδηγήσει σε ασθενέστερη ανάπτυξη και να καθυστερήσει περαιτέρω την εξισορρόπηση των δημοσιονομικών λογαριασμών. 

Παρά την απουσία ισχυρών οικονομικών δεσμών με τη Ρωσία, η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος στο 3,1% σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, από τις αρχικές εκτιμήσεις για 4,5%. 

Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων και στην αρνητική επίδραση του υψηλού πληθωρισμού.

Η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής της βιωσιμότητας

Πέρυσι, ένα καλύτερο από το αναμενόμενο ΑΕΠ οδήγησε σε πρωτογενές έλλειμμα 5,0%, νούμερο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2022. 

Το έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω το 2023, αλλά η εισαγωγή μέτρων για την άμβλυνση του αντίκτυπου των αυξημένων τιμών στην Ενέργεια και της αναμενόμενης επιβράδυνσης θα οδηγήσει σε αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων φέτος: από πρωτογενές έλλειμμα 1,4% του ΑΕΠ σε 2,0 %. 

Τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και η συρρίκνωση της οικονομίας το 2020 οδήγησαν σε αύξηση του δείκτη δημόσιου χρέους στο 206,3% του ΑΕΠ, από 180,7% το 2019. 

Η ισχυρή ανάπτυξη και τα έσοδα οδήγησαν σε μεγαλύτερη μείωση του δείκτη από ό,τι αρχικά αναμενόταν, στο 193,3%, το 2021.

Η κυβέρνηση προβλέπει ότι ο δείκτης του δημόσιου χρέους θα συνεχίσει την πτωτική του τάση, που προβλέπεται να αγγίξει το 180,2% το 2022, 13,1 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το 2021, λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού. 

Μέχρι το 2025 ο δείκτης χρέους εκτιμάται ότι θα πέσει κάτω από το 150% του.

Ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να πέσει μέχρι το 2025 στο 150%, ήτοι πτώση 59,8% σε σχέση με το 2020.

Ο δείκτης δημόσιου χρέους είναι υψηλός

Η αυστηροποίηση των νομισματικών πολιτικών προσθέτει πίεση στο κόστος δανεισμού ενώ εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα μπορούν να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους τους. 

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν πρόσφατα σε περίπου 2,5%. 

Η πανδημία είχε βαρύ αντίκτυπο στο χρέος, με τον αντίστοιχο δείκτη χρέους να παραμένει ο υψηλότερος στη ζώνη του ευρώ. 

Κατά την άποψη της DBRS Morningstar, παρά τον υψηλό δείκτη δημόσιου χρέους της Ελλάδας, αρκετοί παράγοντες μετριάζουν τους κινδύνους που προκύπτουν από την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων. 

Στο μέλλον, η μείωση του χρέους θα υποστηριχθεί επίσης από δύο άλλους παράγοντες: (1) Την ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει και να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα και (2) να επιτύχει σταθερούς ρυθμούς ονομαστικής ανάπτυξης.

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 5,16 δις στο 4μηνο-7% πάνω από τον στόχο τα έσοδα από φόρους
Eurostat: Οι Έλληνες εργάστηκαν τις περισσότερες ώρες εβδομαδιαίως στην Ε.Ε. το 2024 (γραφήματα)
Διπλό crash test για Ελλάδα-Στο μικροσκόπιο Fitch και Κομισιόν
Κυκλάδες: Ποιος είναι το «σιωπηλό διαμάντι» που λατρεύουν οι Βρετανοί τουρίστες
Οι πέντε απειλές για την ελληνική οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο
Στα €18 δις το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα-Πώς ψωνίζουν οι Έλληνες
Το ιδιωτικό χρέος σε πρώτο πλάνο στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης-Οι σχεδιασμοί
Στο 9% η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάρτιο-Στα 4,28 εκατ. οι απασχολούμενοι
Στην Κομισιόν η έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία-Στο 3,6% η αύξηση των πρωτογενών δαπανών
Προς πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου η Ελλάδα-Το σχέδιο και το μήνυμα σε διεθνείς επενδυτές