Powered by

Υποβάθμιση της πρόβλεψης για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ασίας το 2022

Η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης υποβάθμισε την Τετάρτη την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης που θα παρουσιάσει το 2022 η αναπτυσσόμενη οικονομία της Ασίας, καθώς οι «αυξανόμενες» πιέσεις στις τιμές μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απειλούν την περιοχή της Ασίας η οποία ανακάμπτει από την πανδημία και τα αυξανόμενα κρούσματα που παρουσιάζει η παραλλαγή Όμικρον.

Ο πληθωρισμός σε ολόκληρη την τεράστια περιοχή της Ασίας, η οποία εκτείνεται από τα νησιά Κουκ στον Ειρηνικό μέχρι το Καζακστάν στην Κεντρική Ασία, αναμενόταν να επιταχυνθεί καθώς οι χώρες ανέκαμψαν από την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ αυξήθηκε το κόστος ενέργειας και τροφίμων, αναφέρει η Τράπεζα.

Στον απόηχο της αύξησης των μολύνσεων από κορωνοϊό λόγω της παραλλαγής Όμικρον και της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η Τράπεζα Αναπτύξεως της Ασίας με έδρα τις Φιλιππίνες υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη το 2022 στο 5,2%.

Στην προηγούμενη πρόβλεψή της τον περασμένο Δεκέμβριο, η Τράπεζα ανέμενε ανάπτυξη 5,3% το 2022, ενώ το 2021 ο ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε στο 6,9%.

Ενώ η τράπεζα ήταν αισιόδοξη ότι η περιοχή θα συνεχίσει να ανακάμπτει από τον Covid-19, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Άλμπερτ Παρκ δήλωσε ότι η ανάκαμψη θα είναι «άνιση» και ότι υπάρχουν «σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι».

«Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οι επιπτώσεις από τον πόλεμο είναι ένα επιπλέον εμπόδιο για τις οικονομίες στην αναπτυσσόμενη Ασία οι οποίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την πανδημία», είπε ο Παρκ.

Ενώ η περιοχή του Καυκάσου ​​και η Κεντρική Ασία θα δεχθούν άμεσο πλήγμα από την κρίση στην Ουκρανία λόγω των στενών εμπορικών και οικονομικών τους δεσμών με τη Ρωσία, η υπόλοιπη περιοχή της Ασίας θα επηρεαστεί έμμεσα από τις υψηλότερες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

«Οι λογαριασμοί ενέργειας θα αυξηθούν για τους εισαγωγείς ενέργειας, ωθώντας τον πληθωρισμό και επιβαρύνοντας τη ζήτηση», αναφέρει η τράπεζα στην έκθεσή της για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ασίας.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει στο 3,7%, σε σύγκριση με 2,5% το 2021, για το οποίο ο Παρκ ανέφερε ότι είναι «ακόμα πολύ χαμηλότερος» από άλλα μέρη του κόσμου, κάτι που εν μέρει απέδωσε στη σχετικά χαμηλότερη κατανάλωση σιταριού και στις λιγότερες διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού.

Δειτε Επισης

Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο