Powered by

Μειώθηκε στο μισό ο δανεισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο ετήσιος δανεισμός του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε περισσότερο από το μισό μετά την απόσυρση των δαπανηρών μέτρων έκτακτης ανάγκης για τον Covid, έδειξαν επίσημα στοιχεία την Τρίτη.

Ο καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα μειώθηκε στα 151,8 δισεκατομμύρια λίρες (180,5 δισεκατομμύρια ευρώ) το έτος έως το τέλος Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Αυτό ήταν ακόμα το τρίτο μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί και ξεπέρασε την επίσημη πρόβλεψη της Βρετανίας των 128 δισεκατομμυρίων λιρών. Οι αναλυτές προειδοποίησαν για άλλα προβλήματα καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο μάχεται με τον υψηλό πληθωρισμό εδώ και δεκαετίες.

«Οι κίνδυνοι... παραμένουν για τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω της αυξανόμενης κρίσης κόστους ζωής, η οποία πρόκειται να επιβαρύνει την εμπιστοσύνη και την οικονομική δραστηριότητα το επόμενο έτος», σημείωσε ο οικονομολόγος Karl Thompson στο Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικής Έρευνας.

Τα έκτακτα μέτρα στήριξης της πανδημίας είχαν εκτοξεύσει τον δανεισμό κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος 2020-2021 σε ένα ρεκόρ 317,6 δισεκατομμυρίων λιρών.

Η Βρετανία έχει διοχετεύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια λίρες στην οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένου ενός δαπανηρού προγράμματος αδειών που κράτησε εκατομμύρια εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα σε θέσεις εργασίας.

Ως αποτέλεσμα, το συνολικό δημόσιο χρέος ξεπέρασε τα 2,3 τρισεκατομμύρια λίρες στα τέλη Μαρτίου, ή περισσότερο από το 96% του ΑΕΠ.

Το τεράστιο πρόγραμμα τόνωσης του Ηνωμένου Βασιλείου έχει τερματιστεί μετά την ταχεία προσπάθεια εμβολιασμού και την απόσυρση των περιορισμών για τον Covid.

Η Στατιστική Υπηρεσία αποκάλυψε επίσης ότι τα φορολογικά έσοδα ανέκαμψαν, καθώς η οικονομία άνοιξε ξανά από το lockdown.

Ο φόρος αυξήθηκε σε σχεδόν £620 δισεκατομμύρια, αυξημένος κατά £94 δισεκατομμύρια σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Δειτε Επισης

Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο