Powered by

Παγκόσμια Τράπεζα: Ο κόσμος αντιμετωπίζει ενεργειακό σοκ

Οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και είναι πιθανό να παραμείνουν σε «ιστορικά υψηλά» επίπεδα μέχρι το 2024, θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη, προειδοποίησε την Τρίτη η Παγκόσμια Τράπεζα.

«Αυτό ισοδυναμεί με το μεγαλύτερο σοκ, που έχουμε βιώσει από τη δεκαετία του 1970», δήλωσε ο Ίντερμιτ Γκιλ, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη δίκαιη ανάπτυξη, τη χρηματοδότηση και τους θεσμούς.

Το σοκ, το οποίο αναμένεται να ωθήσει τις τιμές της ενέργειας σε αύξηση 50% φέτος, επιδεινώνεται από τους εμπορικούς περιορισμούς και την αύξηση των τιμών των τροφίμων, των καυσίμων και των λιπασμάτων.

«Αυτές οι εξελίξεις έχουν αρχίσει να αγγίζουν το φάσμα του στασιμοπληθωρισμού», προειδοποίησε ο Γκιλ σε δήλωσή του σχετικά με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις προοπτικές των αγορών εμπορευμάτων.

Επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις άλλων αξιωματούχων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τις τελευταίες ημέρες, κάλεσε τις κυβερνήσεις να «εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία για να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη στο εσωτερικό και να αποφύγουν ενέργειες που θα προκαλέσουν ζημιά στην παγκόσμια οικονομία».

Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας τα τελευταία δύο χρόνια ήταν οι μεγαλύτερες από την πετρελαϊκή κρίση του 1973, όταν η ομάδα πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ κήρυξε εμπάργκο.

Εν μέσω του πολέμου και των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Μπρεντ αναμένεται να ανέλθει κατά μέσο όρο στα 100 δολάρια το βαρέλι φέτος, η υψηλότερη τιμή από το 2013, αναφέρει η έκθεση.

Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου αναμένεται να είναι διπλάσιες από ό,τι ήταν το 2021 και μαζί με τον άνθρακα να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ, προστίθεται.

Οι τιμές των σιτηρών, των οποίων η Ρωσία και η Ουκρανία είναι μεγάλοι παραγωγοί, και των λιπασμάτων έχουν σημειώσει τα μεγαλύτερα άλματα από το 2008, με τις τιμές του σιταριού να φτάνουν φέτος σε ιστορικό υψηλό.

Συνολικά, οι τιμές των μη ενεργειακών εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας και των μετάλλων, αναμένεται να σημειώσουν άλμα 20% φέτος προτού χαλαρώσουν, αλλά θα παραμείνουν πάνω από τον μέσο όρο πενταετίας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Δειτε Επισης

Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο