Powered by

Fitch: Υποβάθμισε τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης

Σε υποβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης της ευρωζώνης προχώρησε ο αμερικανικός Οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος κατεβάζει την πρόβλεψη και για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά 0,57 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με τον Δεκέμβριο, για το 2022, μετά από προβλέψεις ανάπτυξης 4,1%.

Ανά χώρα, η Fitch προβλέπει ότι η Σλοβακία θα υποστεί το μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο (-2,57%), ενώ ακολουθεί η Λετονία (-2,43%) και Εσθονία (-2,28%), ενώ για την Ελλάδα αναμένει πως ο αρνητικός αντίκτυπος στην ανάπτυξη της οικονομίας της θα είναι -0,57%.

Η Γερμανία και η Ιταλία έχουν εξαιρετικά μεγάλη έκθεση στη ρωσική ενέργεια και ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη αναμένεται να είναι μεγάλος, με τη Fitch να μειώνει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη των δύο χωρών κατά 1,9 και 1,6 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα εκτιναχτεί στο 5% φέτος έναντι 2,6% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο.

Δημοσιονομική πολιτική

Οι ευρωπαϊκές αρχές ανταποκρίνονται στο πληθωριστικό σοκ με δημοσιονομικά μέτρα που εστιάζουν στην προστασία των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα από τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας. Αν η κρίση επιμείνει, η Fitch αναμένει μέτρα ευρύτερης κλίμακας, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών περικοπών. Ο πόλεμος Ουκρανίας – Ρωσίας θα έχει επίσης δημοσιονομικό κόστος μέσω της προσφυγικής κρίσης και των αμυντικών δαπανών. Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια απότομη αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένου ενός ταμείου ύψους 100 δισ. ευρώ για την επίτευξη του στόχου του ΝΑΤΟ για δαπάνες 2% του ΑΕΠ ενώ η Ιταλία σχεδιάζει να πετύχει τον στόχο πιο σταδιακά, μέχρι το 2028.

Αυτές οι πρόσθετες πιέσεις πρόκειται να επιβραδύνουν τη δημοσιονομική ανάκαμψη της Eυρωζώνης. Ωστόσο, η υπεραπόδοση το 2021, χάρη στην αύξηση των εσόδων, παρέχει κάποιο «μαξιλάρι» για την αντιμετώπιση των υψηλότερων δαπανών φέτος χωρίς σημαντικές αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών στόχων. Ως εκ τούτου, οι προβλέψεις του οίκου για το έλλειμμα του 2022 δεν έχουν αλλάξει πολύ από τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου 2021.

Οι χώρες που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2021 (συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης) υπερέβησαν σημαντικά τους αρχικούς τους στόχους. H Fitch εκτιμά ότι το συνολικό έλλειμμα των γενικών κυβερνήσεων της Ευρωζώνης μειώθηκε στο 5,8% του ΑΕΠ το 2021 από 7,3% το 2020, σε σύγκριση με την εκτίμηση του Δεκεμβρίου για 6,7%. Ο οίκος αναμένει περαιτέρω μείωση στο 4,2% το 2022. Ο πλήρης δημοσιονομικός αντίκτυπος του πολέμου θα εξαρτηθεί εν μέρει από τη διάρκειά του και τη συνεχιζόμενη επίδρασή του στις τιμές και την προσφορά ενέργειας.

H δημοσιονομική και νομισματική πολιτική διαφέρει από την προ της πανδημίας περίοδο, καθώς η ΕΚΤ φαίνεται αποφασισμένη να αρχίσει να ομαλοποιεί τη νομισματική πολιτική της. Ο οίκος αναμένεται ότι αυτό θα περιορίσει τα περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών, ειδικά στις χώρες με υψηλά χρέη.

Αυτό σημαίνει ότι οι υπερχρεωμένες χώρες γνωρίζουν ότι τα δημοσιονομικά περιθώριά τους για πολιτικές που δεν είναι κυκλικές είναι περισσότερα περιορισμένα σε σχέση με την αρχή της πανδημίας. Τα Προγράμματα Σταθερότητας για το 2022 θα είναι σημαντικά για να αποτιμήσουν καλύτερα τις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές στρατηγικές και πως θα προσαρμοστούν καλύτερα για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του πολέμου.

Δειτε Επισης

UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης
Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο-Πού οφείλεται η εξασθένιση