Oliver Gatzke: Μη ρεαλιστικά αιτήματα ΕΤΥΚ για τη συλλογική σύμβαση

Αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα του τραπεζικού τομέα ως αποτέλεσμα της ρωσοουκρανικής κρίσης και των επιπτώσεων της σε ζωτικούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός, οι διεθνείς επιχειρήσεις και οι κατασκευές, διαβλέπει ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας, Oliver Gatzke.

Σε ενημερωτικό email που απέστειλε προς το προσωπικό της τράπεζας αναφορικά με τις εξελίξεις σε σχέση με την προσπάθεια κατάληξης σε νέα συλλογική σύμβαση με την ΕΤΥΚ, ο Oliver Gatzke γνωστοποιεί στο προσωπικό πως ένεκα του γεγονότος ότι η συντεχνία στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων έθεσε μη ρεαλιστικά αιτήματα, μειώνεται η αποτελεσματικότητα του διαλόγου και μαζί με την αδιάλλακτη και μη εποικοδομητική στάση, όπως την χαρακτηρίζει, σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα, οδηγεί τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο.

Όπως υπογραμμίζει ο CEO της Ελληνικής, αυτό δεν αφήνει άλλη επιλογή στην τράπεζα από το να ζητήσει τη μεσολάβηση του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Εργασιακών Σχέσεων.

Η Ελληνική Τράπεζα, όπως επισημαίνει στο ενημερωτικό email ο κ. Gatzke, εστιάζει τις προσπάθειες της, τόσο στην αύξηση των εσόδων της  μέσα από νέα δάνεια και διάφορα άλλα εισοδήματα όσο και στη μείωση όλων των λειτουργικών εξόδων.

«Ωστόσο», επισημαίνει, «ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους υποχώρησης του δείκτη εξόδων/εσόδων είναι η μείωση του συνολικού κόστους μισθοδοσίας, εστιάζοντας κυρίως στην επαναδιαπραγμάτευση αρκετών προνοιών της συλλογικής σύμβασης, όπως έχουν ήδη υποβληθεί στη συντεχνία». Ως παραδείγνατα, ο Oliver Gatzke παραθέτει την κατάργηση της εργοδοτικής συνεισφοράς στα Ταμεία Υγείας και Ευημερίας και την σταδιακή μείωση της εισφοράς στο Ταμείο Προνοίας, αλλά και την αναθεώρηση του συστήματος των οριζόντιων και αυτόματων προσαυξήσεων, με ένα νέο σύστημα το οποίο θα επιβραβεύει την απόδοση και θα δώσει στην τράπεζα τη δυνατότητα να μειώσει το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στους εργαζόμενους της πρώην ΣΚΤ και της πρώην Ελληνικής Τράπεζας.

Υποδεικνύοντας ότι το εργασιακό κόστος αποτελείται κυρίως τρία στοιχεία(1. Μισθοί/Παροχές/Εισφορές, 2. Αριθμός Προσωπικού, 3. Ύψος/Αποζημίωση Σχεδίων Αποχώρησης), o CEO της τράπεζας επισημαίνει πως οτιδήποτε επιτευχθεί να εξοικονομηθεί από μισθούς/παροχές/εργοδοτικές εισφορές, θα είναι θετικό ως προς το σχέδιο αναδιάρθρωσης και τον αριθμό προσωπικού. «Ήμασταν ξεκάθαροι προς την ΕΤΥΚ», τονίζει, «ότι στόχος μας μέσα από αυτή την πρόταση, είναι να πετύχουμε ομοιομορφία στους όρους απασχόλησης όλων των εργαζομένων της Τράπεζας και ταυτόχρονα να αποφύγουμε περαιτέρω αποχωρήσεις προσωπικού από αυτές που ήδη προβλέπονται στο Πλάνο Μετασχηματισμού».

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσιο το ενημερωτικό email του CEO της Ελληνικής προς το προσωπικό της τράπεζας, όπως το εξασφάλισε το InBusinessNews:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με τις εξελίξεις στα εργασιακά θέματα και τις συζητήσεις μας με την ΕΤΥΚ.

Στις 28 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την ΕΤΥΚ υπό την αιγίδα του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου συμφωνήθηκε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να ξεκινήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις, για να καταλήξουν σε νέα συλλογική σύμβαση εντός έξι εβδομάδων. Το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων θέλοντας να βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας, δεσμεύτηκε να ενεργήσει γρήγορα, καλώντας τις δύο πλευρές να συζητήσουν με στόχο τη διευθέτηση όλων των εργασιακών ζητημάτων που εκκρεμούν.

Έτσι, μπήκαμε σε απευθείας διάλογο με την ΕΤΥΚ επαναλαμβάνοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τράπεζα και την επιτακτική ανάγκη μείωσης του δείκτη εξόδων / εσόδων, προκειμένου να παραμείνουμε σε μια βιώσιμη πορεία. Όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, η Τράπεζα αναμένεται ότι θα παρουσιάσει μικρές ζημιές για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Πέραν από τις υφιστάμενες προκλήσεις, πλέον έχουμε να αντιμετωπίσουμε και μια πολύ σοβαρή διεθνή κρίση. Η κατάσταση σε Ουκρανία και Ρωσία θα επηρεάσει αρνητικά ζωτικούς τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, οι διεθνείς επιχειρήσεις και οι κατασκευές, επιφέροντας αντίκτυπο και στα έσοδα του τραπεζικού τομέα.

Είναι, το λιγότερο, λυπηρό ότι η ETYK  έθεσε προς συζήτηση πολλά μη ρεαλιστικά αιτήματα, αποδεικνύοντας ότι δεν κατανοεί τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τράπεζα. Αυτό μειώνει την αποτελεσματικότητα του διαλόγου και μαζί με την αδιάλλακτη και μη εποικοδομητική στάση  σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα, οδηγεί τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο και δεν μας αφήνει άλλη επιλογή από το να ζητήσουμε τη μεσολάβηση του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Εργασιακών Σχέσεων.

Εστιάζουμε τις προσπάθειές μας τόσο στην αύξηση των εσόδων μας μέσα από νέα δάνεια και διάφορα άλλα εισοδήματα, όσο και στη μείωση όλων των λειτουργικών εξόδων. Ωστόσο, ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους υποχώρησης του δείκτη εξόδων / εσόδων είναι η μείωση του συνολικού κόστους μισθοδοσίας, εστιάζοντας κυρίως στην επαναδιαπραγμάτευση αρκετών προνοιών της συλλογικής σύμβασης, όπως έχουν ήδη υποβληθεί στη συντεχνία.

Για παράδειγμα, η κατάργηση της εργοδοτικής συνεισφοράς στα Ταμεία Υγείας και Ευημερίας και η σταδιακή μείωση της εισφοράς στο Ταμείο Προνοίας, αλλά και η αναθεώρηση του συστήματος των οριζόντιων και αυτόματων προσαυξήσεων, με ένα νέο σύστημα το οποίο θα επιβραβεύει την απόδοση και θα μας δώσει τη δυνατότητα να μειώσουμε το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στους εργαζόμενους της πρώην ΣΚΤ και της πρώην Ελληνικής Τράπεζας. Ήμασταν ξεκάθαροι προς την ΕΤΥΚ ότι στόχος μας μέσα από αυτή την πρόταση, είναι να πετύχουμε ομοιομορφία στους όρους απασχόλησης όλων των εργαζομένων της Τράπεζας και ταυτόχρονα να αποφύγουμε περαιτέρω αποχωρήσεις προσωπικού από αυτές που ήδη προβλέπονται στο Πλάνο Μετασχηματισμού.

Για να το θέσω απλά, το εργασιακό κόστος αποτελείται κυρίως από τα τρία εξής στοιχεία: 1. Μισθοί/Παροχές/Εισφορές, 2. Αριθμός Προσωπικού, 3. Ύψος/Αποζημίωση Σχεδίων Αποχώρησης. Οτιδήποτε καταφέρουμε να εξοικονομήσουμε από μισθούς/παροχές/εργοδοτικές εισφορές, θα είναι θετικό ως προς το σχέδιο αναδιάρθρωσης και τον αριθμό προσωπικού.

Δεδομένων των προκλήσεων και των περιορισμών, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, και πάντα με καλή πίστη, να συμφωνήσουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συλλογική σύμβαση, για να διατηρήσουμε την Τράπεζα σε μια σταθερή και βιώσιμη θέση. Ευχόμαστε η ηγεσία της ΕΤΥΚ να συμμετάσχει σε έναν παραγωγικό διάλογο αντί να δημοσιεύει επιθετικές και μη εποικοδομητικές εγκυκλίους, καθώς και αβάσιμες προσωπικές επιθέσεις. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι θα χρειαστούν θυσίες για να αποφύγουμε πιο δραστικά μέτρα αναδιάρθρωσης στο εγγύς μέλλον.

Θα σας κρατάω ενήμερους για οποιαδήποτε περαιτέρω εξέλιξη.

Με θερμούς χαιρετισμούς,

Oliver Gatzke

Δειτε Επισης

Ανδρέας Χατζησέργης: Η στροφή του τομέα της ενέργειας στην Κύπρο που θα συνεχιστεί και σε τι στοχεύει η Intergaz
Πήρε ώθηση από τις γιορτές και τα ξεπουλήματα το λιανεμπόριο-Ευοίωνες προοπτικές για το 2025 με επενδύσεις και επεκτάσεις
Μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική και ένας λαϊκιστής Οδυσσέας που μηδενίζει και τα βάζει με developers και κράτος
Το επενδυτικό ταμείο 33East συμπληρώνει το πρώτο στάδιο χρηματοδότησης με άντληση €26 εκατ.
Τράπεζα Κύπρου: Στις 18 Φεβρουαρίου ανακοινώνει τα αποτελέσματα του 2024
Κρίσιμο βήμα για την αναβάθμιση του «Προμηθέα» σε FSRU... Η επόμενη φάση για την πιστοποίηση του πλοίου
Παγκόσμια έρευνα της PwC: Σχεδόν 3 στους 5 CEOs είναι αισιόδοξοι για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη
Adonis Heights by Cyfield: Η νέα ανάπτυξη στην καρδιά και στο πιο ψηλό σημείο της Αγλαντζιάς
Pascal: Περαιτέρω επέκταση με δύο νέα campuses στη Λεμεσό για το 2025
Μάριος Χαϊλής: Δυναμική ανάπτυξη για brokerage και online trading το 2025-Οι τρεις στρατηγικοί πυλώνες της Libertex