Κατασκευές: Πάγωμα έργων, αυξήσεις και όλοι ζημιωμένοι
06:30 - 30 Μαρτίου 2022
Κατακόρυφη και διαρκής αύξηση του κατασκευαστικού κόστους, το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις βαραίνει τον εργολάβο ή/και τον αγοραστή, δημόσια έργα που απειλούνται με αναστολή εργασιών, όπως επίσης μούδιασμα ή αναβολή ιδιωτικών αναπτύξεων συνθέτουν τη ζοφερή εικόνα στον κατασκευαστικό τομέα.
Ταυτόχρονα, οι εμπλεκόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία σε συνεργασία με το κράτος αναζητούν τη φόρμουλα απορρόφησης του αυξημένου κόστους οικοδομικών υλικών σε δημόσια έργα, το οποίο επιβαρύνει για την ώρα τους εργολάβους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα έργα κινδυνεύουν να μείνουν στον πάγο.
Διαβάστε ακόμα:
Η Κριστίν Λαγκάρντ σκιαγραφεί την οικονομία της Ε.Ε. από την Κύπρο
Oikos Group: Αντίστροφη μέτρηση για το opening του Periyiali
Νέα μεικτή ανάπτυξη €1,5 εκατ. έρχεται στη Λεμεσό
Η αναστολή εργασιών και η μείωση της παραγωγής οικοδομικών προϊόντων (όπως μέταλλα, σίδηρο, ξύλο) από πλευράς εργοστασίων και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις υλικών, σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση του κόστους ενέργειας, των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα και του ξεσπάσματος της κρίσης στην Ουκρανία, επιδείνωσε την κατάσταση στην οικοδομική βιομηχανία, με εργολάβους να βρίσκονται αντιμέτωποι ακόμα και με ελλείψεις εμπορευματοκιβωτίων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά υλικών.
Διαβάστε εδώ: Μιλούν οι αριθμοί για εκτόξευση κατασκευαστικού κόστους (πίνακας)
Ζητούν αλλαγή της φόρμουλας αυξομειώσεων
Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (Ο.Σ.Ε.Ο.Κ.), Στέλιος Γαβριήλ, ανέφερε ότι σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα μεγάλα έργα του δημοσίου, στα οποία σημειώνονται αφενός καθυστερήσεις στις παραδόσεις υλικών και αφετέρου αυξήσεις στις τιμές οικοδομικών υλικών που φτάνουν μέχρι το 130%-150%, ιδιαίτερα στα μέταλλα.
Οι αυξήσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, προϊόντα, όπως σίδηρο, χάλυβα και αλουμίνιο.
Στο πλαίσιο αυτό, οι εργολάβοι ζητούν την κάλυψη του επιπρόσθετου κόστους κατασκευής ενός έργου, το οποίο είχε προσφοροδοτηθεί με χαμηλότερη τιμή πριν μερικά χρόνια, καθώς το επιπλέον κόστος αυτή την στιγμή επιβαρύνει τον ίδιο τον εργολάβο.
«Θα πρέπει να υπάρξει διόρθωση και αναθεώρηση της φόρμουλας αυξομειώσεων τιμών με ταυτόχρονη προσθήκη νέων οικοδομικών υλικών, ώστε να καλύπτονται τόσο υπό εξέλιξη όσο και νέα έργα», εξήγησε σχετικά ο κ. Γαβριήλ, τονίζοντας ότι με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, ο εργολάβος υποχρεούται να υλοποιήσει τις αναπτύξεις επωμιζόμενος το επιπλέον κόστος.
Κίνδυνος αναστολής εργασιών
Η ad hoc επιτροπή που συστάθηκε προκειμένου να μελετήσει τους δείκτες αυξομειώσεων τιμών και την συμπερίληψη νέων υλικών στην υλοποίηση δημόσιων έργων θα συνέλθει σήμερα 30 Μαρτίου, με τη συμμετοχή του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, καθώς και εμπλεκομένων στην οικοδομική βιομηχανία.
Παράλληλα, οι εργολάβοι αρχίζουν σειρά επαφών με κόμματα, Ελεγκτική Υπηρεσία και Γενικό Λογιστήριο, προκειμένου να ενημερώσουν και να πείσουν για την ανάγκη αναθεώρησης της φόρμουλας αυξομειώσεων και προσθήκης νέων υλικών, ώστε να καλύπτει, τόσο υπό κατασκευή έργα όσο και νέες αναπτύξεις.
«Αν συνεχιστεί το κύμα αυξήσεων στο κατασκευαστικό κόστος, χωρίς να αναθεωρηθεί η φόρμουλα αυξομειώσεων και χωρίς να συνδράμει το κράτος για την κάλυψη του επιπλέον κόστους που προκύπτει, τότε ορισμένα μεγάλα δημόσια έργα μπορεί να ανασταλούν ή να παγώσουν», επεσήμανε σχετικά στο InBusinessNews ο πρόεδρος της Ο.Σ.Ε.Ο.Κ.
Υπογράμμισε ακόμη ότι δεν φαίνεται να αποτελεί λύση η ακύρωση συμβάσεων ή η αλλαγή εργολάβων, καθώς σε αυτή την περίπτωση τα έργα δύναται να οδηγηθούν σε ένα φαύλο κύκλο καθυστερήσεων, με το επιπλέον κόστος που θα προκύψει, να επωμίζεται στην τελική το κράτος.
Κουτσουρεύονται οι νέες αναπτύξεις
Σε μικρότερο βαθμό, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι το πρόβλημα που σχετίζεται με την υλοποίηση ιδιωτικών έργων, καθώς εργολάβοι που είχαν υπογράψει συμβόλαια για αναπτυξιακά έργα προτού αρχίσει το ράλι αυξήσεων στις τιμές οικοδομικών υλικών, καλούνται πια να επωμιστούν το επιπλέον κόστος.
Σημειώνεται ότι σε κάποιες ιδιωτικές αναπτύξεις παρατηρείται, είτε στασιμότητα είτε κουτσούρεμα με την κατασκευή λιγότερων κατοικιών από τις προβλεπόμενες στο αρχικό πλάνο, ένεκα της ρωσοουκρανικής κρίσης και της συνεχιζόμενης αύξησης του κατασκευαστικού κόστους.
«Κάποια ιδιωτικά έργα μπαίνουν στον πάγο, ενώ σε άλλα καταγράφεται στασιμότητα, καθώς επανεξετάζεται η έναρξη ή η ολοκλήρωσή τους λόγω της ταχείας ανόδου στις τιμές των οικοδομικών προϊόντων, των καθυστερήσεων στις παραδόσεις υλικών και της εισβολής στην Ουκρανία», σημείωσε ο Στέλιος Γαβριήλ.
Πώς θα απορροφήσουν το έξτρα κόστος
Αναπόφευκτη φαίνεται να είναι η στασιμότητα σε κάθε πόλη, τόσο στους ξένους αγοραστές στην Πάφο όσο και σε αναπτύξεις που χρηματοδοτούνταν από ρωσικά κεφάλαια, την ώρα που μειώνεται σε μικρό βαθμό και η ζήτηση για απόκτηση κατοικίας στην πρωτεύουσα.
Η πρόταση για επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, 5% για τα πρώτα 140 τ.μ. της κατοικίας, αντί για τα πρώτα 200 τ.μ. κύριας και μόνιμης κατοικίας που ισχύει μέχρι σήμερα, η οποία τελικά δεν πήρε το πράσινο φως της Βουλής, ώθησε τους εμπλεκόμενους στον κατασκευαστικό τομέα να σπεύσουν για την έκδοση αδειών οικοδομής με τον υφιστάμενο μειωμένο ΦΠΑ, προκειμένου να επωφεληθούν της μεταβατικής περιόδου που θα παρεχόταν.
Διαβάστε εδώ: Κατοικίες στα χαρτιά: Ποιος πληρώνει τη νύφη αν αυξηθεί το κόστος
Ερωτηθείς τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά την απορρόφηση του επιπλέον κόστους στην απόκτηση πρώτης κατοικίας, ο πρόεδρος της Ο.Σ.Ε.Ο.Κ. εκτίμησε ότι θα προκύψουν πιέσεις προς τα κάτω στις αξίες των οικοπέδων, ενώ το έξτρα κόστος αναμένεται να επωμιστούν από κοινού, τόσο οι εργολάβοι όσο και οι ιδιοκτήτες/αγοραστές.