Γ. Πέτρου: Δεν βρίσκουμε containers να εξάγουμε τα προϊόντα μας

Έντονα τα σημάδια τους και στον κλάδο της κυπριακής τυροκομίας αφήνουν οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και των κυρώσεων που επιβάλλονται σε βάρος της Μόσχας.

Την ώρα που προσπαθούσε ακόμη να ορθοποδήσει από τα προβλήματα που επέφερε η πανδημία, η βιομηχανία βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με νέα αρνητικά δεδομένα και δυσκολίες.

Διαβάστε ακόμη: 

Βασίλης Πετρίδης: Σε κλοιό πληθωριστικών πιέσεων το εμπόριο

Cable και fiber optic σώζουν την σταθερή τηλεφωνία (πίνακες)

Δείτε αναλυτικά πόσο αυξήθηκαν οι τιμές προϊόντων στις υπεραγορές

Την εικόνα σκιαγραφεί μιλώντας στο InBusinessNews ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου, και ιδρυτής και γενικός διευθυντής της Α/φοί Πέτρου Γαλακτοκομικά Προϊόντα (Αλάμπρα), Γιώργος Πέτρου.

Όπως εξηγεί, η αύξηση των τιμών των ζωοτροφών έχει ως αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να δέχονται πιέσεις από τους εισαγωγείς για να πληρώνουν προκαταβολικά, γεγονός που δημιουργεί ντόμινο αλυσιδωτών προβλημάτων, αφού με τη σειρά τους, και προκειμένου να διατηρήσουν την βιωσιμότητά τους, ζητούν και οι ίδιοι προκαταβολές στην εξόφληση.

Τα μεγάλα αποθέματα

Μείζον ζήτημα για τους τυροκόμους, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Πέτρου, αποτελούν τα μεγάλα αποθέματα που διαθέτουν στα ψυγεία τους από την πανδημία, τα οποία ανέρχονται περίπου στις πέντε χιλιάδες τόνους. «Την ώρα που τα κόστη παραγωγής είναι αυξημένα και οι πληθωριστικές πιέσεις καλπάζουν, είμαστε αναγκασμένοι να μειώσουμε τις τιμές επειδή έχουμε μεγάλο απόθεμα», επισημαίνει σχετικά ο κ. Πέτρου.

Η εξεύρεση containers

Ταυτοχρόνως, υπογραμμίζει πως ένεκα του διπλασιασμού του κόστους εξαγωγών, συνέπεια μεταξύ άλλων της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας, πρόβλημα για τον κλάδο αποτελεί η εξεύρεση containers για εξαγωγή των προϊόντων τους.

«Αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα με τα πλοία και δεν βρίσκουμε containers για να στείλουμε τα προϊόντα μας», τόνισε, για να προσθέσει πως όλα θα εξαρτηθούν από το πού θα φθάσουν οι τιμές των ζωοτροφών και των υπόλοιπων πρώτων υλών, μιας και τα πάντα αλληλένδετα.

Η εισαγωγή ζωοτροφών 

Ο Γιώργος Πέτρου θέτει παράλληλα στο τραπέζι την ανάγκη ως Κύπρος να αποταθούμε και σε άλλες χώρες για εισαγωγή ζωοτροφών, αφού το γεγονός ότι οι πλείστες ζωοτροφές εισάγονται από την Ουκρανία, αλλά και δεδομένου πως όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, η ζήτηση θα είναι μεγάλη.

Η ζήτηση των προϊόντων 

Ερωτηθείς τέλος κατά πόσο αυξήθηκε ή μειώθηκε η ζήτηση προϊόντων του τομέα του από την ημέρα έναρξης του πολέμου, ο κ. Πέτρου υπέδειξε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι μέχρι στιγμής. «Δεν επηρεάστηκε ακόμη η ζήτηση, παραμένει η ίδια, ανησυχούμε όμως γιατί ένας πόλεμος πάντα επηρεάζει», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Scope Ratings: Σταθερές προοπτικές για κυπριακή οικονομία-Ευάλωτη στην κλιμάκωση παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων
Ποια είναι η DreamPlay που έρχεται στη Λεμεσό και ο ρόλος της Κύπρου στην παγκόσμια επέκτασή της
Αποδίδουν καρπούς οι προσπάθειες της Hermes για επέκταση της συνδεσιμότητας της Κύπρου...Οι νέες αγορές-στόχοι
Σταύρος Σταύρου, Ευγένιος Ευγενίου και Βαλεντίνος Πολυκάρπου...Μόνο θετικά από την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν
Πλήρωσε τους μετόχους, μεταβίβασε τους τίτλους-Στα χέρια της Eurobank και με...βούλα σχεδόν 98% της Ελληνικής
Συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος-Περιορίστηκε στα €6 εκατ. το δ'΄τρίμηνο του 2024
Από διαφορετικές αφετηρίες για την ΑΤΑ-«Ο θεσμός είναι αναχρονιστικός και χρήζει βελτίωσης ή αντικατάστασης»
J+A Philippou architects-engineers: Το αρχιτεκτονικό γραφείο πίσω από το ιδιόκτητο γήπεδο του ΑΠΟΕΛ
Έφεραν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και κινδυνεύουν να τους μείνουν-Ανάστατοι και ξεκρέμαστοι οι εισαγωγείς
Περιμένουν έγκριση από την Apple για το e-kalathi… Τι ζήτησε η αμερικανική εταιρεία για να συνάδει με το iOS