Δίνει εργατικά χέρια σε ξενοδόχους η Ζετά-Θέσεις για ξένους φοιτητές
16:37 - 11 Μαρτίου 2022
Σε ένα μέτρο που θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, η οποία δυσκολεύεται να εξεύρει υπαλλήλους για την καλοκαιρινή περίοδο, προέβη η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου.
Η υπουργός, εξέδωσε διάταγμα, με το οποίο επεκτείνεται η δυνατότητα, ώστε φοιτητές από τρίτες χώρες να μπορούν να εργάζονται ως τραπεζοκόμοι, καμαριέριες, υπάλληλοι υποδοχής, και μπαρμαν/μπαργούμαν, θέσεις τις οποίες προηγουμένως δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα.
Όπως εξήγησε στον InBusinessNews η κ. Αιμιλιανίδου, προηγουμένως οι φοιτητές από τρίτες χώρες είχαν τη δυνατότητα να εργάζονται στα ξενοδοχεία και τους χώρους εστίασης μόνο ως βοηθοί κουζίνας και ως καθαριστές/καθαρίστριες.
Σύμφωνα με το αναθεωρημένο διάταγμα της υπουργού, αφού έλαβε υπ’ όψη την κατάσταση της αγοράς εργασίας στη Δημοκρατία και αφού διαβουλεύθηκε, όπως αναφέρει με τους Κοινωνικούς Εταίρους, αποφάσισε ότι η απασχόληση φοιτητών που βρίσκονταν στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά την 31η Ιανουαρίου 2022 επιτρέπεται στους ακόλουθους τομείς οικονομικής δραστηριότητας και επαγγέλματα υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίσουν συμβόλαιο απασχόλησης με συγκεκριμένο εργοδότη θεωρημένο από το Τμήμα Εργασίας, στο οποίο θα αναγράφονται οι κυριότεροι όροι εργοδότησης.
«Ο φοιτητής θα προσκομίζει, επίσης, βεβαίωση σπουδών πλήρους φοίτησης και έγγραφο με το ωράριο σπουδών από αναγνωρισμένο Ίδρυμα σπουδών καθώς και την άδεια διαμονής του. Θα υπάρχει υποχρέωση κοινοποίησης του μηνιαίου προγράμματος εργασίας των φοιτητών στο Τμήμα Εργασίας», αναφέρει η κ. Αιμιλιανίδου.
Οι τομείς που μπορούν να απασχοληθούν:
Στο διάταγμα σημειώνεται εξάλλου ότι στην περίοδο 1η Ιουνίου με 15 Οκτωβρίου στα ξενοδοχεία/κέντρα αναψυχής επιτρέπεται η απασχόληση φοιτητών ξενοδοχειακών/επισιτιστικών κλάδων σπουδών για σκοπούς πρακτικής εξάσκησης με βάση την ισχύουσα πολιτική και διαδικασία.
Επίσης, επισημαίνει ότι οι φοιτητές αναγνωρισμένων κλάδων σπουδών, όπου το πτυχίο το απαιτεί, θα μπορούν να απασχολούνται για λόγους πρακτικής εξάσκησης νοουμένου ότι υπάρχει σχετική γραπτή συμφωνία εργοδότη και εκπαιδευτικού ιδρύματος που κατατέθηκε στο Τμήμα Εργασίας.
Η ενέργεια της κ. Αιμιλιανίδου, πηγάζει από το πρόβλημα που προκύπτει στην εξεύρεση εργατικών χεριών στα ξενοδοχεία, αλλά και για να μειωθούν οι αιτήσεις φοιτητών από τρίτες χώρες, ώστε να εξεύρουν εργασία.