Powered by

Το τέλος των ψευδαισθήσεων-Η Κύπρος επιλέγει μεταξύ Δύσης και Ρωσίας

Το πρόσφατο σχόλιο του Ρώσου πρέσβη Στάνισλαβ Οσάτσι, ότι στην Κύπρο πυροβολούμε το πόδι μας και ότι οι Ρώσοι τουρίστες θα πάνε στην Τουρκία για διακοπές, κάποιους εκνεύρισε και κάποιους προβλημάτισε.

Το δεδομένο είναι ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις που διαρκώς επιβάλλονται, η ήδη δοκιμασμένη σχέση μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια.

Διαβάστε ακόμα: 

TROY: Έτσι θα είναι η μεγαλεπήβολη ανάπτυξη που έρχεται στη Λάρνακα 

Άδεια για έξτρα δωμάτια ζητά γνωστό ξενοδοχείο του Πρωταρά

Έχοντας περάσει διά πυρός και σιδήρου τα τελευταία χρόνια, με γεγονότα όπως το κούρεμα των καταθέσεων, το κλείσιμο εταιρειών-κέλυφος, την αυστηρή εφαρμογή των δυτικής προέλευσης ρυθμιστικών κανόνων, την παραχώρηση και ακύρωση επενδυτικών διαβατηρίων, μία νέα λιγότερη ελκυστική συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας, η κυπριακή διπλωματία και επιχειρηματική κοινότητα προσπαθούσε να ισορροπήσει μεταξύ των παραδοσιακά ισχυρών σχέσεων με τη Ρωσία και της προσπάθειας να πείσει πως μετεξελίσσεται σε ένα σύγχρονο κράτος του δυτικού κόσμου. Εγχείρημα πολύ δύσκολο και εκ του αποτελέσματος χωρίς επιτυχές αποτέλεσμα.

Αν και τα τελευταία χρόνια, λόγω και των προαναφερόμενων γεγονότων η εξάρτηση της οικονομίας από τη Ρωσία περιορίστηκε, εντούτοις, εξακολουθούσε να αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους τροφοδότες βασικών πυλώνων της κυπριακής οικονομίας. Ενδεικτικά, περίπου το 25%-30% του κυπριακού τουρισμού προερχόταν από Ρωσία. Περίπου το 10% του τομέα παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών βασιζόταν σε ρωσικό πελατολόγιο. Ένα εκτιμώμενο 5%-10% της αξίας των πράξεων σε ακίνητα τα τελευταία χρόνια γινόταν από Ρώσους, ενώ επένδυσαν και δεκάδες εκατομμύρια για υλοποίηση αναπτυξιακών έργων. Η πρόθεση των ευρωπαϊκών θεσμών για απαγόρευση των επενδυτικών σχεδίων για χορήγηση μόνιμης παραμονής, θα αποφέρει ακόμα ένα πλήγμα στον τομέα. 

Όλα τα πιο πάνω, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, θα πρέπει να καταγραφούν στις απώλειες της κυπριακής οικονομίας. Αναλόγως του πόσο θα διαρκέσει η οικονομική διαμάχη Δύσης και Ρωσίας, θα διαφανεί και η διάρκεια των επιπτώσεων στην Κύπρο και ειδικά στον τουρισμό, αφού η ισοτιμία του ρουβλιού σήμερα ουσιαστικά καθιστά απαγορευτικά, από πλευράς κόστους, τα ταξίδια στην Κύπρο. Όσον αφορά τον τομέα των υπηρεσιών, οι περισσότερες εκτιμήσεις λένε πως πολύ δύσκολα οι σχέσεις θα επανέλθουν στα προ Ουκρανίας επίπεδα, ακόμα και μακροπρόθεσμα.

Από την άλλη, είναι πιθανό σε κατοπινό στάδιο να δούμε και άλλους Ρώσους να επιλέγουν να εγκατασταθούν σε μία τρίτη χώρα, είτε για οικογενειακούς είτε για επιχειρηματικούς λόγους, αλλά ακόμα είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο. Πιο πιθανό είναι να δούμε εταιρείες ουκρανικών συμφερόντων να δημιουργούν βάση στην Κύπρο και υπαλλήλους πολυεθνικών εταιρειών που έδρευαν στην Ουκρανία να μεταφέρονται στην Κύπρο για εργασία εφόσον βέβαια οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν ήδη παρουσία στη χώρα. Ωστόσο, όσο υπάρχει σε εξέλιξη εμπόλεμη κατάσταση, οι όποιες προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες.

Αν και προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ήταν καθησυχαστικός για τις επιπτώσεις της κρίσης στην κυπριακή οικονομία, εντούτοις, οι διαρκείς αλλαγές των δεδομένων, η αύξηση των τιμών αγαθών και ενέργειας και οι περιορισμένες πλέον δυνατότητες κρατικής παρέμβαση λόγω χρήσης των αποθεμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προϊδεάζουν για μία ακόμα μία ιδιαίτερη δύσκολη και πρωτόγνωρη περίοδο. Αν προσθέσουμε και τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, η προσδοκώμενη επιστροφή στην ομαλότητα μετά από δύο χρόνια πανδημίας, φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός.  

Παράλληλα, ο επόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να αποφασίσει τελεσίδικα αν η μικρή Κύπρος θα προσδεθεί στο δυτικό πολιτικό και οικονομικό άρμα ως μέλος της Ε.Ε. ή αν θα συνεχίσει να είναι φίλα προσκείμενη στη Ρωσία. Πάντως, το παιχνίδι των ακροβατισμών και του δίπορτου έχει πλέον τελειώσει.

Δειτε Επισης

Ο Χρίστος Αγγελίδης νέος Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ-Πότε αναλαμβάνει καθήκοντα
Tροποποίηση μέτρου έκτακτης κρατικής βοήθειας για στήριξη μελισσοκόμων-Οι αλλαγές
Παράταση περιόδου υποβολής αιτήσεων για επενδυτικές παρεμβάσεις στη γεωργία-Η νέα ημερομηνία
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 11ων ΚΕΒΕ Business Leader Awards (pics)
Ν. Χριστοδουλίδης: Αρχίζει rebranding της Κύπρου με επίκεντρο τις διεθνείς αγορές-Τα πέντε οφέλη από τη νέα αναβάθμιση της οικονομίας
Καταπέλτης για τις απεργίες ο Χριστοδουλίδης-Το κράτος δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις
Λούης Ποχάνης: Κεφαλαιώδους σημασίας σ’ ένα άστατο κόσμο η ασφάλιση των επιχειρήσεων
Σταύρος Σταύρου: Οι επιχειρηματίες της χώρας μας έχουν ισχυρές αντιστάσεις στις κρίσεις-Πρότυπα οι βραβευθέντες
Γιώργος Μιχαήλ: Επιβραβεύουμε business leaders που τόλμησαν, οραματίστηκαν και κατάφεραν να διαπρέψουν
Άνοδο κατέγραψε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου