Η απώλεια των Ρώσων τουριστών και σε τι ελπίζουν οι ξενοδόχοι
16:03 - 01 Μαρτίου 2022
Προ το φάσματος να καταγράψει τεράστιες απώλειες εισροών βρίσκεται η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου, υπό το πρίσμα του κλεισίματος του εναέριου χώρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αεροσκάφη από την Ρωσία.
Το μέτρο αυτό, για το οποίο η Κύπρος έδωσε τη συγκατάθεσή της με επιφυλάξεις, χαρακτηρίζεται και θεωρείται ως το πλέον επώδυνο για την χώρα μας. Και αυτό, καθώς δεδομένου ότι η Ρωσία αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της τουριστικής βιομηχανίας το νησί, η προδιαγραφόμενη απώλεια των προερχόμενων από αυτή τουριστών θα συνιστά δίχως άλλο ένα ακόμη τεράστιο πισωγύρισμα. Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί, που και η Ουκρανία έχει εξελιχθεί σε μια πολύ αναπτυσσόμενη αγορά για τον τουρισμό της Κύπρου.
Διαβάστε ακόμη:
Σε αυτές τις χώρες ποντάρει για... αντικατάσταση των Ρώσων η Κύπρος
Τουρισμός: Το πλήγμα από τυχόν χαμένες ρωσικές αφίξεις σε αριθμούς
Κίνδυνος απώλειας 1,3 εκατ. επιβατών από και προς Ρωσία
NOTAM και κλείσιμο εναέριου χώρου της Κύπρου για αεροσκάφη από Ρωσία
Οι ξενοδόχοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, προσδοκώντας σε ομαλοποίηση της κατάστασης το συντομότερο δυνατό, ώστε οι αναπόφευκτες αρνητικές επιπτώσεις να περιοριστούν κατά το δυνατό περισσότερο.
«Θέλουμε να συστήσουμε ψυχραιμία, να δούμε το βάθος και τον ορίζοντα αυτών των κυρώσεων και ελπίζουμε οι διπλωματικές ενέργειες να έχουν αποτέλεσμα. Εάν αυτό λήξει γρήγορα, ίσως να μην είναι τόσο μεγάλες οι επιπτώσεις», υπέδειξε συναφώς στο InBusinessNews ο γενικός διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων(ΠΑΣΥΞΕ), Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης.
Σημειώνοντας ότι από τη στιγμή που η Ρωσία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τον τουρισμό της Κύπρου-και ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος κλείνει- οι συνέπειες θα είναι αισθητές, ο κ. Ρουσουνίδης υπογράμμισε ότι αυτό έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία ο κλάδος ευελπιστούσε να ανακάμψει από την πανδημία και να εισέλθει δυναμικά στη νέα σεζόν.
Υπό το φάσμα αυτής της δυσάρεστης εξέλιξης και πραγματικότητας, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στον κατά το δυνατό περισσότερο μετριασμό του αρνητικού αντικτύπου, με τον γενικό διευθυντή του ΠΑΣΥΞΕ να υποδεικνύει ότι προς επίτευξη του στόχου αυτού υπάρχει σχέδιο Β’ που βρίσκεται υπό επεξεργασία, καθώς και άλλες ενέργειες που πρόκειται να υλοποιηθούν.
Επιπρόσθετα, εξέφρασε την πεποίθηση πως η μεγαλύτερη παραδοσιακή αγορά για την Κύπρο, αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου, θα ανταποκριθεί θετικά, εκφράζοντας την ελπίδα για αυξημένες ροές και από νέες αγορές όπως είναι η Γερμανία και η Γαλλία.
«Η στοχοπροσήλωση για νέες αγορές ξεκίνησε εν μέσω πανδημίας, αλλά μια τέτοια διαδικασία απαιτεί κάποιο χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί», υπέδειξε.
Καταλήγοντας, ο Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης εξέφρασε την πιστή του ότι η κυπριακή τουριστική βιομηχανία είναι έτοιμη να δείξει για άλλη μια φορά την ανθεκτικότητά της.