Το τέλος της πλαστικής σακούλας, οι δυσκολίες και η επόμενη μέρα
06:30 - 08 Φεβρουαρίου 2022
Στην απαγόρευση της πώλησης και εν τέλει την κατάργηση της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς οδηγούν οι νέοι κανονισμοί, οι οποίοι πήραν το πράσινο φως της Βουλής, σε αντίθεση με άλλες χώρες που προχώρησαν σε αυξήσεις στις τιμές πώλησης της σακούλας μίας χρήσης.
Αν και έχει δοθεί μεταβατική περίοδος ενός έτους για διάθεση του υφιστάμενου στοκ και εφαρμογή της νομοθεσίας, εντούτοις στο λιανεμπόριο και στα σημεία πώλησης (υπεραγορές) καλούνται να προετοιμαστούν για την επόμενη μέρα, με τις όποιες δυσκολίες και προβλήματα προκύψουν.
Διαβάστε ακόμη:
Ξεκινούν συνεντεύξεις ανέργων για εξεύρεση προσωπικού οι εργοδότες
Μ. Καπιρής: Γιατί επέλεξε και ποια τα σχέδια της Kyndryl στην Κύπρο
Πωλείται για €5 εκατ. γνωστό εμπορικό κτήριο στην Έγκωμη
Παρόλο που οι λιανέμποροι φαίνεται να τάσσονται υπέρ της συμβολής στην προστασία του περιβάλλοντος, ωστόσο ζητούν σφαιρική προσέγγιση και αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης χρήσης πλαστικού στην καθημερινότητα των καταναλωτών, όχι μόνο όσον αφορά πλαστικές σακούλες, αλλά και διάφορα είδη πλαστικών μίας χρήσης.
Διαβάστε ακόμη: Τέλος εποχής για τη λεπτή πλαστική σακούλα μεταφοράς
«Αν και επικροτούμε οποιαδήποτε νομοθεσία ή κανονισμό συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, ωστόσο είναι καλό να αντιμετωπίζουμε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα με ολιστική προσέγγιση», ανέφερε στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου(ΠΑΣΥΛΕ), Μάριος Αντωνίου.
Δραματική μείωση, όχι εξάλειψη
Εξήγησε ακόμα ότι όλοι μπορούν, επιχειρήσεις, πολίτες και κράτος, να συμβάλουν στην όλη προσπάθεια για αντιμετώπιση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.
Με την εφαρμογή από το 2018 του κανονισμού για περιορισμό της χρήσης λεπτής πλαστικής σακούλας μέσω επιβολής ελάχιστης χρέωσης 6 σεντ ανά σακούλα επιτεύχθηκε η μείωση της χρήσης σε ποσοστό 80% - 85%, χωρίς, ωστόσο, να γίνει κατορθωτή η κατάργηση ή η εξάλειψή της της από την αγορά.
Το πρόβλημα με τους τουρίστες
Ένα από τα προβλήματα, τα οποία αναμένεται να προκύψουν, σχετίζεται με τον τουρισμό, καθώς ούτε οι τουρίστες που έρχονται για ολιγοήμερες διακοπές στην Κύπρο και προβαίνουν σε αγορές ορισμένων προϊόντων θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται τις πλαστικές σακούλες.
Αντιθέτως, θα έχουν την υποχρέωση, όπως οι Κύπριους πολίτες να προμηθευτούν επαναχρησιμοποιήσιμες οικολογικές τσάντες για τα καθημερινά τους ψώνια.
Οικονομικά κίνητρα
Ο ΠΑΣΥΛΕ καλεί σε σφαιρική αντιμετώπιση του θέματος και στην παραχώρηση οικονομικών κινήτρων προς τους καταναλωτές, οι οποίοι ρυπαίνουν λιγότερο το περιβάλλον. «Κινούμενοι στη λογική του ‘ο ρυπαίνων πληρώνει’, ας επικροτήσουμε το παράδειγμα του Δήμου Αγλαντζιάς, ο οποίος εφάρμοσε την πολιτική του ‘πληρώνω όσο πετώ’», επεσήμανε σχετικά ο κ. Αντωνίου, σημειώνοντας ότι δεν απαιτείται μόνο η εμπέδωση κουλτούρας και νοοτροπίας στους καταναλωτές, αλλά και η οικονομική επιβράβευση όσων σέβονται το περιβάλλον.
Υπενθυμίζεται ότι οι κανονισμοί που ενέκρινε η Βουλή θεσπίζουν την απαγόρευση της διάθεσης λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς από πωλητές προϊόντων στα σημεία πώλησης, την απαγόρευση της παραγωγής, διανομής, πώλησης, παροχής και χρήσης της οξοδιασπώμενης πλαστικής σακούλας μεταφοράς, όπως επίσης και την θέσπιση υποχρέωσης στους μεμονωμένους πωλητές προϊόντων και στα οργανωμένα σύνολα πωλητών προϊόντων να προβαίνουν σε δράσεις για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη μείωση της χρήσης της.
Οι κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ έναν χρόνο μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.