Powered by

Ραγδαία αύξηση κερδών κατέγραψε η Shell το 2021

Ο πετρελαϊκός κολοσσός Shell ανακοίνωσε την Πέμπτη απότομη άνοδο στα κέρδη ολόκληρου του έτους, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για ανάκαμψη των τιμών των εμπορευμάτων.

Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία κατέγραψε προσαρμοσμένα κέρδη 19,29 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το πλήρες έτος 2021. Αυτό σε σύγκριση με κέρδη 4,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων το προηγούμενο έτος . Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Refinitiv ανέμεναν τα καθαρά κέρδη για ολόκληρο το έτος 2021 να ανέλθουν στα 17,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για το τελευταίο τρίμηνο του 2021, η Shell ανέφερε προσαρμοσμένα κέρδη 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Shell, Ben van Beurden, περιέγραψε το 2021 ως μια "σημαντική χρονιά" για την εταιρεία και είπε ότι η πρόοδος που σημειώθηκε τους τελευταίους 12 μήνες θα επιτρέψει στην εταιρεία "να είναι πιο τολμηρή και να κινηθεί πιο γρήγορα".

"Προσφέραμε πολύ ισχυρές οικονομικές επιδόσεις το 2021 και η οικονομική μας δύναμη και πειθαρχία στηρίζουν τον μετασχηματισμό της εταιρείας μας", πρόσθεσε.

Η Shell ανακοίνωσε επίσης ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του 2022 και δήλωσε ότι αναμένει να αυξήσει το μέρισμά της κατά 4% στα 0,25 δολάρια ανά μετοχή το πρώτο τρίμηνο. Οι εξαγορές μετοχών ανήλθαν σε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.

Το καθαρό χρέος μειώθηκε στα 52,6 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2021, μια πτώση 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σύγκριση με το 2020.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου εκτοξεύτηκε το 2021, με τη χρήση βενζίνης και ντίζελ να αυξάνεται καθώς οι καταναλωτές συνέχισαν να ταξιδεύουν και η επιχειρηματική δραστηριότητα ανέκαμψε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Πράγματι, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει σημειώσει ότι οι δείκτες κινητικότητας παραμένουν εύρωστοι, ακόμη και όταν η Covid-19 προκάλεσε για άλλη μια φορά ρεκόρ μολύνσεων.

Δειτε Επισης

«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.
UBS: Ο χρυσός λάμπει στις αγορές-Γιατί έρχεται νέα άνοδος
Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ