powered by

Τα καυτά ζητήματα που έθεσε και τι ζήτησε ο Πετρίδης από τις τράπεζες

Την ανάγκη να εντοπιστούν οι «φαινομενικές αναδιαρθρώσεις» δανείων που δεν επέτρεψαν σε δανειολήπτες να συμπεριληφθούν στο Σχέδιο Εστία, την επιτάχυνση εξέτασης των ενστάσεων που κατέθεσαν δανειολήπτες για μη αποδοχή της αίτησης τους για το Εστία και την ανάγκη να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες εκποίησης ή πλειστηριασμού για μη βιώσιμους οικονομικά δανειολήπτες του Εστία μέχρι να εφαρμοστούν για αυτούς ειδικά κυβερνητικά προγράμματα, μέσω της ΚΕΔΙΠΕΣ, συζήτησε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε συνάντηση με τον Σύνδεσμο Τραπεζών, στην οποία παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, οι αιτήσεις που αφορούν τους μη βιώσιμους του Εστία ανέρχονται σε περίπου 800 αιτήσεις, αρκετές από τις οποίες είναι στην ΚΕΔΙΠΕΣ, ενώ σε σχέση με τον αριθμό των «φαινομενικών αναδιαρθρώσεων», αυτές είναι μεταξύ 50 και 100 «χωρίς να είμαστε απόλυτοι στον αριθμό», όπως είπε. Είπε ακόμη ότι υπάρχουν γύρω στις 1.000 ενστάσεις.  

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, διάρκεια περίπου 90 λεπτών, την οποία χαρακτήρισε εποικοδομητική, ο κ. Πετρίδης είπε ότι συζήτησαν «τις φαινομενικές αναδιαρθρώσεις που λόγω αυτών οι αιτητές δεν ήταν δυνατό να καλυφθούν από το Εστία γιατί είχε θεωρηθεί ότι τα δάνεια τους ήταν αναδιαρθρωμένα και μετά αυξάνονται κατά πάρα πολύ δυσανάλογα οι δόσεις τους με αποτέλεσμα να καθίστανται μη εξυπηρετούμενα».

Διαβάστε ακόμα: 

Προς υλοποίηση η μεταρρύθμιση της διαχείρισης δημοσίων πόρων 

Τι συμφώνησαν για ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία ΕΤΕΚ και Υπ. Οικονομικών 

Έτσι θα λειτουργούν από την ερχόμενη βδομαδά τα αεροδρόμια

«Έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες να βρουν αυτές τις περιπτώσεις και να μας δώσουν στοιχεία και με νέα απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να καλυφθούν και αυτοί οι συμπολίτες μας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο δεύτερο θέμα συζήτησης, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «αυτή τη στιγμή εκκρεμούν αρκετές ενστάσεις που αφορούν το Εστία» και πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν κοινοί τρόποι για να αλλάξει η διαδικασία που θα επιτρέψει να εξεταστούν «γρήγορα αυτές οι ενστάσεις και με μια διαδικασία, που θα καθιστά την εξέταση όσο πιο ευέλικτη γίνεται».

«Σκοπός μας είναι να καλύψουμε συμπατριώτες μας που τηρούν τα κριτήρια, αλλά όχι ερμηνεύοντας τα με ένα απόλυτα αυστηρό τρόπο», σημείωσε.

Σε σχέση με το τρίτο θέμα συζήτησης, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι συμφώνησαν και οι τράπεζες ότι «τα άτομα που έχουν κάνει αίτηση στο Εστία και τα οποία έχουν κριθεί ως μη βιώσιμα (οικονομικά,) δεν θα προχωρήσουν οι διαδικασίες εκποίησης ή πλειστηριασμού, δεδομένου ότι πρόθεση της Κυβέρνησης», όπως είπε, «είναι να καλυφθούν αυτά τα άτομα μέσω της μετατροπής της ΚΕΔΙΠΕΣ σε οργανισμό διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και να εφαρμοστούν για αυτούς ειδικά προγράμματα τα οποία έχει ήδη επεξεργαστεί η ΚΕΔΙΠΕΣ”, όπως το ενοίκιο έναντι δόσης δανείου (mortgage to rend)».

«Μέσα από αυτό τον τρόπο πιστεύω ότι και με την επιτάχυνση των διαδικασιών που έχουμε συμφωνήσει θα παρέχουμε αυτό το κοινωνικό πλέγμα που χρειάζεται δίδοντας παράλληλα και τα εφόδια να μειωθούν οι Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις», υπογράμμισε.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα βρίσκεται σε επαφή με τις τράπεζες για τα τρία αυτά θέματα «για ανταλλαγή και των κατάλληλων πληροφοριών» και «θα συμφωνηθεί και μια πιο γρήγορη διαδικασία» στο θέμα της εξέτασης των ενστάσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πού βρίσκεται το θέμα μετατροπής της ΚΕΔΙΠΕΣ σε οργανισμό διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, ο κ. Πετρίδης είπε ότι η διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζεται και «νομίζω ότι θα εγκριθεί».

Εξήγησε ότι «γίνεται μια διαβούλευση με συγκεκριμένο τρόπο ούτως ώστε να καθοριστεί η μεθοδολογία που αφορά την εξαγορά (των δανείων) για να μην υπάρχει θέμα ανταγωνισμού ή κρατικής παρέμβασης».

Χρεώσεις τραπεζών

Επιπλέον, απαντώντας σε ερώτηση, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι έχει θέσει το θέμα των χρεώσεων και οι τράπεζες «επανέλαβαν τη θέση τους ότι εφαρμόζεται ο νόμος με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία και ότι σε σχέση με άλλες χώρες είναι χαμηλές οι χρεώσεις».

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Πόσες μετοχές αγόρασε στο πλαίσιο αγοράς ιδίων μετοχών
Εισαγωγή 317.817 νέων μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑΚ και στο ΧΑ-Πότε αρχίζει η διαπραγμάτευσή τους
Έρχεται νέα μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αλλά… Τι εκτιμούν οι αναλυτές για τη συνέχεια
Κόλλησε στα γρανάζια της δικαιοσύνης η διαχείριση των ΜΕΔ-Δεν προχωρά η λειτουργία ειδικής δικαιοδοσίας
Πότε θα πραγματοποιηθεί και τα θέματα στην ατζέντα του τακτικού παγκύπριου συνεδρίου της ΕΤΥΚ
Deutsche Bank: Bασικός μοχλός ενίσχυσης της κερδοφορίας της Eurobank η Κύπρος-Eπιβεβαίωση θετικής δυναμικής
Σεντένο (ΕΚΤ): Μειώσεις και κάτω από το ουδέτερο επιτόκιο
Κάζακς (ΕΚΤ): Η μείωση στα επιτόκια φτάνει στο τέλος της
Το νέο μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΙΠΕΣ-Επέκταση θητείας Παπαδόπουλου, Χοιρομερίδη και Πιτσιλλή για άλλα τρία χρόνια
ΕΚΤ: Το μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο απειλεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα