Powered by

Προς υλοποίηση η μεταρρύθμιση της διαχείρισης δημοσίων πόρων

Κυβέρνηση και δημόσια υπηρεσία αυξάνουν ταχύτητες για την μεταρρύθμιση της διαχείρισης των δημοσίων πόρων, η πρώτη φάση της οποίας αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το 2023.

Κατά τη διάρκεια ημερίδας με τίτλο «Μεταρρύθμιση διαχείρισης δημοσίων πόρων στην Κυπριακή Δημοκρατία, προοπτικές και προκλήσεις στη λήψη αποφάσεων», που διοργάνωσε την Παρασκευή η Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, τόνισε τη δέσμευση της Κυβέρνησης στην αποτελεσματική διαχείριση των δημοσίων πόρων.

«Η Κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη και έχει επενδύσει πόρους, θέληση και ενέργεια με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της διαχείρισης των πόρων του δημοσίου κατά τρόπο που να παρέχονται υψηλής ποιότητας και ανταποδοτικές δημόσιες υπηρεσίες προς όλους τους πολίτες», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Πετρίδης.

Σημείωσε τη σημασία της επικέντρωσης στην αρχή των «περιορισμένων πόρων» και στο τι αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί με αυτούς, κάτι που όπως είπε οι πολιτικοί συχνά θέλουν να ξεχνούν.  Ανέφερε ότι ένας καλός τεχνοκρατικός, γραφειοκρατικός κορμός διασφαλίζει την μακροχρόνια αποτελεσματικότητα των πολιτικών.

Πρόσθεσε ότι μόνο μέσω αυτής της αλλαγής στην προσήλωση και νοοτροπία θα καταστεί δυνατή η οριζόντια συγκρισιμότητα μεταξύ τομέων προγραμμάτων και περιοχών που θα βοηθά στη λήψη αποφάσεων στη βάση τεκμηρίων, ώστε να μεγιστοποιηθεί το όφελος προς τον πολίτη  και να διασφαλιστεί ότι και το τελευταίο ευρώ θα αξιοποιηθεί κατάλληλα προς όφελος της κοινωνίας.

«Θέλουμε ως κράτος να μάθουμε να σκεφτόμαστε και να προγραμματιζόμαστε σε πιο βαθύ ορίζοντα, να λαμβάνουμε καλύτερες αποφάσεις εξηγώντας με κατανοητό τρόπο που ξοδεύονται τα χρήματα των πολιτών και γιατί. Θέλουμε να δείξουμε τη σημασία της λογοδοσίας με το να παρουσιάζουμε τα συνολικά αποτελέσματα και τις επιπτώσεις της κάθε πολιτικής και δράσης», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι θέλουν επίσης να δώσουν τα εργαλεία και την πληροφόρηση στον πολίτη για να μπορέσει να κρίνει την απόδοση του καθενός, αποδίδοντας τα εύσημα ή ασκώντας κριτική σε μια διακυβέρνηση αναλόγως των πραγματικών αποτελεσμάτων και της συνολικής πραγματικής εικόνας της χώρας.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμα ότι η χρηστή δημόσια χρηματοοικονομική διαχείριση, η δημοσιονομική διαφάνεια, η λογοδοσία της Κυβέρνησης και η εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών ενισχύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος. Αυτή η εμπιστοσύνη, συμπλήρωσε, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό διακύβευμα, αφού μπορεί να ενθαρρύνει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, να επισπεύσει τη βελτίωση των δεικτών πιστοληπτικής ικανότητας και κινδύνου και να έχει καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια συγκράτησης των νέων μυαλών στη χώρα.

Αυτή η μεταρρύθμιση, σημείωσε επίσης, αντανακλά την προσήλωση της δημόσια διοίκησης στη διαφάνεια και τη λογοδοσία προς τον πολίτη, όπως εκφράζεται με τη συνεχή και αμέριστη στήριξη της παρούσας Κυβέρνησης προς το μεταρρυθμιστικό έργο της δημόσιας χρηματοοικονομικής διαχείρισης.

«Θέλουμε αυτό να είναι ένα θετικό μήνυμα προς όλους όσοι καλόπιστα ενδιαφέρονται και θέλουν να γνωρίζουν πως οι εκάστοτε κυβερνώντες διαχειρίζονται τον δημόσιο πλούτο, τα λεφτά τους, το υστέρημά τους», είπε.

Ρέα Γεωργίου: Σε δύο φάσεις η εφαρμογή της μεταρρύθμισης

 

Η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας, Ρέα Γεωργίου, παρουσίασε το Στρατηγικό Μεταρρυθμιστικό Έργο που προωθείται από το Γενικό Λογιστήριο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και το Τμήμα Πληροφορικής.

Όπως ανέφερε, η μεταρρύθμιση περιστρέφεται γύρω από την εισαγωγή νέου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων (Enterprise Resource Planning-ERP). Το έργο, χωρίζεται σε δύο σκέλη: τη χρηματοοικονομική διαχείριση, που αναμένεται να μπει σε λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου 2023 και αφορά όλες τις λογιστικές εργασίες, τον καταρτισμό και υλοποίηση του προϋπολογισμού, τη διαχείριση των αγορών, τα έσοδα και τις εισπράξεις και τη διαχείριση των στοιχείων του πάγιου ενεργητικού.

Το δεύτερο σκέλος αφορά τα μισθολόγια και τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και περιλαμβάνει τον υπολογισμό και την πληρωμή των μισθολογίων και των συντάξεων, τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, αδειών, τοποθετήσεων, προαγωγών κ.λπ. καθώς και την ενοποιημένη βάση πληροφόρησης για κάθε δημόσιο υπάλληλο. Η δεύτερη φάση έχει πλάνο εφαρμογής το 2024.

Όσον αφορά την εφαρμογή της βάσης των δεδουλευμένων, όπως ανέφερε η Γενική Λογίστρια, με την εισαγωγή του νέου συστήματος αναμένεται να μηχανογραφηθούν χειροκίνητες διαδικασίες και να αυτοματοποιηθούν επαναληπτικές και χρονοβόρες διαδικασίες. Με αυτό τον τρόπο, εξήγησε, θα απελευθερωθούν ανθρώπινοι πόροι, οι οποίοι αναμένεται να αξιοποιηθούν με τρόπο που προσθέτει αξία. Επιπρόσθετα οφέλη που αναμένεται να προκύψουν από τη μεταρρύθμιση αφορούν την καλύτερη δυνατότητα προγραμματισμού για αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις, τη μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές και στο πώς εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, ανέφερε.

Τέλος, σημείωσε ότι για το έργο παρέχουν τεχνογνωσία εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του ΟΟΣΑ, καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Στην παρουσίασή του για τη μεταρρύθμιση του προϋπολογισμού, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον νέο τρόπο καταρτισμού του προϋπολογισμού στη βάση δραστηριοτήτων μέσω του οποίου καθορίζονται οι στόχοι και προτεραιότητες του κάθε οικονομικού φορέα και οι δραστηριότητες για επίτευξη των στόχων.  

Σημείωσε ότι η υπό εξέλιξη μεταρρύθμιση στη διαχείριση  δημοσίων οικονομικών αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο για αντιμετώπιση και διαχείριση των συνεχών προκλήσεων.

Ανέφερε ακόμα ότι η μεταρρύθμιση αποτελεί εργαλείο για ενίσχυση της διαφάνειας και πιο σημαντικά για αποτελεσματική διαχείριση των δημοσίων πόρων με απώτερο στόχο την ανταπόκριση στις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών, καθώς και την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών.

Κόκκινος: Προς έναν ολιστικό ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους

 

Στην παρουσίασή του για τον ολιστικό ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής  Κυριάκος Κόκκινος, ανέφερε ότι ενώπιον της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκονται μεγάλα έργα για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και επενδύσεις ύψους €170 εκ. με χρηματοδότηση από το Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης. Παρουσίασε παράλληλα τους σχεδιασμούς του Υφυπουργείου και ειδικότερα το σχέδιο «όλο το δημόσιο σε μια οθόνη» για ηλεκτρονική πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου το οποίο βρίσκεται στα σκαριά.

Παράλληλα είπε ότι αυτή την στιγμή  η Κύπρος στην 21η θέση όσον αφορά των ευρωπαϊκό δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) παρά τη βελτίωση 3 θέσεων που πέτυχε στον δείκτη του 2021 και στην 19η θέση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση από το σύνολο 27 κρατών.

Ανέφερε ότι αυτό που κρατά την Κύπρο καθηλωμένη, είναι οι χαμηλές επιδόσεις στην επικέντρωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης προς τον χρήστη, στην απλοποίηση της διαδικασίας για τον πολίτη, στη δυνατότητα του πολίτη να έχει πρόσβαση στα δεδομένα του και τον σχεδιασμό της υπηρεσίας προς όφελος του πολίτη.

Παράλληλα σημείωσε ότι η δημόσια υπηρεσία έχει όλα τα συστατικά στοιχεία για να τα καταφέρει και να αυξήσει τις επιδόσεις της στον τομέα αυτό, την ώρα που το μακρύ ταξίδι της μεταρρύθμισης συνεχίζεται.

Στην εμπειρία της Ελλάδα αναφέρθηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας

 

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών της Ελληνικής Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας, σε διαδικτυακή παρουσία του στο συνέδριο, αναφέρθηκε στην εμπειρία από τη μεταρρύθμιση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Όπως ανέφερε, το 2012-2014 τέθηκαν οι βάσεις για σύγχρονη προσέγγιση των δημόσιων οικονομικών στην Ελλάδα. Έκτοτε, είπε, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στο σύστημα δημοσιονομικού προϋπολογισμού της χώρας, στους τομείς του μακροπρόθεσμου προγραμματισμού και της κατάρτισης του προϋπολογισμού.

Το αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης ήταν η επικαιροποίηση των δημοσιονομικών ελέγχων, η ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, ενδυναμώνοντας τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου που ασκούν τους δημοσιονομικούς ελέγχους, όπως ανέφερε.

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός σημείωσε ότι έγινε εδραίωση τακτικής, έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Θεσπίστηκε η θεσμική θωράκιση της καταπολέμησης απάτης με πρωτοβουλίες και συνεργασίες και, τέλος, αναβαθμίστηκε και ο ρόλος του γραφείου προϋπολογισμού, με διασφάλιση της θεσμικής του υπόστασης.

Ο κ. Σταϊκούρας συμπλήρωσε ότι στον προϋπολογισμό του 2022 αποτυπώνεται σειρά καινοτομιών, με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας τους κράτους, με εισαγωγή δεικτών επίδοσης, έλεγχο δαπανών και αύξηση της πληροφόρησης και της διαφάνειας.

«Από το 2022 οι πολίτες θα γνωρίζουν το σύνολο των δαπανών ανά τομέα λειτουργίας του κράτους», είπε. Πρόσθεσε ότι με τις νέες καινοτομίες υλοποιείται με πιο συνετό τρόπο η επισκόπηση δαπανών και εσόδων, που αποτελούν βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Αυτό αποτελεί κύριο δημοσιονομικό εργαλείο διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων, ανέφερε.

Αναφέρθηκε στον θετικό αντίκτυπο που θα έχουν μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν ή πρόκειται να υλοποιηθούν, όπως η βελτίωση της πληροφόρησης και η υποστήριξη ουσιαστικότερου ελέγχου, η ενίσχυση της λογοδοσίας στη δημοσιονομική διαχείριση, η ενίσχυση της πληροφόρησης προς το Κοινοβούλιο και η υποστήριξη της βελτίωσης του κοινοβουλευτικού διαλόγου για θέματα προϋπολογισμού.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν στην υποστήριξη του καλύτερου συντονισμού του κυβερνητικού έργου, στην ενίσχυση της διαφάνειας των τομέων του προϋπολογισμού και τέλος, στην ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας, για μακροχρόνια βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 11ων ΚΕΒΕ Business Leader Awards
Ν. Χριστοδουλίδης: Αρχίζει rebranding της Κύπρου με επίκεντρο τις διεθνείς αγορές-Τα πέντε οφέλη από τη νέα αναβάθμιση της οικονομίας
Καταπέλτης για τις απεργίες ο Χριστοδουλίδης-Το κράτος δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις
Λούης Ποχάνης: Κεφαλαιώδους σημασίας σ’ ένα άστατο κόσμο η ασφάλιση των επιχειρήσεων
Σταύρος Σταύρου: Οι επιχειρηματίες της χώρας μας έχουν ισχυρές αντιστάσεις στις κρίσεις-Πρότυπα οι βραβευθέντες
Γιώργος Μιχαήλ: Επιβραβεύουμε business leaders που τόλμησαν, οραματίστηκαν και κατάφεραν να διαπρέψουν
Άνοδο κατέγραψε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Αναστέλλουν τη στάση εργασίας που είχαν προκηρύξει για την Τρίτη στον Δήμο Λάρνακας οι συντεχνίες
Υπεραγορές Αλφαμέγα: Ενδυνάμωση παρουσίας στην Πάφο με εξαγορά P. M.M. Papamichael Supermarket
ΥΠΕΣ για δήμους: «Οτιδήποτε θα αποφασιστεί θα ισχύει από την επόμενη πενταετία»