Powered by

Μικρή αύξηση των κυβερνητικών υπαλλήλων λόγω έκτακτου προσωπικού

Μικρή ετήσια αύξηση της τάξης του 1% καταγράφηκε τον Ιανουάριο φέτος στο ποσοστό των υπαλλήλων που απασχολούνται σε κυβερνητικές υπηρεσίες. Η αύξηση αυτή, οφείλεται κυρίως στην αύξηση του αριθμού του έκτακτου προσωπικού.

Η αύξηση του 1% αντιστοιχεί σε 518 άτομα, με αποτέλεσμα το προσωπικό των κυβερνητικών υπηρεσιών να φτάνει συνολικά στα 53.382 άτομα. Η συνολική μεγαλύτερη αύξηση ήταν της τάξης του 2,2% και καταγράφηκε στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία.

Η αύξηση σε έκτακτο προσωπικό αφορά σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού, με τη μεγαλύτερη να παρατηρείται στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία (9,1%). Οι Δυνάμεις Ασφαλείας (με 1,7%) και η Δημόσια Υπηρεσία (0,3%) ακολουθούν. Συνολικά, η αύξηση στο έκτακτο προσωπικό ήταν της τάξης του 7%, που αντιστοιχεί σε 1.242 άτομα, με τον συνολικό αριθμό έκτακτων υπαλλήλων να ανέρχεται στις 18.937, σε σχέση με 17.695 τον Ιανουάριο του 2021.

Αντίθετα, μείωση καταγράφηκε στον αριθμό των μόνιμων κυβερνητικών υπαλλήλων σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού. Συνολικά, υπήρξε μείωση του μόνιμου προσωπικού κατά 656 άτομα (2,4%), από 26.834 σε 26.178. Η μεγαλύτερη μείωση, της τάξης του 3,1%, αφορά στο προσωπικό της Δημόσιας Υπηρεσίας. Μείωση καταγράφηκε και στο Ωρομίσθιο Προσωπικό (0,8%) σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021.

Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021, παρατηρείται αύξηση στο προσωπικό της Δημόσιας Υπηρεσίας (0,1%), στο προσωπικό της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (1,2%) και στο προσωπικό των Δυνάμεων Ασφαλείας (0,4%).

Στο μόνιμο προσωπικό παρατηρείται μείωση και στις τρεις κατηγορίες, με τη μεγαλύτερη να παρουσιάζεται στο προσωπικό της Δημόσιας Υπηρεσίας (0,3%). Αντιθέτως, στο έκτακτο προσωπικό παρατηρείται αύξηση και στις τρεις κατηγορίες με το προσωπικό της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη (3,3%). Στο Ωρομίσθιο Προσωπικό παρατηρείται αύξηση 1%, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021.

Δειτε Επισης

Ετήσια αύξηση στις μέσες μηνιαίες απολαβές το δ΄ τρίμηνο του 2024-Τι ισχύει για άνδρες και γυναίκες
ΚΕΒΕ: Αφετηρία συντονισμένης προσπάθειας αντιστροφής του brain drain σε brain gain το «Minds in Cyprus»
Τα ταλέντα της Κύπρου που διαπρέπουν στο εξωτερικό και γιατί τώρα είναι η πιο κατάλληλη ώρα να επιστρέψουν
Μια Κύπρος που αλλάζει και ανοίγει νέους ορίζοντες για ταλέντα και επιχειρήσεις με οικονομία βασισμένη στην γνώση
Ευγένιος Ευγενίου: Μεγαλώνουν και έχουν ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό οι ξένες εταιρείες στην Κύπρο
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ήδη προορισμός για ταλέντα η Κύπρος, το παραγωγικό μας μοντέλο έχει καταστεί δυναμικό
Οι τέσσερις βασικές παρεμβάσεις στο σχέδιο δράσης για επαναπατρισμό ταλέντου-«Σας καλώ να επιστρέψετε»
Απλούστευση υποχρεώσεων και μείωση κόστους για επιχειρήσεις κατά 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο προτείνει η Κομισιόν
Αλέξης Βαφεάδης: Κεντρικός παράγοντας στις συζητήσεις για την θαλάσσια ασφάλεια η Κύπρος
«Minds in Cyprus»... Ξεδιπλώνεται στο Λονδίνο το όραμα της κυβέρνησης για επαναπατρισμό ταλέντων