Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Θ. Τσιόλας: Το σχέδιο ανάκαμψης, απάντηση στην κρίση της πανδημίας

Για μια χώρα με υψηλά επίπεδα ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας μίλησε ο Θεοδόσης Α. Τσιόλας, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών, κάτι το οποίο, όπως υπέδειξε, θα επιτευχθεί μέσα από τις επενδυτικές ευκαιρίες και κίνητρα που προσφέρει το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

O κ. Τσιόλας, μιλώντας στο «5o Συνέδριο Ευρωπαϊκών και Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων-Νέα Προγραμματική Περίοδος 2021-2027», εξήγησε την σημασία του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τον οποίο χαρακτήρισε ως απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις επιπτώσεις της πανδημίας. Αναφέρθηκε συναφώς στους τρόπους με τους οποίους μπορούν τα κράτη-μέλη να αξιοποιήσουν τα κονδύλια που προσφέρει ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Όπως είπε, ο Μηχανισμός στοχεύει σε επενδύσεις που ο αντίκτυπος θα παραμείνει στα κράτη-μέλη. Μεταξύ άλλων, έκανε αναδρομή στην υποβολή και έγκριση του ΣΑΑ της Κύπρου, όπου καταβλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, η πρώτη δόση ύψους 157 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο της Κύπρου συμπεριλαμβάνει 58 μεταρρυθμίσεις και 75 επενδύσεις σε ένα σύνολο ύψους 1,2 δις ευρώ.

 

Διαβάστε ακόμα:

Μπήκαμε στο εντυπωσιακό Labs Tower του Teddy Sagi στη Λευκωσία (pics)

Σε διαβούλευση η πολυτελής οικιστική ανάπτυξη στη Γλάδστωνος

Ν. Ιωάννου: Νέα επιχειρηματικά μοντέλα για καταπολέμηση της διαφθοράς​​​​​​​ 

Για τους στόχους της Κύπρου, ο κ. Τσιόλας είπε πως «θέλουμε μια χώρα με υψηλά επίπεδα ανθεκτικότητας, παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας μέσω ενός βιώσιμου μοντέλου μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Μια χώρα όπου το εκπαιδευτικό σύστημα και η ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού ευθυγραμμίζονται με τις δεξιότητες που απαιτούνται για το μέλλον. Μια χώρα με ανθεκτικό σύστημα υγείας που ακολουθεί βέλτιστες πρακτικές από κορυφαία συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο, μια χώρα με υψηλές επιδόσεις στην Πράσινη και Ψηφιακή μετάβαση. Ένα κράτος πρόνοιας που θα ενισχύσει το δίκτυ προστασίας των όσων έχουν ανάγκη τη συνδρομή του κράτους. Ένα κράτος δικαίου, διαφάνειας και λογοδοσίας, με ισχυρούς μηχανισμούς πάταξης της διαφθορά».

Ο κ. Τσιόλας, αναφέρθηκε στη σύσταση και λειτουργία Τεχνική Επιτροπής, με υποστηρικτικό ρόλο προς τους Φορείς Υλοποίησης και την Συντονιστική Αρχή, για εξέταση των σχεδίων χορηγιών προς αντιμετώπιση σημείων συμφόρησης ή επικαλύψεων, καθώς και βελτιώσεων για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της προστιθέμενης αξίας των σχεδίων. Ανέφερε ακόμη ότι πάνω από 400 εκατ. ευρώ θα κινητοποιηθούν από ιδιωτικές επενδύσεις και δαπάνες. Οι ομάδες Δυνητικών Δικαιούχων είναι:

  • Φυσικά πρόσωπα, νοικοκυριά, ευάλωτες ομάδες,
  • Μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ)
  •  Μεγάλες επιχειρήσεις,
  • Τοπικές αρχές,
  • Ευρύς Δημόσιος Τομέας,
  •  Μη κυβερνητικοί οργανισμοί

Τα πλείστα σχέδια θα προκηρυχθούν εντός του 2022, ενώ θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2026.

Δειτε Επισης

Βελτιώθηκε τον Νοέμβριο το οικονομικό κλίμα
Μαρίνα Χατζημανώλη: Η Κύπρος προάγει ισότητα στη ναυτιλία
Επιδοτήσεις 60 εκ. ευρώ σε γεωργούς τον Δεκέμβριο μέσω των εκταρικών επιδοτήσεων
Μέχρι 1η Δεκεμβρίου οι αιτήσεις στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης
Στις 7 Δεκεμβρίου ανακοίνωση Ελεγκτικής για ωφελήματα ΠτΔ την περίοδο 2014-2018
Μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ανάπτυξη-Ποιες οι αντιλήψεις των Κυπρίων
Αυτό είναι το προτεινόμενο νέο πλαίσιο για υπηκοότητα σε επαγγελματίες υψηλής ειδίκευσης
Με έντονα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά ο προϋπολογισμός του Υπ. Εσωτερικών για το 2024
Καταβολή συντάξεων και επιδομάτων πριν από τα Χριστούγεννα
Στις Βρυξέλλες για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε. ο Μάκης Κεραυνός