Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Η παγκόσμια ελάχιστη φορολογία 15% και η Κύπρος

Μια μεγάλη μεταρρύθμιση του διεθνούς φορολογικού συστήματος που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στον ΟΟΣΑ διασφαλίζει ότι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις θα υπόκεινται σε φορολογικό συντελεστή τουλάχιστον 15% από το 2023.

 

Η συμφωνία – ορόσημο, που συμφωνήθηκε από 136 χώρες και δικαιοδοσίες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ –, θα ανακατανέμει κέρδη άνω των $125 δις από περίπου 100 από τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις του κόσμου σε χώρες παγκοσμίως, εξασφαλίζοντας ότι αυτές οι εταιρείες θα πληρώνουν ένα δίκαιο μερίδιο φόρου όπου κι αν λειτουργούν και παράγουν κέρδη.

 

Μετά από χρόνια εντατικών διαπραγματεύσεων για την εισαγωγή του διεθνούς φορολογικού συστήματος στον 21ο αιώνα, 136 δικαιοδοσίες συμφώνησαν στη μεταρρύθμιση αυτή, ενώ τέσσερις χώρες - η Κένυα, η Νιγηρία, το Πακιστάν και η Σρι Λάνκα - δεν έχουν ακόμη προσχωρήσει στη συμφωνία.

 

Η παγκόσμια ελάχιστη φορολογική συμφωνία δεν επιδιώκει την εξάλειψη του φορολογικού ανταγωνισμού, αλλά θέτει περιορισμούς σε πολυμερή συμφωνία.

 

Ο πρώτος πυλώνας θα διασφαλίσει μια δικαιότερη κατανομή των κερδών και των φορολογικών δικαιωμάτων από τις χώρες που είναι εγκατεστημένες οι πολυεθνικές επιχειρήσεις στις υπόλοιπες χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται αυτές.

 

Συγκεκριμένα, οι πολυεθνικές επιχειρήσεις με παγκόσμιες πωλήσεις άνω των €20 δις και κερδοφορία άνω του 10%, θα ανακατανείμουν το 25% του κέρδους πάνω από το όριο του 10% στις υπόλοιπες δικαιοδοσίες.

 

Ο δεύτερος πυλώνας εισάγει έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φορολογίας εταιρειών που ορίζεται στο 15%. Ο νέος ελάχιστος φορολογικός συντελεστής θα ισχύει για εταιρείες με έσοδα άνω των €750 εκατ. Επιπλέον οφέλη θα προκύψουν επίσης από τη σταθεροποίηση του διεθνούς φορολογικού συστήματος και την αυξημένη φορολογική ασφάλεια για τους φορολογούμενους και τις φορολογικές διοικήσεις.

 

Η περίπτωση της Κύπρου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισέρχεται σε τροχιά υλοποίησης της παγκόσμιας φορολογικής συμφωνίας για τον ελάχιστο εταιρικό φορολογικό συντελεστή ύψους 15%, με την Κύπρο να έχει ήδη αποδειχθεί την αλλαγή με τον υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη να αναγγέλλει την αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 15% κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2022 στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η Σταυρούλα Βρασίδα, Επικεφαλής της Μονάδας Προηγμένων Φορολογικών Αποφάσεων (Άμεση Φορολογία) του Τμήματος Φορολογίας, αναμένεται να αναλύσει ενώπιον του 5ου Cyprus International Tax Conference, το δεύτερο πυλώνα και το πώς αναμένεται ένας ενιαίος διεθνής φορολογικός συντελεστής αναμένεται να επηρεάσουν δικαιοδοσίες όπως την Κύπρο και την Ιρλανδία που μέχρι σήμερα αποτελούν ελκυστικοί προορισμοί λόγω του χαμηλού εταιρικού τους φόρου.

 

Το 5ο Cyprus International Tax Conference διοργανώνει η ΙΜΗ την Τρίτη 15 Μαρτίου 2022 όπου διακεκριμένοι ομιλητές από την τοπική αγορά και το εξωτερικό θα μοιραστούν τις γνώσεις και απόψεις τους σχετικά με τις πρόσφατες φορολογικές εξελίξεις, ενώ θα αναφερθούν εκτενώς και σε συγκεκριμένα θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες του χώρου σε διεθνές επίπεδο.

 

To συνέδριο απευθύνεται προς επαγγελματίες από τους παρακάτω κλάδους:

·         λογιστικές, ελεγκτικές και φορολογικές επιχειρήσεις

·         τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

·         δικηγορικά γραφεία και νομικοί σύμβουλοι

·         επιχειρήσεις παροχής εταιρικών υπηρεσιών

·         συμβουλευτικές υπηρεσίες επιχειρήσεων 

·         εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων

·         επενδυτικές εταιρείες και εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών

·         εταιρείες παροχής καταπιστευματικών υπηρεσιών

·         σχετικοί ρυθμιστικοί φορείς και κυβερνητικές αρχές


Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί δια φυσικής παρουσίας την Τρίτη 15 Μαρτίου 2022 στο Ξενοδοχείο Hilton Nicosia.

Μπορείτε να δηλώσετε εγγραφή ηλεκτρονικά πατώντας εδώ.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Οργανωτές: ΙΜΗ

Με τη στήριξη:  Association of Certified Fraud Examiners – Cyprus Chapter, Association of Chartered Certified Accountants, Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου, CFA Society Cyprus, Cyprus Fiduciary Association, Σύνδεσμος Εσωτερικών Ελεγκτών Κύπρου, Κυπριακό Φόρουμ Ακεραιότητας, Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου

Χορηγοί Επικοινωνίας: περιοδικό GOLD, περιοδικό IN Business

 

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, επικοινωνήστε με την ΙΜΗ:

Τηλέφωνο: 22505555 │ Φαξ: 22679820

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com

Ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com

Δειτε Επισης

Τρία χρόνια Capacitor Partners: Επέκταση σε νέες αγορές και υπηρεσίες
Ο όμιλος Υπεραγορών MAS φέρνει στους μικρούς αγωνιστές τη χαρά, με χρώματα αγάπης
Η Harman Kardon παρουσίασε στο κοινό των Αρχιτεκτονικών Βραβείων τα νέα της ηχεία
Πνευματικά Δικαιώματα: Τα κριτήρια που καθορίζουν τις αμοιβές
DHD Insurance: Ενημερωτική ημερίδα για την αξιολόγηση κινδύνων για τις σύγχρονες επιχειρήσεις
Αμοιβές καλλιτεχνών: Έτοιμα τα μαγαζιά να συνεργαστούν-Ποιες οι κόκκινες γραμμές
Όλα όσα έγιναν στα 2α Κυπριακά Βραβεία Αρχιτεκτονικής (photos)
Πνευματικά δικαιωμάτα: Oι συμφωνίες, οι διαφωνίες και ο κομβικός ρόλος μιας απούσας Βουλής
Ειρήνη Μυλωνά-Χρυσοστόμου: Η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων βασικό κομμάτι της βιομηχανίας
Μ. Παναγίδης: Η Πνευματική Ιδιοκτησία είναι συνυφασμένη με το επιχειρείν