Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Πηλείδου: Εξετάζουμε μέτρα για μείωση κόστους ηλεκτρισμού

Θέματα που άπτονται του τομέα της Ενέργειας συζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, αντιπροσωπεία της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, στην παρουσία της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσας Πηλείδου. 

Μετά τη συνάντηση, η κα Πηλείδου δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι η συνάντηση ήταν πολύ εποικοδομητική και κατά τη διάρκειά της παρουσιάστηκαν τα μέτρα που έχουν μέχρι σήμερα εφαρμοστεί.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος ήταν από τις πρώτες χώρες που προχώρησαν με τη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος και επεσήμανε ότι «θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε μέτρα που θεωρούνται κατάλληλα για να βοηθηθούν οι καταναλωτές».

Ερωτηθείσα για την πρόταση του ΑΚΕΛ για μείωση του τέλους κατανάλωσης, η κα Υπουργός είπε ότι είναι κάτι για το οποίο έχει ήδη ανοίξει ο δρόμος με την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο την προηγούμενη βδομάδα του νομοσχεδίου για δημιουργία ταμείου που δίνει τη δυνατότητα για μείωση του τέλους στα επόμενα χρόνια.

«Θα επιδιώξουμε την άμεση ψήφισή του από τη Βουλή και θα πρέπει να εξετάσουμε τις ανάγκες του ταμείου που είναι πολύ σημαντικό να τροφοδοτείται με χρηματοδότηση για να μπορεί να προσφέρει τα σχέδια και κίνητρα στους πολίτες για την ενεργειακή μετάβαση που είναι ο καλύτερος τρόπος μείωσης του κόστους μακροχρόνια».

Για την πρόταση για μειοδοτικούς διαγωνισμούς, η κα Πηλείδου είπε ότι είναι ένα πολύ πιο περίπλοκο εγχείρημα για δύο λόγους. «Ο ένας είναι ότι ανοίγει η ανταγωνιστική αγορά τον Οκτώβριο 2022, επομένως πρέπει η οποιαδήποτε ενέργεια να γίνει ταυτόχρονα διασφαλίζοντας το επιτυχές άνοιγμα της αγοράς. Άρα πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλες ισορροπίες και νομικά και πρακτικά. Δεύτερο πρέπει να ληφθούν υπόψη οι απόψεις της ΡΑΕΚ», είπε η κα Πηλείδου. 

Πρόσθεσε ότι μετά από οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ακολουθήσουν συναντήσεις για ενδελεχή συζήτηση αυτού του θέματος.

Ερωτηθείσα για το τερματικό στο Βασιλικό, είπε ότι «είμαστε σε πολύ καλό δρόμο» και το χρονοδιάγραμμα παραμένει ως έχει, δηλαδή το καλοκαίρι του 2023.

Πρόσθεσε ότι τα προβλήματα που είχαν εντοπιστεί, σε μεγάλο βαθμό έχουν λυθεί.

Σε ερώτηση αν όλα βαίνουν καλώς στο Τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, η Υπουργός απάντησε καταφατικά.

Δειτε Επισης

Ετοιμάζονται για να υπογράψουν συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας Κύπρος και Ιράκ
Νέα εποχή στις οικονομικές σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας με νέα συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας
Απεργία ταχυδρομικών διανομέων μελών της «Ισότητας» μέχρι την Παρασκευή
Κύπρος και Γαλλία υπογράφουν σύμβαση εξάλειψης διπλής φορολογίας
«Στις πρωταρχικές μας έγνοιες η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και της υπαίθρου»
Ν. Χριστοδουλίδης: Μέτρα και δράσεις για ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής του Ακάμα
ΠτΔ: Επιβεβαιώνεται η πορεία προόδου-Οι οίκοι αξιολόγησης αναγνωρίζουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό
Ο Κεραυνός για την αναβάθμιση-«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία με υπεύθυνο τρόπο»
Θετικά μαντάτα από Fitch με αναβάθμιση της προοπτικής της κυπριακής οικονομίας σε θετική
Πιάνουμε τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις μας από το Ταμείο Ανάκαμψης-«Το προσεγγίζω ως ένα μνημόνιο»