Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Γ. Χρυσοχός: Όσοι σκέφτονται ν' αγοράσουν ακίνητο να το πράξουν άμεσα

Συνεχίζει την αναπτυξιακή του πορεία ο Όμιλος Cyfield, με μεγάλα έργα που βρίσκονται στα σκαριά, ανάμεσα στα οποία και ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός για τον οποίο στόχος είναι η ολοκλήρωσή του εντός του 2023.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, στο πλαίσιο του  «IN Business Forecasting 2023», ο διευθυντής της Cyfield Group, Γιώργος Χρυσοχός, αναφέρει τους στόχους του ομίλου, παραθέτοντας ταυτόχρονα τις προβλέψεις του για το πώς θα κινηθεί ο τομέας των ακινήτων αλλά και γενικότερα η κυπριακή οικονομία.

«Στόχος για το 2023 είναι η ολοκλήρωση του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού και η είσοδός μας στην αγορά ηλεκτρισμού, η δυναμικότερη παρουσία μας στην Ελλάδα, η επέκτασή μας στο Ηνωμένο Βασίλειο και η αναβάθμιση του προσωπικού μας που αποτελεί την ραχοκοκαλιά του οργανισμού», υποδεικνύει, μεταξύ άλλων.

Διαβάστε ακόμα

Όσον αφορά τα ακίνητα, ο κ. Χρυσοχός τονίζει ότι οι αυξήσεις στις τιμές θα συνεχίσουν και εντός του 2023. «Το κατασκευαστικό κόστος δεν θα μειωθεί, οπότε, όσοι σκέφτονται να αγοράσουν ακίνητο θα πρέπει να το πράξουν άμεσα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πώς αναμένετε να κινηθούν η κυπριακή οικονομία και η αγορά κατά το 2023;

Σύμφωνα και με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις προβλέψεις πιστωτικών οργανισμών, η Κύπρος σε αντίθεση με την υπόλοιπη ευρωζώνη θα έχει αύξηση στο GDP.

Αυτές οι προβλέψεις μας βρίσκουν και εμάς σύμφωνους. Είμαστε αισιόδοξοι, καθώς η κυπριακή οικονομία είναι μικρή και μπορεί με απλές κινήσεις να βελτιώνεται.

Παραδείγματος χάριν, εάν ο τουρισμός φτάσει τους αριθμούς του 2019 θα έχουμε αυτόματα μια αύξηση 6% του GDP. Επίσης, η επίδραση των ξένων επενδύσεων σε μια μικρή οικονομία των 30 δισεκατομμυρίων μπορεί να κάνει την διαφορά. Επιπρόσθετα, υπάρχει σημαντική αύξηση πληθυσμού και κάθοδος ξένων εταιρειών στην Κύπρο που μεγαλώνουν την δυνατότητα εγχώριας παραγωγής και κατανάλωσης.

Τέλος, όπως γνωρίζουμε όλοι μας, στην Κύπρο ζούμε συνθήκες πλήρους απασχόλησης, άρα από την στιγμή που όλο το εργατικό δυναμικό παράγει τότε σίγουρα θα έχουμε ανάπτυξη.

Ανοδικά τα ακίνητα παρά τις προκλήσεις

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τον τομέα σας για το 2023; Πιστεύετε ότι το 2023 θα κινηθεί με θετικό πρόσημο, αρνητικό πρόσημο ή το ίδιο με το 2022;

Ο τομέας κατασκευών έχει φτάσει σε ένα κομβικό σημείο, ολόκληρη η βιομηχανία είτε αφορά κατασκευή κτιρίων και κατοικιών είτε αφορά έργα υποδομών-κυρίως δημόσια-έχει φτάσει στα όρια της σχετικά με την ικανότητα παραγωγής.

Ο λόγος είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού η οποία είναι γνωστή σε όλους. Από εργάτες, τεχνίτες μέχρι και project managers. Ως επίσης και η έλλειψη μηχανημάτων από την αγορά, όπως και στα αυτοκίνητα οι παραγγελίες έχουν χρόνους παράδοσης πάνω από ένα χρόνο.

Η πρόσφατη έξαρση οικιστικών αναγκών και δημόσιων διαγωνισμών θα επηρεάσει άμεσα τον τομέα των ακινήτων, καθώς θα υπάρχει αδυναμία παραγωγής νέων οικιστικών μονάδων. Η αδυναμία παραγωγής θα προκαλέσει έλλειψη μονάδων στην αγορά, οι οποίες δεν θα καλύπτουν την υψηλή ζήτηση με αποτέλεσμα οι τιμές να ανεβαίνουν.

To 2023 παρόλη την αύξηση των επιτοκίων και την ακρίβεια των κατασκευαστικών υλικών θα έχει ανοδική τάση στα ακίνητα, λόγω της έλλειψης και αδυναμίας παραγωγής οικιστικών και γραφειακών μονάδων.

Δεν μειώνεται το κόστος των ακινήτων

Ποιες είναι οι σημαντικές τάσεις, γεγονότα και εξελίξεις που θα πρέπει να προσεχθούν στον τομέα δραστηριοποίησής σας για το 2023;

Η αύξηση των κατασκευαστικών υλικών δεν λέει να κοπάσει. Η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση και η αδυναμία παραγωγής υλικών από ευρωπαϊκά εργοστάσια, καθώς και η αύξηση του κόστους των ναύλων θα συνεχιστεί και το 2023.

Αυτό σημαίνει ότι το κατασκευαστικό κόστος δεν θα μειωθεί, οπότε, όσοι σκέφτονται να αγοράσουν ακίνητο θα πρέπει να το πράξουν άμεσα. Επιπρόσθετα, τα επιτόκια αυξάνονται συνεχώς και οι υποψήφιοι δανειστές θα πρέπει να κλειδώσουν όρους με τις τράπεζες άμεσα.

Τέλος, υπάρχει έντονη συζήτηση για την αλλαγή του νόμου για το μειωμένο ΦΠΑ το οποίο εάν πραγματοποιηθεί το 2023 θα αυξήσει το κόστος της πρώτης κατοικίας. Άρα, οι υποψήφιοι αγοραστές πρέπει να σπεύσουν να αγοράσουν το συντομότερο δυνατόν.

Η αύξηση και επέκταση των κυπριακών εταιρειών και κάθοδος ξένων εταιρειών αυξάνουν την ζήτηση για επαγγελματική στέγη. Γι’ αυτό, βλέπουμε την βιομηχανία να προσπαθεί να ανταποκριθεί σε αυτή την τάση.

Μέχρι πότε εκτιμάτε ότι θα συνεχιστούν αυτές οι πληθωριστικές πιέσεις που δέχονται τα ακίνητα;

Όπως έχουμε πει και πιο πάνω οι τιμές των ακινήτων καθορίζονται από την προσφορά και την ζήτηση. Η ζήτηση είναι σταθερή λόγο της αύξησης του πληθυσμού και της οικονομικής ανάπτυξης.

Η αύξηση των επιτοκίων και η αύξηση του κόστους κατασκευής δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει την ζήτηση. Από την άλλη, η έλλειψη προσφοράς σπρώχνει τις τιμές προς τα πάνω.

Για τους πιο πάνω λόγους, οι τιμές των ακινήτων θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

H Cyfield Group

Τι να αναμένουμε για τον δικό σας όμιλο το 2023; Ποιοι είναι στόχοι σας;

Για το 2023 ο όμιλος μας θα συνεχίσει την αναπτυξιακή του πορεία, καθώς έχουμε κλειδώσει σημαντικά και μεγάλα έργα. Θα συνεχίσουμε να είμαστε πρωτοπόροι στην διεκπεραίωση έργων υποδομών με πρότυπο την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα.

Θα συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε τις οικιστικές ανάγκες σε ντόπιους και ξένους αγοραστές στην Λευκωσία, στη Λεμεσό και στην Λάρνακα με πληθώρα και ευρύ φάσμα επιλογών κατοικιών και διαμερισμάτων.

Η εταιρεία μας επίσης επενδύει στην ανάπτυξη γραφειακών και άλλων εμπορικών κτιρίων για να εξυπηρετήσει την αύξηση και ανάπτυξη εταιρειών στην Κύπρο.

Επιπρόσθετος στόχος για το 2023 είναι η ολοκλήρωση του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού και η είσοδός μας στην αγορά ηλεκτρισμού, η δυναμικότερη παρουσία μας στην Ελλάδα, η επέκταση μας στο Ηνωμένο Βασίλειο και η αναβάθμιση του προσωπικού μας, που αποτελεί την ραχοκοκαλιά του οργανισμού.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση ακίνητα ιδανικά για επένδυση
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023