Powered by

Βρετανία: Μειώθηκαν για τέταρτο μήνα οι τιμές κατοικιών τον Δεκέμβριο

Υποχώρηση για τέταρτο μήνα κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών τον Δεκέμβριο στο Ηνωμένο Βασίλειο, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι μπορεί να επίκειται ακόμη μεγαλύτερη πτώση.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Nationwide Building Society, το κόστος απόκτησης κατοικιών υποχώρησε τον τελευταίο μήνα του έτους κατά 0,1%, για τέταρτο διαδοχικό μήνα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτωτική κίνηση από το 2008, στο τέλος της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. 

Για το σύνολο του έτους, η Nationwide αναφέρει ότι οι τιμές των κατοικιών κινήθηκαν 2,8% υψηλότερα σε σύγκριση με το τέλος του προηγούμενου έτους, με τον ρυθμό αύξησης των τιμών όμως να έχει επιβραδύνει στο 1/3 του ρυθμού του 2021. Η μέση τιμή ενός σπιτιού τον Δεκέμβριο υποχώρησε στις 262,068 στερλίνες.

Η υποχώρηση των τιμών οφείλεται στην άνοδο των επιτοκίων και την αύξηση του κόστους διαβίωσης που έχει διαβρώσει την αγοραστική δύναμη των Βρετανών, των οποίων οι μισθοί ψαλιδίζονται ακόμη περισσότερο από τις εντονότερες πληθωριστικές πιέσεις των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στη Βρετανία διαμορφώνονται τώρα κοντά στα επίπεδα του 2008.

"Θα είναι δύσκολο για την αγορά να ανακτήσει δυναμική βραχυπρόθεσμα, καθώς οι αντίθετοι οικονομικοί άνεμοι ενισχύονται, τα πραγματικά κέρδη αναμένεται να υποχωρήσουν περαιτέρω και η αγορά εργασίας αναμένεται ευρέως ότι θα εξασθενίσει καθώς η οικονομία συρρικνώνεται”, σημειώνει ο Ρόμπερτ Γκάρντνερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας έχει αυξήσει τα βασικά της επιτόκια εννέα φορές κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, Ανεβάζοντας το επιτόκιο αναφορά της στο 3,5%, το οποίο είναι επίσης το υψηλότερο από το 2008. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nationwide, οι τιμές κατοικιών στο Λονδίνο υποχώρησαν σε ετήσια βάση κατά 4,1% τον Δεκέμβριο, μετά τη μείωση κατά 6,7% στο τρίτο τρίμηνο του έτους. 

 

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί