Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Δρ. Χατζηκυπριανού: Με άριστες προοπτικές ο πανεπιστημιακός τομέας

«Ο πανεπιστημιακός τομέας στην Κύπρο στην ολότητα του αντιπροσωπεύει περίπου το 7% του ΑΕΠ και είναι ένας οικονομικός τομέας με άριστες προοπτικές ανάπτυξης», τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου, Δρ. Χριστόφορος Χατζηκυπριανού.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, στο πλαίσιο του «IN Business Forecasting 2023», ο Δρ. Χατζηκυπριανού, επισημαίνει πως στη δεκαετία που πέρασε, τα πανεπιστήμια μας είχαν ένα αξιοζήλευτο ρυθμό ανάπτυξης, κατέβαλαν τεράστια προσπάθεια και προχώρησαν σε μεγάλες επενδύσεις για να φτάσουν σε ένα ποιοτικό ακαδημαϊκό επίπεδο. 

Ως πλέον επιτακτική, ο Δρ. Χατζηκυπριανού χαρακτηρίζει την ανάγκη δημιουργίας ενός εθνικού φορέα για την προώθηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο εξωτερικό, κάτι που, όπως υποδεικνύει, θα προσδώσει νέα διάσταση στη μελλοντική προοπτική του τομέα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στον τόπο μας.

Διαβάστε ακόμα: 

Αναφερόμενος ειδικότερα στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, επισημαίνει-μεταξύ άλλων-πως  το νέο κτίριο θα είναι έτοιμο αρχές του 2024 και θα εξυπηρετεί τις αυξανόμενες ανάγκες στις Σχολές της Ιατρικής και της Οδοντιατρικής, καθώς και των προγραμμάτων των Επιστημών Υγείας.

Όπως υπογραμμίζει, πρόκειται για εγκαταστάσεις με κορυφαίες τεχνολογίες και εξοπλισμό και θα είναι σημείο αναφοράς τεχνολογικής καινοτομίας όχι μόνο για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, αλλά για ολόκληρη την Κύπρο. 

Πώς αναμένετε να κινηθεί η κυπριακή οικονομία και η αγορά κατά το 2023;

Εκτίμησή μου είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας το 2023 θα είναι για ακόμη μία χρονιά θετικός και θα ξεπεράσει το 3.5%. Σίγουρα ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση και οι αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα από τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην ανάπτυξη αλλά και αρνητικές κοινωνικές προεκτάσεις. Η Κύπρος, όμως, είναι μια μικρή και πολύ ευέλικτη οικονομία, με τους οικονομικούς δείκτες να βελτιώνονται τα τελευταία χρόνια, το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας σε εξέλιξη και την καλή κατάσταση των δημοσίων οικονομικών, δημιουργείται συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας.

Η μεγάλη πρόκληση είναι να παραμείνουμε σε θετικό πρόσημο ανάπτυξης το 2023-κατά την εκτίμησή μου θα έχουμε θετικό πρόσημο-αλλά ταυτόχρονα να θέσουμε τα θεμέλια μιας μακροπρόθεσμης βιώσιμης ανάπτυξης.

Το έχουμε επαναλάβει αρκετές φορές ότι η κυπριακή οικονομία έχει τις δυνατότητες να αναπτύξει ένα σύγχρονο, ανταγωνιστικό, ανθεκτικό, πράσινο και ψηφιακό αναπτυξιακό μοντέλο, εστιάζοντας σε παραγωγικές επενδύσεις και σε νέους τομείς. Αυτό μπορεί να γίνει κατορθωτό κυρίως μέσω της αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνολογιών και της ψηφιοποίησης της οικονομίας, τη διασύνδεση της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα, αλλά και την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης.

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τον δικό σας τομέα για το 2023;

Κατά την άποψη μου ο πανεπιστημιακός τομέας θα αναπτυχθεί και το 2023 με ρυθμούς που θα ξεπερνούν τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Ο πανεπιστημιακός τομέας στην Κύπρο στην ολότητα του αντιπροσωπεύει περίπου το 7% του ΑΕΠ και είναι ένας οικονομικός τομέας με άριστες προοπτικές ανάπτυξης.

Στη δεκαετία που πέρασε, τα πανεπιστήμια μας είχαν ένα αξιοζήλευτο ρυθμό ανάπτυξης, κατέβαλαν τεράστια προσπάθεια και προχώρησαν σε μεγάλες επενδύσεις για να φτάσουν σε ένα ποιοτικό ακαδημαϊκό επίπεδο και στήριξαν αποτελεσματικά και έμπρακτα πολλούς άλλους τομείς της οικονομίας όπως τον κατασκευαστικό τομέα, την εστίαση και τις υπηρεσίες.

Η δημιουργία ενός εθνικού φορέα για την προώθηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο εξωτερικό είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, κάτι που θα προσδώσει νέα διάσταση στη μελλοντική προοπτική του τομέα της Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στον τόπο μας.

Τα πλάνα και η στρατηγική

Τι να αναμένουμε για τον δικό σας όμιλο το 2023; Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου πρέπει να αναφέρω ότι τα τελευταία χρόνια με μια ολοκληρωμένη στρατηγική με πυρήνα τη διεθνοποίηση, τη σύνδεση με την κοινωνία-βιομηχανία και την κουλτούρα καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης, εδραιώσαμε τη φήμη του Πανεπιστημίου ως περιφερειακού κέντρου ποιοτικών πανεπιστημιακών σπουδών και έρευνας.

Οι συνεχόμενες επενδύσεις της Galileo Global Education μας επιτρέπουν να αναπτύξουμε φιλόδοξους στρατηγικούς σχεδιασμούς που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την πετυχημένη πορεία μας, καθώς και να υλοποιήσουμε τους νέους μας στόχους.

Για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου το 2022 σηματοδότησε η έναρξη της Ιατρικής Σχολής μας στην Φρανκφούρτη και η κίνηση αυτή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του οράματος μας για εξωστρέφεια και στρατηγική διεθνούς επέκτασης. Το νέο παράρτημα Ιατρικής στην Φρανκφούρτη είναι ένα σημαντικό ορόσημο που εγκαινιάζει μια νέα εποχή για την Κυπριακή πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Είναι η πρώτη φορά που κυπριακό πανεπιστήμιο επιχειρεί τέτοιου είδους ανάπτυξη στο εξωτερικό. Αποδεικνύει ταυτόχρονα ότι η Κύπρος και ειδικότερα η πανεπιστημιακή εκπαίδευση έχει τεράστιες δυνατότητες και αυτή η κίνηση αποτελεί μία ισχυρή απόδειξη.

Το επόμενο διάστημα θα δοθεί επίσης ακόμη περισσότερη έμφαση στο διεθνή προσανατολισμό του πανεπιστήμιου. Η έναρξη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου στη Φρανκφούρτη που ανέφερα πιο πάνω, η πρόσφατη δημιουργία του “International Digital Economy College” στην Κίνα που είναι μια κοινοπραξία με το Minjiang University αλλά και οι στρατηγικές συμφωνίες στην Ευρώπη για προσφορά προγραμμάτων, προσδίδουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης για το 2023. 

Θα συνεχίσουμε επίσης να δίνουμε τεράστια σημασία αλλά και να επενδύουμε στην έρευνα και θα εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας για να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις και περισσότερα κεφάλαια για έρευνα τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από άλλα ερευνητικά προγράμματα και οργανισμούς.

Στις άμεσες επίσης προτεραιότητές μας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της εξ’ αποστάσεως μονάδας με νέα καινοτόμα προγράμματα, η εδραίωση των προγραμμάτων δια βίου μάθησης, η προσέλκυση ακαδημαϊκών και ερευνητών υψηλής ακαδημαϊκής στάθμης, η αναβάθμιση των διοικητικών υπηρεσιών με την ενίσχυση του e-governance και νέων πληροφοριακών συστημάτων και η επέκταση της πανεπιστημιούπολής με την ανέγερση ενός καινούριου εξαώροφου κτιρίου.

Το νέο κτίριο θα είναι έτοιμο αρχές του 2024 και θα εξυπηρετεί τις αυξανόμενες ανάγκες στις Σχολές της Ιατρικής και της Οδοντιατρικής καθώς και των προγραμμάτων των Επιστημών Υγείας. Πρόκειται για εγκαταστάσεις με κορυφαίες τεχνολογίες και εξοπλισμό και θα είναι σημείο αναφοράς τεχνολογικής καινοτομίας όχι μόνο για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου αλλά για ολόκληρη την Κύπρο. Η Πανεπιστημιούπολη, με την προσθήκη των νέων εγκαταστάσεων, θα αυξηθεί κατά 6,000 τ.μ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας καλλιέργειας «ενεργειακής συνείδησης» το κτίριο θα είναι ενεργειακής απόδοσης Α. Το κόστος του κτιρίου συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού, των εργαστηρίων και της τεχνολογίας θα ξεπεράσει τα €18,000,000.

Δειτε Επισης

Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου