SSM: Οι τράπεζες θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για πιθανή ύφεση

Ανησυχίες για την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών, αλλά και για το πώς θα αντιδράσουν οι χρηματοοικονομικές αγορές εκφράζει ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) Ανδρέα Έρνια, τονίζοντας πως οι τράπεζες θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο μιας σοβαρής ύφεσης.

Σε συνέντευξη με τη γερμανική Suddeutsche Zeitung, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του SSM, ο κ. Έρνια σημειώνει έχει συνηθίσει στην κριτική ως επόπτης σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, αλλά πρόσθεσε πως «μερικές φορές έχω πρόβλημα να κοιμάμαι» γιατί υπάρχουν δύο προβλήματα, όπως είπε.

«Πρώτον η οικονομία επιδεινώνεται. Οι τράπεζες χρειάζεται να το διαχειριστούν αυτό και εμείς ως επόπτες εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι είναι σε θέση να το κάνουν», είπε ο Ιταλός επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού.

Σημείωσε πως το δεύτερο πρόβλημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι χρηματοοικονομικές αγορές στις δυσκολίες που παρουσιάζονται από τις επιδεινούμενες οικονομικές προοπτικές και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής λόγω της ανόδου των επιτοκίων. «Αυτό είναι που είναι πολύ πιο δύσκολο να προβλέψεις», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τις επικρίσεις που δέχεται η ΕΚΤ όσον αφορά τις οδηγίες προς τις τράπεζες, ο κ. Ένρια έσπευσε να τονίσει πως δεν είναι όλα μαύρα, σημειώνοντας ωστόσο πως «είναι η δουλειά μας να υπενθυμίζουμε στις τράπεζες ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια έντονη ύφεση».

«Ωστόσο, φυσικά, κάποιοι μπορεί να αισθάνονται ότι τους χαλάμε το πάρτι», είπε.

Ερωτηθείς αν βλέπει το ενδεχόμενο ηθικού κινδύνου στις τράπεζες οι οποίες θα διασωθούν με τα χρήματα του φορολογουμένου αν αυτό χρειαστεί, ο κ. Ένρια επεσήμανε πως βλέπει ένα νέο είδος ηθικού κινδύνου, ο οποίος σηματοδοτήθηκε από τα μεγάλα δημοσιονομικά, εποπτικά και νομισματικά μέτρα στήριξης που υλοποιήθηκαν κατά την πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως είπε, οι τράπεζες τότε θεωρούσαν τον εαυτό τους ως μέρος της λύσης αντί ως μέρος τους προβλήματος.

«Και, ναι, οι τράπεζες συνέχιζαν να παρέχουν πίστωση στους πελάτες τους, αλλά αυτό ήταν εν πολλοίς λόγω της δημόσιας στήριξης που δημιουργήθηκε για αυτό τον σκοπό», παρατήρησε ο κ. Ένρια, σημειώνοντας ότι αυτό έχει τελειώσει.

Σύμφωνα με τον κ. Ένρια, οι Κεντρικές Τράπεζες πλέον ομαλοποιούν την νομισματική πολιτική, ενώ οι κυβερνήσεις έχουν λιγότερο δημοσιονομικό περιθώριο και αντιλαμβάνονται ότι μια τεράστια δημόσια στήριξη θα τροφοδοτούσε τις πληθωριστικές πιέσεις.

«Υπάρχει ένας κίνδυνος οι τράπεζες να μη έχουν ακόμη προσέξει ότι η κατάσταση έχει αλλάξει και η δημόσια στήριξη, αν υπάρξει, θα είναι πολύ πιο στοχευμένη και μικρότερη απ’ ό,τι κατά τη διάρκεια της πανδημίας», τόνισε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

CBN Young Dragon Awards: Με συμμετοχή ρεκόρ, ολοκληρώνεται την Τρίτη η διαδικασία ψηφοφορίας από το κοινό
Αλλάζει η ατζέντα των διεθνών αναλυτών για τις ελληνικές τράπεζες
Ξ. Κονομής: Η πορεία προς το Net Zero, οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και ο στόχος του 8ου Business Leaders Summit
Οι πρώτες μέρες λειτουργίας και πώς κινήθηκαν επισκεψιμότητα και πωλήσεις στο νέο Jumbo στην Λευκωσία
Γύρισαν την πλάτη και στην πρόταση των εργοδοτών οι συντεχνίες-Τσιμέντο η αδιαλλαξία των εργαζομένων στο σκυρόδεμα
Philippe Bone: Μεγαλόπνοα σχέδια για την Accor στην Κύπρο-Σχεδιάζει τουλάχιστον 40 ξενοδοχεία με δέκα έργα ήδη σε εξέλιξη
«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πειθαρχημένη οικονομική πολιτική-Στόχος η συνέχιση των αναβαθμίσεων»
Ικανοποίηση Μάκη Κεραυνού για την διπλή αναβάθμιση από Moody’s-«Αποτέλεσμα συνετούς πολιτικής»
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές προοπτικές και πιο δυναμική ανάπτυξη η νέα αναβάθμιση(vid)
Διπλή αναβάθμιση και σε επενδυτική βαθμίδα Α από Moody's μετά από 13 χρόνια η Κύπρος-Τι αντανακλά η αξιολόγηση