Πρωταθλητές στις ανέπαφες συναλλαγές στην Ευρωζώνη οι Κύπριοι

Έχει μπει για τα καλά στη ζωή του Κύπριου καταναλωτή ο ψηφιακός τρόπος πληρωμών, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ) με τίτλο «Payment attitudes of euro area consumers». Ωστόσο, το φυσικό χρήμα παραμένει στα πορτοφόλια τους-με μέσο όρο τα 113 ευρώ-και κρατάνε κλειστά τα χαρτιά όσον αφορά τα… έξτρα που διαθέτουν.

Διαβάστε ακόμη:

Σύμφωνα με την έκθεση για το 2022, στην οποία συγκρίνονται με τα στοιχεία του 2019, οι πολίτες της ζώνης του ευρώ, βάσει των στοιχείων της έρευνας, είχαν κατά μέσο όρο 83 ευρώ στο πορτοφόλι τους. Το μέσο ποσό των μετρητών που διατηρούνταν διέφερε από χώρα σε χώρα.  Για παράδειγμα, στην Αυστρία, το Λουξεμβούργο, την Κύπρο και τη Λιθουανία το μέσο ποσό ήταν πάνω από 110 ευρώ, ποσό το οποίο δεν απέχει πολύ από τα ευρήματα του 2019.

Πιο αναλυτικά, για την Κύπρο, οι πολίτες ξεκινούν την μέρα τους με 113 ευρώ στο πορτοφόλι τους, το τρίτο πιο μεγάλο ποσό μεταξύ των 19. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αυστρία με 121 ευρώ και το Λουξεμβούργο με 120. Για την Ελλάδα, το ποσό αυτό ανέρχεται στα 78 ευρώ, ενώ το χαμηλότερο ποσό συναντάται στην Ολλανδία με 46 ευρώ.

Στο γραφικό που ακολουθεί βλέπουμε την κατάταξη των χωρών: 

Τα νέα δεδομένα που συλλέχθηκαν καταδεικνύουν ότι οι πολίτες διατηρούν περισσότερα χρηματικά ποσά από πριν. Συγκεκριμένα, το 37% το 2022, σε σύγκριση με το 34% το 2019. Η εξήγηση που δίνεται είναι πως το φαινόμενο αυτό οφείλεται ενδεχομένως στην πανδημία και την αβεβαιότητα στην οικονομία, τα οποία δημιουργούν την ανάγκη να διατηρούνται μετρητά στο σπίτι επειδή είναι εύκολα να διακινηθούν, ανταλλάξιμα και άμεσα στη χρήση τους εκτός του διαδικτύου. Τα μετρητά μπορεί επίσης να είναι μέρος συνήθειας για ορισμένες ομάδες και η διαχείριση μετρητών είναι ευκολότερη για τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών.

Στη ζώνη του ευρώ, η Σλοβακία (58%) και η Εσθονία (49%) κατατάσσονται μεταξύ των υψηλότερων χωρών στο μερίδιο του πληθυσμού που ανέφερε ότι διατηρούν επιπλέον μετρητά στο χέρι. Η Γαλλία (30%) και η Κύπρος (25%) κατέλαβαν τη χαμηλότερη κατάταξη. Ωστόσο, η Κύπρος είχε επίσης το υψηλότερο ποσοστό του πληθυσμού που αρνήθηκε να απαντήσει εάν διατηρεί επιπλέον μετρητά-σχεδόν 10%. Όπως εξηγεί η έρευνα, αυτή η αντίδραση δικαιολογείται με την έννοια ότι τα μετρητά και η διαχείριση τους αποτελεί βαθιά προσωπικό ζήτημα και είναι σύμφωνο με το 40% των ατόμων που προτιμούν την ανωνυμία που τους παρέχουν τα μετρητά.

Στο γράφημα που ακολουθεί καταγράφεται η κατάταξη των χωρών, με τους πολίτες που απάντησαν «ναι» (μπλε), «όχι» (κίτρινο), «Δεν γνωρίζω»(κόκκινο) και «αρνούμαι»(πράσινο), στην ερώτηση «αν διατηρούν έξτρα χρήματα εκτός από το πορτοφόλι τους ή την τσάντα τους». 

Πρωταθλητές στις… ανέπαφες

Μεγάλη είναι η μετάβαση από τα μετρητά σε πιο ψηφιακά μέσα πληρωμών την τελευταία τετραετία. Συγκεκριμένα, οι ανέπαφες πληρωμές με κάρτα στα POS αυξήθηκαν από το 41% του συνόλου των πληρωμών με κάρτα το 2019 σε 62% το 2022.

Η αλλαγή στις συνήθειες ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των διαφόρων χωρών της ζώνης του ευρώ, εξηγεί η έρευνα. Η Λιθουανία ήταν η μόνη χώρα όπου οι ανέπαφες πληρωμές ως ποσοστό του συνολικού αριθμού συναλλαγών με κάρτες μειώθηκαν, από 54% σε 53%. Ωστόσο, αυτό πρέπει να ερμηνεύεται με προσοχή λόγω πιθανών σφαλμάτων στην έκθεση.

Η Κύπρος, τονίζεται, ήταν η χώρα όπου οι ανέπαφες πληρωμές είχαν το υψηλότερο μερίδιο στις συνολικές πληρωμές με κάρτα το 2022 (88%), ακολουθεί η Σλοβακία (84%) και η Ελλάδα (84%).

Το Βέλγιο ήταν η χώρα με το χαμηλότερο μερίδιο ανέπαφων πληρωμών με κάρτα το 2022 (39%), όπως και το 2019. Ειδικότερα, η Γερμανία σημείωσε σημαντική αύξηση στις ανέπαφες πληρωμές ως ποσοστό των συνολικών πληρωμών με κάρτα, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία  δεδομένων για τη Γερμανία είναι από το 2017 και όχι το 2019. 

Όσον αφορά την αξία των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν με ανέπαφες πληρωμές σε σύγκριση με τη συνολική αξία των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν με κάρτες, το μερίδιο των ανέπαφων πληρωμών αυξήθηκε από 27% σε 50%.

Οι τρεις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό ανέπαφων πληρωμών με κάρτα ανά αξία το 2022 ήταν η Κύπρος (81%), η Σλοβακία (75%) και η Σλοβενία (74%). Το Βέλγιο είχε το χαμηλότερο ποσοστό (28%). Η Ελλάδα και η Φινλανδία ήταν οι μόνες χώρες που είδαν το μερίδιο στην αξία των ανέπαφων συναλλαγών να μειώνεται, από 75% σε 69% και 36% σε 35%, αντίστοιχα.

Εξετάζοντας τις πληρωμές δια χειρός (p2p) ανά χώρα, το μερίδιο των μετρητών ως προς τον αριθμό των πληρωμών ήταν πάνω από 80% στη Γερμανία, την Κύπρο, τη Σλοβενία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Αυστρία, ενώ μετρητά χρησιμοποιήθηκαν για λιγότερες από τις μισές συναλλαγές P2P στο Εσθονία, Φινλανδία και Ολλανδία.

Το μερίδιο που κατείχαν οι εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα στις πληρωμές P2P ήταν το υψηλότερο στην Ολλανδία (43%). Στη Φινλανδία, την Εσθονία, το Λουξεμβούργο και τη Μάλτα το μερίδιο των πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου στις συναλλαγές P2P ήταν περίπου 25%. Σε όρους αξίας, το μερίδιο των πληρωμών μέσω κινητού ήταν ακόμη υψηλότερο, φθάνοντας το 52% στην Ολλανδία και το 34% στο Λουξεμβούργο.

Δειτε Επισης

Ο Κεραυνός για οφειλές σωματείων προς το κράτος-«Δεν υπήρξε πρόοδος, ίδια προς όλους όσους η προσέγγισή μας»
Ευχάριστα νέα για τους «κουρεμένους» καταθέτες... Ξεκινά η εκταμίευση αποζημιώσεων-Στις 13 000 οι αιτήσεις
Η αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση της ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο Λτδ, η αρχή της ισονομίας και το…σκληρό φάουλ Παναγιώτου
Έκκληση αναστολής εκποιήσεων για εγκλωβισμένους αγοραστές από την Επ. Νομικών
Επαναπροκηρύσσεται το στεγαστικό σχέδιο για ενίσχυση νέων/νεαρών ζευγαριών-Οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο ΥΠΕΣ
ΙδΕΚ: Διαβούλευση για πρόγραμμα €10 εκατ. για δημιουργία εγκαταστάσεων και γραμμών παραγωγής
Η επέκταση του American Medical Center στη Λεμεσό...Οι εγκαταστάσεις και οι υπηρεσίες που θα παρέχονται
Νικόλας Τρεππίδης: Σημαντική ανάπτυξη για EMIs, περαιτέρω εδραίωση της Moneygate στον τομέα
Shaul Keinan: Το Palm Beach Resort είναι κάτι περισσότερο από μια ανάπτυξη-Το όραμά μας για την Λάρνακα
Άδειασε Παναγιώτου ο Χριστοδουλίδης για τον ΑΠΟΕΛ-«Λανθασμένη η δημόσια αναφορά του»