Powered by

Sell-off και απώλειες στη Wall Street

Συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από ισχυρό sell-off ήταν η σημερινή με τις απώλειες για τους τρεις βασικούς δείκτες να φτάνουν ενδοσυνεδριακά σε υψηλά επίπεδα αλλά να ψαλιδίζονται προς τη λήξη των συναλλαγών. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Dow Jones βρέθηκε να χάνει μέχρι και 700 μονάδες ενώ οι απώλειες του Nasdaq έφτασαν ακόμη και το 3,5%. 

Παρά το γεγονός ότι τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα αναπτέρωσαν τις ελπίδες πως η επερχόμενη ύφεση δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις εταιρείες, οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι σχετικά με την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις Κεντρικές Τράπεζες για τη συγκράτηση του πληθωρισμού. 

Στη λήξη της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 1,05% ή 348 μονάδες κλείνοντας στις 33.027 μονάδες ενώ οι απώλειες του Nasdaq έφτασαν το 2,18% ή 233 μονάδες στις 10.476 μονάδες. O S&P 500 έχασε 1,45% ή 56 μονάδες ολοκληρώνοντας στις 3.822 μονάδες. 

Στα μάκρο της ημέρας, σταθερά χαμηλά παρέμεινε και αυτή την εβδομάδα ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση λήψης επιδόματος ανεργίας, με την αγορά εργασίας να δείχνει ότι παραμένει σημαντικά "σφιχτή" παρά την πίεση που ασκεί η Fed με τις αυξήσεις επιτοκίων.

Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 17 Δεκεμβρίου υποβλήθηκαν 216.000 νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, αριθμός ελαφρώς αυξημένος κατά 2.000 από την εβδομάδα που είχε προηγηθεί και αρκετά χαμηλότερα από τις 220.000 που προέβλεπε η αγορά.

Την ίδια ώρα, με ρυθμό σημαντικά υψηλότερο και από τις δύο προκαταρκτικές μετρήσεις έτρεξε τελικά η οικονομία των ΗΠΑ στο τρίτο τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, όπως έδειξε η τελική μέτρηση, το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,2% στο τρίτο τρίμηνο έναντι της αναθεωρημένης ανοδικά δεύτερης μέτρησης για 2,9%.

Μέχρι στιγμής για τον Δεκέμβριο, ο Dow Jones έχει χάσει 3,51% ενώ S&P 500 και Nasdaq έχουν απολέσει 4,94% και 6,62% αντίστοιχα. Και οι τρεις δείκτες οδεύουν όχι μόνο σε μια χρονιά απωλειών σπάζοντας το τριετές κερδοφόρο σερί αλλά και στη χειρότερη ετήσια απόδοσή τους από το 2008.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί