Η Ελβετία έχει παγώσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, αξίας $7,9 δισ.

Ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, συνολικής αξίας 7,5 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (7,9 δισεκατομμύρια δολάρια), έχει «παγώσει» μέχρι σήμερα η Ελβετία, εφαρμόζοντας τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

Το ποσό, το οποίο παρουσιάζει διακυμάνσεις για αρκετούς μήνες, είναι σχεδόν περισσότερο κατά ένα δισεκατομμύριο φράγκα από το ποσό που έδωσε η Κρατική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων (SECO) τον Ιούλιο.

Η Ελβετία, ένας αγαπημένος προορισμός για τους πλούσιους Ρώσους και τα περιουσιακά τους στοιχεία, έχει επίσης κατάσχει 15 ρωσικά ακίνητα, όπως ανακοίνωσε η Ελβετία.

Ο Έρβιν Μπόλινγκερ, υπεύθυνος για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις στη SECO, τόνισε στους δημοσιογράφους ότι το ποσό που έχει παγωθεί, ανά πάσα στιγμή δεν «αντανακλά απαραίτητα την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων».

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ελβετικές αρχές που επιδιώκουν να εφαρμόσουν τη σειρά των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, μερικές φορές δεσμεύουν περιουσιακά στοιχεία ως προληπτικό μέτρο, το οποίο μπορεί να αποδεσμευθεί ξανά μόλις υπάρξουν οι διευκρινίσεις.

Η παραδοσιακά ουδέτερη Ελβετία αποφάσισε τέσσερις ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Μόσχας, υποχρεώνοντας τις τράπεζες της να διαβιβάζουν πληροφορίες για πελάτες ή εταιρείες που στοχοποιούνται.

Όπως και με τις αντίστοιχες τράπεζες της ΕΕ, απαγορεύεται στις ελβετικές τράπεζες να δέχονται καταθέσεις από Ρώσους υπηκόους ή άτομα ή οντότητες με έδρα στη Ρωσία, άνω των 100.000 φράγκων και έχουν λάβει εντολή να δηλώσουν όλες τις υπάρχουσες καταθέσεις πάνω από αυτό το ποσό.

Συνολικά, έχουν αναφερθεί 46,1 δισεκατομμύρια φράγκα σε τέτοιες καταθέσεις, αλλά η SECO τόνισε ότι αυτό δεν μπορεί «να εξισωθεί με το συνολικό ποσό των κεφαλαίων, ρωσικής προέλευσης, που διατηρούνται στην Ελβετία».

 

Δειτε Επισης

Τρίζουν τα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας
Κύρια κινητήρια δύναμη για τις αγορές χρυσού οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών
Σε ανοδική πορεία οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο... Στο κρέας η μεγαλύτερη αύξηση
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην παγκόσμια αγορά κακάο
Διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ η Τουρκία
Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά παρά τη νομισματική σύσφιξη ο πληθωρισμός
ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι