Υπ. Γεωργίας: Αυξημένος κατά 18% ο προϋπολογισμός
17:27 - 04 Νοεμβρίου 2022
Αυξημένος κατά 18% είναι ο προϋπολογισμός για το 2023, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής κατά τη διάρκεια της παρουσίασης και της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, της πρότασης προϋπολογισμού του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για το 2023.
Ο κ. Καδής ανέφερε ότι βλέποντας κανείς τον προϋπολογισμό του Υπουργείου αντιλαμβάνεται αμέσως πόσο σημαντική είναι η δράση του, αφού επικεντρώνεται σε τομεακές πολιτικές που βρίσκονται στον πυρήνα του νέου αναπτυξιακού μοντέλου που θέλει να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, της πράσινης συμφωνίας. Διαχειριζόμαστε, συνέχισε, θέματα όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η κυκλική οικονομία, η διαχείριση των αποβλήτων, η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η στρατηγική από το αγρόκτημα στο πιάτο που θέλει να φτάνουν στο πιάτο του ευρωπαίου πολίτη προϊόντα και τρόφιμα τα οποία παράγονται με ασφάλεια και μεθοδολογία που σέβεται το περιβάλλον.
Σημείωσε ότι, ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η Κυβέρνηση στα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος είναι το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός για το 2023 είναι αυξημένος κατά 18%. «Από τα 298 εκατομμύρια που ήταν ο περσινός εγκεκριμένος προϋπολογισμός, φτάνουμε τα 352 εκατομμύρια, έχουμε δηλαδή μια αύξηση 54 εκατομμυρίων ευρώ», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι, αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση των αναπτυξιακών δαπανών. «Δεν μένουμε απλά στην έγκριση κονδυλίων, αλλά υλοποιούμε έργα και αυτό φαίνεται και από το ποσοστό υλοποίησης του προϋπολογισμού του Υπουργείου μας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια, σταθερά ξεπερνά το 80% και φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 85%», δήλωσε ο κ. Καδής.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προϋπολογισμού ο Υπουργός παρουσίασε, μεταξύ άλλων, τις ιδιαίτερες προκλήσεις και τα βασικά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού, ενώ προκειμένου να διαχειριστούν τα περιβαλλοντικά ζητήματα εξήγγειλε την δημιουργία της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, η οποία θα λειτουργεί κάτω από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Οι πρωτοφανείς κρίσεις δεν άφησαν ανεπηρέαστο τον πρωτογενή τομέα, είπε ο Υπουργός και αποτελεί πρόκληση η διατήρηση της βιωσιμότητας του πρωτογενούς τομέα μέσα στις συνθήκες που δημιουργούν αυτές οι κρίσεις.
Στόχος είπε, είναι η μεγαλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων, των χρηματοδοτικών ευκαιριών που παρέχει το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων τόσο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, όσο και της περιόδου 2021-2027, καθώς και του νέου Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Πολιτικής 2023-2027, του Προγράμματος που αφορά τη Θάλασσα, την Αλιεία και την Υδατοκαλλιέργεια, αλλά και άλλων προσφερόμενων προγραμμάτων.
Ερωτηθείς εξάλλου από δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνεδρίας, κατά πόσον θα ληφθούν επιπλέον μέτρα για στήριξη του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Υπουργός δήλωσε ότι η κατάσταση παρακολουθείται και είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια για να αντιμετωπιστούν οι κρίσεις και οι επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα έχουν παρθεί δεκάδες μέτρα με ένα προϋπολογισμό που φτάνει τα πενήντα εκατομμύρια ευρώ.
«Εάν δούμε ότι υπάρχει ανάγκη, θα στηρίξουμε και πάλι τον αγροτικό μας κόσμο. Άλλωστε η Κύπρος, ήταν από τις χώρες που έχουν πρωταγωνιστήσει στο να διαμορφωθούν τα εργαλεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για στήριξη του αγροτικού τομέα», δήλωσε. Ανέφερε ακόμη, ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας έχει δοθεί στους αγρότες η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, τα οποία χρηματοδοτούνται μέσα από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ, δήλωσε ότι εκείνο που με ασφάλεια μπορεί να λεχθεί για τον προτεινόμενο προϋπολογισμό είναι ότι ετοιμάστηκε και κατατέθηκε «λες και δεν συμβαίνει τίποτε απολύτως στην οικονομία και στην κοινωνία». Ένα προϋπολογισμό, συνέχισε, που αγνοεί την δραματική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής.
Μίλησε ακολουθως για έναν προϋπολογισμός που αγνοεί τις δυσβάσταχτες αυξήσεις του κόστους παραγωγής και δεν περιλαμβάνει οτιδήποτε καινούργιο ως προς τη στήριξή του του αγροτικού κόσμου. Ανέφερε ότι, η τιμή του γεωργικού πετρελαίου βασικού συντελεστή παραγωγής έχει διπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο. Τα ίδια και χειρότερα πρόσθεσε, ισχύουν στα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τις ζωοτροφές, και στο ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν αρκεί μόνο η διαπίστωση των προβλημάτων από την Κυβέρνηση, χρειάζεται στήριξη σήμερα, όχι αύριο, είπε.
«Καλωσορίζουμε έστω και αν έχει έντονο προεκλογικό χρώμα την πρόσφατη απόφαση για έκτακτη στήριξη ύψους 3,4 εκατομμυρίων σε ορισμένους κλάδους, πλην όμως δεν είναι αρκετή», ανέφερε. Εκκρεμεί επίσης, είπε, εδώ και 7 μήνες άλλη απόφαση η οποία ακόμα δεν υλοποιήθηκε από τον περασμένο Μάιο για 9,6 εκατομμύρια. Ανέφερε επίσης, ότι το θέμα της εκμετάλλευσης των αγροτών από τους εμπόρους και τους μεσάζοντες επιδεινώθηκε, επί των ημερών της παρούσας Κυβέρνησης.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος ανέφερε ότι παρά τις δυσκολίες των καιρών, ο προϋπολογισμός που παρουσιάστηκε είναι ένας ισορροπημένος αναπτυξιακός προϋπολογισμός που αποσκοπεί στην υλοποίηση του οράματος του για μια πιο πράσινη, καθαρή και αποδοτική οικονομία και σε για μια πιο ανταγωνιστική και βιώσιμη γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία. Στοχεύει, πρόσθεσε, στην αειφόρο διαχείριση των φυσικών μας πόρων, στην ανάπτυξη των αγροτικών και παράκτιων περιοχών της Κύπρου, στην προστασία του περιβάλλοντος, στη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα, με κατάληξη την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Δήλωσε επίσης ότι, στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπεται η υλοποίηση 19 μέτρων συνολικής αξίας €200 εκατομμυρίων ευρώ. Τα 2 μέτρα αφορούν, είπε, Σχέδια Χορηγιών, τα 13 αφορούν αναπτυξιακά έργα και 4 μέτρα είναι μεταρρυθμιστικά. Από τις προτεινόμενες αναπτυξιακές δαπάνες για το 2023, το 59% αντανακλά έργα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ανέφερε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός υποστηρίζει το όραμα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και δηλώνει παρών στην προσπάθεια του.
Αναφερόμενος στην περιβαλλοντική διάσταση του Υπουργείου, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος έκανε λόγο για «σχεδόν ανύπαρκτη» περιβαλλοντική πολιτική του Υπουργείου. Σε ό,τι αφορά στο Ακάμα είπε ότι «μιλάμε για καθαρό ξεπούλημα, όπως το ζητούσε με πρόσφατες ανακοινώσεις του ο κύριος Αναστασιάδης». «Είναι δυνατόν ο Πρόεδρος μιας χώρας να θέτει θέμα εξεύρεσης πιθανών τρόπων παράκαμψης της γνωμοδότησης της Περιβαλλοντικής Αρχής» διερωτήθηκε. «Ο κύριος Καδής επιχείρησε να ρίξει στα μαλακά τις πληροφορίες. Όλοι, όμως, ξέρουμε ποιος ήταν ο ελέφαντας εκείνη τη μέρα στο δωμάτιο της σύσκεψης» είπε και ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ δεν θα επιτρέψει να θυσιαστεί ο μοναδικός αυτός οικότοπος του νησιού μας, για χάρη επιχειρηματικών συμφερόντων και μικροπολιτικών επιδιώξεων.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι τονίστηκε η αναγκαιότητα για περισσότερο έλεγχο από το Κρατικό Χημείο σχετικά με τη γαλακτόσκονη. Πρόσθεσε επίσης, ότι έγινε αναφορά στην ανάγκη της αναδάσωσης μέσω των δεντροφυτεύσεων, ενώ συζητήθηκε και το θέμα των πυρκαγιών. Έχουμε τονίσει είπε, την ανάγκη όσον αφορά το αλιευτικό καταφύγιο στη Λάρνακα ότι δεν χρειάζεται μόνο η εκβάθυνση, αλλά η επέκταση του βραχίονα, αφού όπως είπε, κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια το κράτος επωμίζεται το κόστος της επιβάρυνσης.
Εξάλλου, σημείωσε ότι έγινε αναφορά και στους αλιείς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν έναν τεράστιο πρόβλημα, όσον αφορά τους λαγοκέφαλους και τα λεοντόψαρα, τα οποία έχουν αυξηθεί σε τεράστιους αριθμούς στην Κύπρο. Ανέφερε επίσης ότι, τονίστηκε η ανάγκη στήριξης των αμπελουργών και «είχαμε εκδώσει και σχετική ανακοίνωση που ζητούσαμε να γίνει άμεση στήριξη των αμπελουργών, και όχι μόνον των οινοποιείων κάτι που φαίνεται ότι το Υπουργείο έχει ακούσει και οδεύει στην σωστή επίλυση του θέματος, ώστε να έχουν χορηγία και οι αμπελουργοί».
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, ανέφερε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοκτηνοτρόφοι της Κύπρου είναι η ακρίβεια στις τροφές, στα λιπάσματα, στον ηλεκτρισμό και στα καύσιμα. Υπάρχουν πάρα πολλές εξαγγελίες, συνέχισε, τους τελευταίους μήνες του Υπουργείου Γεωργίας αναφορικά με επιδοτήσεις και στήριξη του πρωτογενή τομέα παραγωγής, χωρίς όμως σήμερα να έχουν υλοποιηθεί στην ολότητά τους με αποτέλεσμα οι γεωργοκτηνοτρόφοι μας να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
«Για εμάς η πρωτογενής παραγωγή της οικονομίας μας είναι η σπονδυλική στήλη της κυπριακής οικονομίας και θα πρέπει να στηριχθεί αρκετά από το κράτος, έτσι ώστε να επιβιώσει απέναντι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει και η Κύπρος αλλά και όλος ο πλανήτης», κατέληξε.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Μιχάλης Γιακουμή, δήλωσε ότι ο Υπουργός Γεωργίας παρουσίασε αναλυτικά το έργο του Υπουργείου και αναμένουμε όπως εξεταστούν οι προτάσεις που κατέθεσε η ΔΗΠΛ – Συνεργασία. Προτείνουμε, συνέχισε, την «κάρτα του αγρότη», καθώς πιστεύουμε ότι αυτή η πολιτική θα βοηθήσει τον αγροτικό κόσμο και θα δώσει δυνατότητα ρευστότητας σε όλους τους αγρότες, έτσι ώστε να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Πρόσθεσε ότι εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στον αγροτικό κόσμο και στους κτηνοτρόφους, έτσι ώστε να επιλυθούν προβλήματα πολλών ετών µε στόχο τόσο την ανακούφιση του κλάδου, αλλά και την ενίσχυση της οικονομίας διαμέσου των αγροτικών προϊόντων. Επιπρόσθετα, ο κ. Γιακουμή σημείωσε ότι, τέθηκε το ζήτημα της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών και έγινε πρόταση για την υλοποίηση σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων τόσο στα σχολεία, όσο και σε εργασιακούς χώρους. Αναμένουμε από το Υπουργείο Γεωργίας, όπως εξαγγείλει σχέδια για την επεξεργασία ή και την καύση των αποβλήτων, κατέληξε.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, δήλωσε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής ότι πολλές οργανώσεις εκφράζουν παράπονα όσον αφορά την εξεύρεση χώρων για δενδροφυτεύσεις. «Έχουμε τον κόσμο που θέλει να φυτέψει και δεν του το επιτρέπουν, ούτε οι Δήμοι, ούτε η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εσωτερικών δεν δέχεται», είπε.
Έκανε αναφορά στα απόβλητα και είπε ότι υπάρχουν πολλά κυπριακά προϊόντα που συσκευάζονται σε συσκευασίες που δεν ανακυκλώνονται. Το 50% που φτάνουν στους ανακυκλωτές, συνέχισε, δεν ανακυκλώνονται και θα πρέπει να γίνει εκστρατεία για μείωση των αποβλήτων. «Δεν γίνεται η συσκευασία του χαλλουμιού, το οποίο αγοράζει πολύς κόσμος, να μην ανακυκλώνεται», ανέφερε. Δήλωσε ακόμη ότι, η Κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τα καταφύγια ζώων και όχι να λειτουργούν μόνο με τους εθελοντές.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ