Χ. Νούνης: Δημογραφική «βόμβα» το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα

Οι μελλοντικές προοπτικές και αναπτυξιακές επιπτώσεις στο ΑΕΠ και την ελληνική οικονομία ήταν το αντικείμενο μιας σπουδαίας ομιλίας από τον Δρ.Χρήστο Π. Νούνη, Πρόεδρο Δ.Σ. ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. & Τ.Ε.Α, του Υπουργείου Οικονομικών Ελλάδος. Ο κ.Νούνης μιλούσε ενώπιον του 13ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ που παρουσίασε η Aon Wealth Solutions.

Ο ομιλητής προέβη αρχικά σε παρουσίαση της λειτουργίας του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης στην Ελλάδα τα 20 χρόνια λειτουργίας του 2ου πυλώνα ασφάλισης (Τ.Ε.Α). Ειδικότερα, ανέλυσε το Ασφαλιστικό Σύστημα της Ελλάδα τονίζοντας ότι ο 2ος πυλών συνδυάζει τον κοινωνικό χαρακτήρα του πρώτου πυλώνα και τα πλεονεκτήματα του δεύτερου.

Χαρακτηρίζοντας "δημογραφική 'βόμβα'" το νέο προσδόκιμο ζωής στη χώρα έθεσε το ερώτημα "εάν είμαστε έτοιμοι να ζήσουμε περισσότερο χωρίς να εργαζόμαστε". Όπως εξήγησε, "σε έναν κόσμο που γερνάει, όλο και λιγότεροι «νεότεροι» χρηματοδοτούν δαπάνες διαβίωσης των διαρκώς πολυπληθέστερων «ηλικιωμένων»".

Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2030 η Ελλάδα αναμένεται να είναι η πιο γερασμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην επικουρική ασφάλιση, η εκτίμηση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής για την αναλογία ασφαλισμένων προς συνταξιούχους από 2,6 που ήταν το 2020 θα υποχωρήσει στο 1,7 το 2050.  "Το 2050, 1,9 εκατ. συνταξιούχοι θα μοιράζονται τις εισφορές 3,2 εκατ. ασφαλισμένων", ανέφερε ο κ.Νούνης.

Ο  Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. & Τ.Ε.Α, του Υπουργείου Οικονομικών Ελλάδος δήλωσε πως προβλέπεται μείωση στην επικουρική σύνταξη από το 16% του μέσου μισθού το 2020, σε λιγότερο από 10% το 2050. "Στην Ελλάδα, ο πληθυσμός μειώνεται, ενώ το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες από 78,8 έτη το 2016 ανεβαίνει σε 79,6 το 2020, φθάνοντας τα 86,5 έτη το 2070. Για τις γυναίκες το προσδόκιμο ζωής από 83,9 έτη το 2016 ανεβαίνει σε 84,5 το 2020, φθάνοντας τα 90,3 έτη το 2070. Αυτό αυξάνει το πραγματικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης", εξήγησε στο κοινό.

Ακολούθως, τόνισε πως η επαγγελματική ασφάλιση έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στην Ελλάδα, καθώς σήμερα είναι πολύ λιγότερο διαδεδομένη από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. "Η επαγγελματική ασφάλιση μπορεί να παίξει ρόλο αναπτυξιακού μοχλού στην ελληνική οικονομία", συμπλήρωσε.

Δειτε Επισης

Από τα σκαλοπάτια της καριέρας, στο τιμόνι 14 χωρών
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού GOLD: Τα 13α Invest Cyprus International Investment Awards
Γιάννης Μουρουζίδης: Οι κρίσιμες δεξιότητες για τις επιχειρήσεις και το σύγχρονο και ευέλικτο σύστημα κατάρτισης της ΑνΑΔ
Εξαγόρασε το 100% της Stoiximan και ενισχύει περαιτέρω την ηγετική του θέση σε Ελλάδα και Κύπρο ο ΟΠΑΠ
Επιτυχής ο διαγωνισμός φωτογραφίας «ΘΑλΕΙΑ2021–2027: Η Ευρώπη μέσα από το φακό σου»
Pop Up Talks: Ιστορίες δύναμης και δυνατοτήτων που κερδίζουν μια θέση στην καρδιά μας
Νέο κεφάλαιο επιστημονικής και ακαδημαϊκής σύμπραξης-Υπέγραψαν MoU Πανεπιστήμιο Νεάπολις και «Ερατοσθένης»
Η IC Markets και ο Άντριου Μπουντζίνσκι στο πλευρό Κύπριου μαθητή για τη Διεθνή Ολυμπιάδα Ιστορίας
Το Διεθνές Φεστιβάλ Θαλάσσιου Τουρισμού ISTF έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο στην Μαρίνα Αγίας Νάπας
Άνοιξαν θέσεις διοικητικού προσωπικού στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου