Powered by

Ψηλούς φόρους σε οχήματα SUV και αεροπλάνα ζητούν οι Κύπριοι

Υπέρ της επιτάχυνσης της πράσινης μετάβασης ένεκα του πολέμου στην Ουκρανία και των ψηλών τιμών ενέργειας τάσσονται οι Κύπριοι στην πλειονότητά τους.

Την ίδια ώρα, έξι στους δέκα δίνουν προτεραιότητα στην επιβολή υψηλής φορολογίας στα αγαθά και τις υπηρεσίες που ρυπαίνουν σε μεγάλο βαθμό, όπως τα οχήματα SUV και τις εναέριες μεταφορές, προκειμένου να επιτευχθεί μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Διαβάστε ακόμα: 

Αυτά, μεταξύ άλλων, απορρέουν από την τελευταία ετήσια έρευνα της ΕΤΕπ για το κλίμα, η οποία διενεργήθηκε τον φετινό Αύγουστο.
 

Όση κατανάλωση, τόσο το κόστος
Παράλληλα, οι Κύπριοι που συμμετείχαν στην έρευνα τάσσονται με ποσοστό 65% υπέρ της σύνδεσης των τιμών της ενέργειας με το επίπεδο κατανάλωσης ανά νοικοκυριό, δηλαδή όσο αυξάνεται η κατανάλωση τόσο να αυξάνεται και το κόστος της ενέργειας.

Κυρίαρχη ανησυχία, με το συντριπτικό ποσοστό 83%, αποτελεί ο πληθωρισμός, σε σύγκριση με 36% στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Σχεδόν οκτώ στους δέκα δηλώνουν ότι νιώθουν τώρα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην καθημερινή τους ζωή, ενώ το 90% θεωρούν ότι εάν δεν μειώσουμε δραστικά την κατανάλωση ενέργειας και αγαθών τα επόμενα χρόνια, θα οδηγηθούμε στην καταστροφή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αντίστοιχο ποσοστό εκτιμούν ότι η κυβέρνηση καθυστερεί υπερβολικά να αναλάβει δράση, ενώ μόνο το 30% πιστεύουν ότι η Κύπρος θα καταφέρει να μειώσει σημαντικά έως το 2030 τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγει.

Δεν θα μειώσουν τις θερμοκρασίες
Το 76% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι συνέπειές της στην τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα πρέπει να δώσουν ώθηση στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Πρόκειται για 10 επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ανέρχεται στο 66%.

Στο κεφάλαιο της εξοικονόμησης ενέργειας, εάν οι Κύπριοι έπρεπε να μειώσουν τη θερμοκρασία του σπιτιού τους φέτος τον χειμώνα, μόνο το 4% δηλώνουν ότι θα δέχονταν να τη ρυθμίσουν στους 19°C κατ’ ανώτατο όριο (-14 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την Ελλάδα όπου το 18% ήταν πρόθυμοι να το δεχθούν και -24 μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ που ανέρχεται σε 28%).
 

Παράλληλα, το 42% των Κυπρίων δηλώνουν ότι ήδη δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να θερμάνουν όπως θα έπρεπε το σπίτι τους.

Δειτε Επισης

Πάμε Τρόοδος 2: Αναδείχθηκαν και φέτος οι μικρές κυπριακές επιχειρήσεις-Ικανοποίηση Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη(pics)
Μαρία Παναγιώτου: Προτεραιότητα για την Κυβέρνηση η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην Κύπρο
Ενισχύεται η διμερής συνεργασία Κύπρου-Ολλανδίας σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης και καινοτομίας
Τελευταίες πινελιές στα νομοσχέδια για την φορολογική μεταρρύθμιση-Οι βασικές πτυχές και πότε πάνε στην Βουλή
ΣΠΟΔ: Συγκρατημένη μεγέθυνση τον Ιούνιο υπό το πρίσμα εξωτερικών αβεβαιοτήτων-Οι παράγοντες με θετική συμβολή
Πράσινο Βουλής στα 100 εκατ. για κουρεμένους και κατόχους αξιογράφων-Το μέγιστο ποσό ανά φυσικό πρόσωπο
Αλλάζουν με νόμους τα χρηματικά όρια στις συνοπτικές διαδικασίες σύναψης δημόσιων συμβάσεων
Από 1η Ιουλίου τερματίζονται οι πληρωμές φόρου και εισφορών (PAYE/DAS) μέσω φορολογικής πύλης
Παράταση μέχρι 29 Ιουλίου για την υποβολή δήλωσης και πληρωμή οφειλόμενου ΦΠΑ
ΚΟΕ: Επιδεινώθηκε το οικονομικό, ενδυναμώθηκε το καταναλωτικό κλίμα τον Ιούνιο