Κριστίν Λαγκάρντ από Κύπρο: Στόχος να πέσει ο πληθωρισμός στο 2%

Ο πληθωρισμός στην Κύπρο, που είναι στο 9% είναι λίγο πιο κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, είπε την Τρίτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι μαζί με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες εργάζονται για να φτάσουν τον στόχο του 2%.

Η κ. Λαγκάρντ, που βρίσκεται στην Κύπρο για τη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ την Τετάρτη και την Πέμπτη, συμμετείχε το απόγευμα της Τρίτης σε μία συζήτηση με φοιτητές κυπριακών πανεπιστημίων, μαζί με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Κωνσταντίνο Ηροδότου, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Τζον Βίκερς.

Διαβάστε εδώ: Κρ. Λαγκάρντ και Κ. Ηροδότου συζήτησαν με φοιτητές(video&pics)

Αρχικά εξήγησε στους φοιτητές τι κάνει η ΕΚΤ, και ότι σε συνεργασία με τις 19 εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, εργάζονται για να φέρουν εις πέρας την αποστολή που τους ανατέθηκε, την σταθερότητα τιμών.

Ο κ. Ηροδότου, είπε ότι η κ. Λαγκάρντ έχει στην ατζέντα της την κλιματική αλλαγή, την ισότητα των φύλων και τις ευκαιρίες για την επόμενη γενιά, και ότι φροντίζει αυτές οι προτεραιότητες να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τον πληθωρισμό, η κ. Λαγκάρντ, είπε ότι αυτή τη στιγμή, είναι «ανεπιθύμητα υψηλός». Είπε ότι εδώ και πολλά χρόνια ο στόχος για τον πληθωρισμό έχει οριστεί ως «κοντά, αλλά κάτω από το 2%», αλλά πριν ένα χρόνο αποφάσισαν με τα 19 μέλη του διοικητικού συμβουλίου, δεδομένων και των διεθνών συνθηκών, ότι ο στόχος για τον πληθωρισμό θα είναι 2% μεσοπρόθεσμα.

Είπε ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 ο πληθωρισμός ήταν αρνητικός, και ότι από τον Μάρτιο του 2020 που χτύπησε ο κορωνοϊός, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποτρέψουν μια οικονομική κατάρρευση.

Τώρα, είπε, είναι δύσκολο να πουν αν είναι στο αποκορύφωμά του και ότι το πιο σημαντικό είναι να κατανοήσουν τι τροφοδοτεί τον πληθωρισμό για να βρούν τη σωστή θεραπεία. Στην Κύπρο, είπε, είναι 9% που είναι λίγο πιο κάτω από τη ζώνη του ευρώ και ότι θέλουν να φέρουν τον πληθωρισμό, στο 2% μεσοπρόθεσμα.

Οι αιτίες, είπε, είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία που καθιστά τις τιμές της ενέργειας «πολύ υψηλότερες από οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι τώρα», δημιουργώντας ελλείψεις, και δεύτερον είναι τα σημεία συμφόρησης στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Η κ. Λαγκάρντ είπε ότι δεν πρέπει να τονωθεί ακόμη περισσότερο η ζήτηση, και έτσι η ΕΚΤ με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες ξεκίνησαν από τον Δεκέμβριο του 2021, να σταματήσουν σταδιακά να τονώνουν τη ζήτηση, αποφασίζοντας να σταματήσουν την αγορά περιουσιακών στοιχείων και σταμάτησαν δύο προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων που ήταν διαθέσιμα για την τόνωση της οικονομίας, και στη συνέχεια ξεκινήσαν την αύξηση επιτοκίων.

«Αυτό πρέπει να κάνει μια κεντρική τράπεζα, πρέπει να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο, αν αφήσουμε τον πληθωρισμό να ξεφύγει, για να τον επαναφέρεις, πρέπει να αγωνιστείς πολύ σκληρά. Πρέπει να επαναφέρουμε τη σταθερότητα των τιμών», είπε η κ. Λαγκάρντ.

Ο κ. Ηροδότου είπε ότι για να τεθεί σε ισχύ η νομισματική πολιτική χρειάζεται χρόνος, συνήθως 16 με 18 μήνες, γι' αυτό μπορεί να μην είναι ορατά τα αποτελέσματα των μέτρων που λαμβάνονται άμεσα, αλλά μεσοπρόθεσμα.

Κληθείς να εξηγήσει για τον πληθωρισμό στην Κύπρο και ότι είναι ελαφρώς κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ο κ. Ηροδότου είπε ότι η Κύπρος είναι μια μικρή ανοιχτή οικονομία που επηρεάζεται εύκολα από τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά ταυτόχρονα, λόγω του μεγέθους της, είναι πολύ ευέλικτη όσον αφορά το πόσο γρήγορα μπορεί να προσαρμόσει πολλές παραμέτρους για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

Έφερε ως παράδειγμα, τον τουρισμό. Παρόλο που αναμενόταν να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας, είπε, οι αρμόδιες αρχές κινητοποιήθηκαν στις αρχές του τρέχοντος έτους και κατάφεραν να μετριάσουν τον αρνητικό αντίκτυπο από τον τουρισμό.

«Άλλο πράγμα που έχουμε υπέρ μας, όχι από στρατηγική, είναι η φύση των πραγμάτων, δεν εξαρτόμαστε από τις τιμές του φυσικού αερίου, όλη μας η εξάρτηση είναι στο πετρέλαιο. Η αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου ήταν πολύ μεγαλύτερη ενώ το πετρέλαιο επηρεάστηκε επίσης αλλά η τιμή του μειώθηκε σημαντικά μετά», είπε.

Η κ. Λαγκάρντ απάντησε και σε ερωτήσεις για τα κρυπτονομίσματα και τα ψηφιακά νομίσματα της Κεντρικής Τράπεζας και εξήγησε ότι τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης (crypto assets) είναι άκρως κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία που δεν ικανοποιούν τα κριτήρια που αφορούν νομίσματα.

Είπε ακόμη ότι συζητούν για την εισαγωγή ενός ψηφιακού νομίσματος, του ψηφιακού ευρώ, που θα είναι ασφαλές, σαν το χαρτονόμισμα που κουβαλάει κάποιος μαζί του, αλλά ότι μπορεί να αποφασίσουν και κατά τέτοιας εξέλιξης. Αναμένεται να αποφασίσουν σε ένα χρόνο, τον επόμενο Οκτώβριο, είπε.

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις για ευκαιρίες για τη νέα γενιά αλλά και για το πως μπορούν οι γυναίκες να αποκτήσουν πρόσβαση σε διοικητικές θέσεις, μίλησε για τη δική της εμπειρία και είπε ότι ξεκίνησε από χαμηλά και ότι απέτυχε πολλές φορές στη ζωή της.

Είπε όμως ότι ήταν αποφασισμένη όταν ήταν νεαρή να μην αφήσει άλλους να αποφασίζουν για αυτήν και είπε με χαρά ότι ήταν «φανταστικό» που πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες σηκώθηκαν όταν ρώτησε ποιος θα ήθελε να γίνει ηγέτης στο μέλλον.

Είπε ότι για να γίνει κάποιος ηγέτης στον εταιρικό κόσμο, χρειάζεται σκληρή δουλειά, να έχει κάποιος εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στους άλλους, να είναι αποφασισμένος να πάρει ρίσκα και να αρπάζει τις ευκαιρίες «από τα μαλλιά».

Δειτε Επισης

«Η εξαγορά της Ελληνικής από την Eurobank ενίσχυσε τον ανταγωνισμό, κανένας κίνδυνος από HHG για νοσηλευτήρια»
Προτάσεις για 9.497 «εγκλωβισμένους» αγοραστές από το Υπουργείο Εσωτερικών-Στόχος να λυθεί το περίπλοκο ζήτημα
Αλ. Δημητριάδης: Σημαντικές αλλαγές στον τομέα διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων και λιμενικών υπηρεσιών
Στο 86,592% η συμμετοχή της E.V.H. Investments στη Salamis Tours
Έκδοση €400 εκ. με ισχυρή ζήτηση που έφθασε τα €2 δισ. από Eurobank-Ανταλλάσει ομόλογα 200 εκατ. της Ελληνικής
ACANE: Η νέα γευστική εμπειρία της Λεμεσού-Το «αδερφάκι» του Dionysous Mansion με γεύσεις από Λατινική Αμερική
Υπεραγορές Αλφαμέγα: Δυναμική επέκταση στα Μανδριά Πάφου-Το νέο κατάστημα άνοιξε τις πόρτες του
Η στρεβλή ανάγνωση και προβοκατόρικη ερμηνεία του άρθρου InBusinessNews για την στεγαστική πολιτική από τον Οδυσσέα
Balram Chainrai: Στο 35,35% ανήλθε η συμμετοχή του στο «Ρόδον»
Ανδρέας Χατζησέργης: Η στροφή του τομέα της ενέργειας στην Κύπρο που θα συνεχιστεί και σε τι στοχεύει η Intergaz