Powered by

Άλμα του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 10,7% τον Οκτώβριο

Ξεπέρασε για άλλη μία φορά τις εκτιμήσεις ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, και διαμορφώθηκε σε νέο υψηλό-ρεκόρ, υποδεικνύοντας περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς οι πιέσεις στις τιμές φαίνεται να διευρύνονται.

Οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στο 10,7% τον Οκτώβριο από το 9,9% πριν από ένα μήνα, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις για πληθωρισμό 10,2%.

Στην Ελλάδα τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν υποχώρηση του πληθωρισμού τον Οκτώβριο στο 9,8% από το 12,1% τον Σεπτέμβριο.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο πληθωρισμός στη Γερμανία, στην Ιταλία και στη Γαλλία, παρουσίασε άνοδο μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν.

Οι τιμές ενέργειας συνέχισαν να οδηγούν στα ύψη τον πληθωρισμό, αλλά οι τιμές των τροφίμων και των εισαγόμενων βιομηχανικών αγαθών οδήγησαν τις τιμές κατακόρυφα υψηλότερα, παρά το ότι οι υπηρεσίες διαδραμάτισαν έναν μικρό μόνο ρόλο αυτή η φορά.

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης συνολικά στους τρεις τελευταίους μήνες, και υποσχέθηκε περαιτέρω σύσφιξη τον Δεκέμβριο.

Αλλά οι αγορές ήδη αναμένουν επιβράδυνση στις αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς επίκειται ύφεση και οι τιμές του αερίου έχουν μειωθεί από τα υψηλά-ρεκόρ.

Αλλά οι φορείς χάραξης πολιτικής είναι πιθανό να ανησυχούν ότι η υποκείμενη αύξηση των τιμών, η οποία εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, θα συνεχίσουν να ενισχύονται, υποδεικνύοντας τη διεύρυνση των πιέσεων στις τιμές, αυξάνοντας το ρίσκο ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα ενισχυθεί.

Πραγματικά, ο πληθωρισμός εξαιρουμένων των μη επεξεργασμένων τροφίμων και ενέργειας ενισχύθηκε στο 6,4% από το 6% ενώ εάν εξαιρεθούν οι τιμές του αλκοόλ και του καπνού, σημειώνει άνοδο στο 5% από το 4,8%.

Δειτε Επισης

Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες