Powered by

«Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας για να επιβιώσει»

Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου για να επιβιώσει τον Χειμώνα, λόγω των επικίνδυνα χαμηλών αποθεμάτων αερίου που διαθέτει και εν μέσω ανησυχιών για πλήρη διακοπή των ρωσικών προμηθειών, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

Ο Διεθνής Οργανισμός προειδοποιεί για «άνευ προηγουμένου κινδύνους» ελλείψεων φυσικού αερίου, εκτός και αν περιοριστεί η ζήτηση, εκτιμώντας ότι απαιτούνται περικοπές 9%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, εάν η ευρωπαϊκή ήπειρος θέλει να περάσει μέχρι την Άνοιξη με «επαρκείς» ποσότητες.

Οι τιμές φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες μετά τη μείωση των ρωσικών προμηθειών - αντίδραση της Μόσχας στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την εισβολή της στην Ουκρανία – οδηγώντας την Ευρώπη σε αναζήτηση εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας, κυρίως προμηθειών εισαγόμενου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη Νορβηγία.

"Οι προοπτικές για τις αγορές φυσικού αερίου παραμένουν θολές, κυρίως λόγω της απερίσκεπτης και απρόβλεπτης συμπεριφοράς της Ρωσίας, η οποία έχει κλονίσει τη φήμη της ως αξιόπιστου προμηθευτή. Αλλά όλα τα σημάδια δείχνουν ότι οι αγορές θα παραμείνουν πολύ σφιχτές και μέσα στο 2023", προειδοποιεί η ΙΕΑ στην τελευταία τετράμηνη έκθεση.

Ο IEA, με έδρα το Παρίσι, αναφέρει ότι η διαφοροποίηση των προμηθειών επέτρεψε τουλάχιστον στις ποσότητες στις εγκαταστάσεις αποθεμάτων φυσικού αερίου να ανέλθουν σχεδόν στο 90% της χωρητικότητας τους στα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά προειδοποιεί για τις πιθανές συνέπειες στην περίπτωση που υπάρξει τελείως διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου.

Η πλήρης διακοπή της λειτουργίας των αγωγών από την Ρωσία, από την 1η Νοεμβρίου, θα απαιτούσε μείωση της ζήτησης κατά 13% για να διατηρηθούν επαρκή αποθέματα στο πλαίσιο μιας «τεχνητής έλλειψης», υπογραμμίζει ο IEA.

Επιπλέον, προειδοποιεί ότι σε ένα τέτοιο σενάριο, «η εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης αερίου θα είναι ζωτικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση της άντλησης από την αποθήκευση και τη διατήρηση των αποθεμάτων σε επαρκές επίπεδο μέχρι το τέλος της περιόδου που είναι αναγκαία η θέρμανση».

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι απότομες μειώσεις των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη προκαλούν σημαντική ζημιά σε καταναλωτές, επιχειρήσεις και σε ολόκληρες οικονομίες - όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες», δήλωσε ο Keisuke Sadamori, Διευθυντής Ενεργειακών Αγορών και Ασφάλειας του IEA, δεδομένων των σημερινών «ακραίων» επιπέδων τιμών.

Η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε πέραν από 10% σε όλη την Ευρώπη - και 15% στη βιομηχανία - μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι, καθώς πολλές εταιρείες μείωσαν την παραγωγή τους για να περιορίσουν το αυξανόμενο κόστος των καυσίμων, αναφέρει ο IEA.

Στο μεταξύ, η ζήτηση για LNG αυξήθηκε κατά σχεδόν δύο τρίτα το 2021, σε σύγκριση με μείωση 7% στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού η οποία ήταν αποτέλεσμα ενός συνδυασμού υψηλών τιμών, ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και της αυστηρής πολιτικής της Κίνας για τον μηδενισμό COVID.

Δειτε Επισης

Handelsblatt: Η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να δεχτεί ενιαίο δασμό 10% από τις ΗΠΑ υπό όρους
Γερμανία: Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2025-Τι προβλέπουν οι οικονομολόγοι
Oxford Economics: Οι δασμοί δεν θα περιορίσουν τις καταναλωτικές δαπάνες στην Ευρώπη
Ποιες χώρες διαθέτουν τα περισσότερα αποθέματα χρυσού-Οι μεγαλύτερες αγορές και οι μεγαλύτεροι πωλητές
Υιοθετεί το ευρώ τον Ιανουάριο η Βουλγαρία-Γιατί ανησυχούν οι πολίτες
Αφήνει αμετέβλητα τα επιτόκια παρά τις πιέσεις Τραμπ για μειώσεις η Fed
Από τα McDonald’s στην Amazon: Τα μαθήματα που πήρε ο Τζεφ Μπέζος στην πρώτη του δουλειά
Γερμανία: Υποχώρησε στο 2,1% ο πληθωρισμός τον Μάιο
ΔΝΤ: Σημάδια επιβράδυνσης στο εμπόριο, καθώς υποχωρεί ο πανικός των δασμών
Σε νέα υψηλά επίπεδα ο χρυσός-Οι επενδυτές σπεύδουν σε ασφαλή καταφύγια