Powered by

Δημοσιονομικό έλλειμμα, δημόσιο χρέος: Πού στέκει η Κύπρος στην Ε.Ε.

Ανάμεσα στα 14 κράτη μέλη της Ε.Ε. των οποίων ο δείκτης του δημόσιου χρέους τους για το 2021 ήταν πάνω από το 60% του ΑΕΠ για τον αντίστοιχο χρόνο, δηλαδή πάνω από το όριο που θέσπισε η συνθήκη της Ε.Ε., η οποία αφορά τα κριτήρια ένταξης των χωρών στη ζώνη του ευρώ(συνθήκη του Μάαστριχτ), βρίσκεται η Κύπρος. 

Ωστόσο, δεν βρίσκεται ανάμεσα στα 15 κράτη μέλη με δημοσιονομικό έλλειμμα πάνω από 3% του ΑΕΠ, που καθορίζει επίσης σχετικά η συνθήκη της Ε.Ε.

Ειδικότερα, για το έτος 2021, η Κύπρος κατέγραψε το έβδομο μεγαλύτερο δημοσιονομικό χρέος στην Ε.Ε., ίσο με 101% του ΑΕΠ και ύψους €24.271,0 εκατ. Σχετικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα, αυτό ανήλθε σε €408 εκατ. ή 1,7% του ΑΕΠ.

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Μάριος Χρίστου ανέφερε ότι όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμα, η Κύπρος βρίσκεται κάτω από το 3% που απαιτεί η Συνθήκη Σταθερότητας (σ.σ. η συμφωνία των 27 που αφορά τη διατήρηση της σταθερότητας του Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και βασίζεται στη Συνθήκη της Ε.Ε.) και ερμηνεύει πώς τα δημόσια οικονομικά μπαίνουν σε μια πιο καλή κατάσταση.

Διαβάστε ακόμα:

«Αποτελεί πολύ θετικό γεγονός, καθώς είμαστε κάτω από τους δείκτες οικονομικής σταθερότητας», υπογράμμισε ο κ. Χρίστου.

Σχολιάζοντας το δημόσιο χρέος, όπως είπε, προχωρούμε στη μείωσή του, καθώς κατά την περίοδο της πανδημίας είχε φτάσει μέχρι και 120%. Ωστόσο, η Συνθήκη Σταθερότητας, όπως υπέδειξε ο κ. Χρίστου, λέει ότι πρέπει να βρίσκεται κάτω από το 60% το ΑΕΠ.

«Την περίοδο που μπαίναμε στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση(ΟΝΕ), το δημόσιο χρέος έφτασε στο 42% του ΑΕΠ. Μετά, λόγω της κρίσης εκτινάχθηκε και κατά την πανδημία ακούμπησε το 120%. Παρά το ότι βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, το γεγονός ότι μειώθηκε από το 2020, αποτελεί μια θετική ένδειξη και αναμένεται ότι του χρόνου θα κατεβεί και άλλο προς τα κάτω, κοντά στο 90%», εκτίμησε ο κ. Χρίστου.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η μείωση του δημόσιου χρέους και του δημοσιονομικού ελλείματος, οφείλονται στους εξής παράγοντες:

  • Αυξήθηκε η οικονομική δραστηριότητα (το 2021 σε σύγκριση με το 2020), άρα αυξήθηκε και το ΑΕΠ της χώρας, κάτι που σημαίνει ότι ανέβηκε ο παρονομαστής που μετρούμε το ποσοστό.
     
  • Αποτελεί μια συνέπεια των πληθωριστικών τάσεων που βιώνουμε. Ο πληθωρισμός, με τις αυξημένες τιμές, αυξάνει και τα έσοδα του κράτους, αφού εισπράττει περισσότερα από τους φόρους (φόρος κατανάλωσης, ΦΠΑ).

Καταλήγοντας, ο κ. Χρίστου υπέδειξε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως «μειώνεται δηλαδή το δημόσιο χρέος της κυβέρνησης, το οποίο συμπεριλαμβάνει και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

  • Δημόσιο χρέος

Στη ζώνη του ευρώ, το δημόσιο χρέος από 97% του ΑΕΠ που ήταν το 2020,  στο τέλος του 2021 μειώθηκε σε 95,4% του ΑΕΠ.

Επιπρόσθετα, στην Ε.Ε. από 89,8% (2020) μειώθηκε στο 87,9% (2021).

Το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ε.Ε. κατέγραψε η Ελλάδα (194,5%). Ακολουθεί η Ιταλία (150,3%), η Πορτογαλία (125,5%), η Ισπανία (118,3%), η Γαλλία (112,8%), το Βέλγιο (109,2%) και μετέπειτα η Κύπρος (101,0%).

  • Δημοσιονομικό έλλειμμα

Η Eurostat ανακοίνωσε ότι κατά το 2021, όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. σημείωσαν δημοσιονομικό έλλειμμα, με εξαίρεση τη Δανία (+3,6%) και το Λουξεμβούργο (+0,8%).

Στη ζώνη του ευρώ, το δημοσιονομικό έλλειμα κατά το 2021 μειώθηκε σε σύγκριση με το 2020, και συγκεκριμένα από 7% σε 5,1%.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε και στην Ε.Ε., αφού από 6,7% που ήταν το 2020, το 2021 ήταν 4,6%.

Τα πιο υψηλά ελλείμματα, καταγράφηκαν στη Μάλτα (-7,8%), στην Ελλάδα (-7,5%), στην Ιταλία (-7,2%), στην Ουγγαρία (-7,1%), στη Ρουμανία (-7,1%), στη Λετονία (-7,0%), στην Ισπανία (-6,9%) και στην Γαλλία (-6,5%).

Δειτε Επισης

«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πειθαρχημένη οικονομική πολιτική-Στόχος η συνέχιση των αναβαθμίσεων»
Ικανοποίηση Μάκη Κεραυνού για την διπλή αναβάθμιση από Moody’s-«Αποτέλεσμα συνετούς πολιτικής»
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές προοπτικές και πιο δυναμική ανάπτυξη η νέα αναβάθμιση(vid)
Διπλή αναβάθμιση και σε επενδυτική βαθμίδα Α από Moody's μετά από 13 χρόνια η Κύπρος-Τι αντανακλά η αξιολόγηση
Προβληματική η εναλλαξιμότητα του διοικητικού και γραμματειακού προσωπικού στο δημόσιο-Αναζητούνται λύσεις
Οριακή πτώση κατέγραψε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο
ΟΕΒ: Αχρείαστη, ατελέσφορη και αυτοτραυματική η απεργία στα δημόσια νοσηλευτήρια
Συνεχίζει για νομικά πρόσωπα–εταιρείες η υποβολή αιτήσεων για αντισταθμιστικά Ακάμα
Κωνσταντίνος Ιωάννου: Πέραν του 50% η αύξηση στα εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια για την Κύπρο
Επισκέφθηκε το Παν. Κύπρου η πρόεδρος της ΕΤΕπ-Τόνισε την στρατηγική σημασία της χώρας μας στην περιοχή