Έρευνα: Έτσι βλέπουν την μετάβαση στην πράσινη οικονομία οι Κύπριοι

Οι Κύπριοι υποστηρίζουν μια πράσινη μετάβαση η οποία «δεν θα αφήσει κανένα πίσω» και, ταυτόχρονα, πιστεύουν ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις σε υποδομές μέσων μαζικής μεταφοράς, όπως τρένα και λεωφορεία.

Ταυτόχρονα, τάσσονται υπέρ της χρηματοδότησης για ενεργειακή απόδοση σπιτιών, ειδικότερα στα πιο φτωχά και ευάλωτα νοικοκυριά. Υπέρ τάσσονται και σε ό,τι αφορά την φορολόγηση προϊόντων και υπηρεσιών που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

Επιπρόσθετα, οι πλείστοι Κύπριοι πιστεύουν ότι μέσω των πολιτικών για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα χαθούν, οι οποίες θα είναι πιο ποιοτικές όσον αφορά το εισόδημα, την εργασιακή ασφάλεια και την ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος.

Διαβάστε ακόμα:

Τα πιο πάνω αποτελούν ευρήματα της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου, με τίτλο «Δικαιοσύνη για την πράσινη μετάβαση», η οποία δημοσιεύθηκε αυτό τον μήνα (Οκτώβριο του 2022).

Η έρευνα περιγράφει το τι πιστεύουν οι πολίτες ότι οι ίδιοι μπορούν να πράξουν, ρίχνει φως στην ανάπτυξη ευκαιριών εργασίας, αξιολογεί την απόδοση της Ε.Ε. και των κυβερνητικών αρχών προς την κατεύθυνση διασφάλισης μιας δίκαιης μετάβασης και συζητά τις απόψεις για διάφορες επιλογές πολιτικής.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 97% των Κυπρίων συμφωνούν στο ότι η πράσινη μετάβαση δεν πρέπει να αφήσει κανένα πίσω, ποσοστό μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (88%).

Το 2% των Κυπρίων δήλωσαν ότι διαφωνούν και το 1% δεν γνωρίζουν.

Ωστόσο, μόλις το 41% των Κυπρίων πιστεύει ότι μέχρι το 2050 η βιώσιμη ενέργεια, τα βιώσιμα προϊόντα και οι υπηρεσίες θα είναι οικονομικά προσιτά για όλους, συμπεριλαμβανομένων των φτωχών ανθρώπων.

Το 45% πιστεύει ότι η βιώσιμη ενέργεια δεν θα είναι οικονομικά προσιτή προς όλους, ενώ το 14% δεν γνωρίζει.

Παράλληλα, το 52% των Κυπρίων συμφωνεί στο ότι οι δημόσιες υπηρεσίες πράττουν αρκετά για να διασφαλιστεί η πράσινη μετάβαση με δίκαιο τρόπο.

Το 50% συμφωνεί ότι η κυβέρνηση κάνει αρκετά για να διασφαλίσει ότι η πράσινη μετάβαση γίνεται με δίκαιο τρόπο, ενώ το 46% των Κυπρίων διαφωνούν και το 4% δεν γνωρίζουν.

Το 69% συμφωνεί ότι η Ε.Ε. έχει πρόθεση για δίκαιη και πράσινη μετάβαση, ενώ το 26% φαίνεται να διαφωνεί.

Την ίδια ώρα, το 53% των Κυπρίων δήλωσαν ότι δεν συμφωνούν ότι οι ιδιωτικές εταιρείες και επιχειρήσεις κάνουν αρκετά για δίκαιη πράσινη μετάβαση.

Επιπρόσθετα, το 66% των Κυπρίων συμφωνούν με την τοποθέτηση ότι «οι πολιτικές για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα καταργήσουν», με ένα 20% διαφωνεί και ένα 14% να απαντά «δεν γνωρίζω».

Σχετικά με αυτό, το 77% των Κυπρίων θεωρούν ότι οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι ποιοτικές όσον αφορά το εισόδημα, την εργασιακή ασφάλεια και την ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος, ενώ το 13% διαφωνεί.

Επιπρόσθετα, για το 81% των Κυπρίων είναι σημαντική μια εργασία, η οποία συμβάλλει στην προώθηση της πράσινης μετάβασης, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 90% όσον αφορά τα άτομα ηλικίας 25-39 ετών.

Σχετικά με την ενέργεια που χρησιμοποιούν οι Κύπριοι, το 38% είναι πολύ σίγουροι ότι μπορούν να την μειώσουν, το 29% αρκετά σίγουροι, το 24% μάλλον δεν είναι σίγουροι, ενώ το 9% όχι πολύ σίγουροι.

 

 

Όσον αφορά την στήριξη μέτρων πολιτικής για την προώθηση μιας δίκαιης πράσινης μετάβασης, το 96% των Κυπρίων συμφωνεί ότι πρέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις της χώρας σε υποδομές μέσων μαζικής μεταφοράς, όπως τρένα και λεωφορεία.

Το 97% είναι υπέρ σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση για ενεργειακή απόδοση σπιτιών, ειδικά στους πιο φτωχούς και στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Παράλληλα, το 94% των Κυπρίων δήλωσαν υπέρ σε σχέση με την ενθάρρυνση των ιδιωτικών επιχειρήσεων μέσα από κανόνες και κίνητρα, για να μειώσουν ταχύτερα τις εκπομπές τους, να μεταβούν σε πιο ενεργειακά αποδοτικές μεθόδους παραγωγής, να υιοθετήσουν πιο κυκλικές και βιώσιμες διαδικασίες και να εκπαιδεύσουν το εργατικό δυναμικό τους.

Επίσης, το 80% των Κυπρίων επιθυμεί φορολόγηση προϊόντων και υπηρεσιών που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή και ανακατανομή των

Τέλος, το 89% των Κυπρίων δήλωσαν υπέρ όσον αφορά την «θέσπιση ποσόστωσης ενέργειας για κάθε πολίτη, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα μοιράζονται όλοι με δίκαιο τρόπο τη συνολική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Οι απόψεις των Ευρωπαίων πολιτών

«Μια πράσινη μετάβαση που δεν αφήνει κανέναν πίσω», υποστηρίζει το 88% των πολιτών της Ε.Ε. Ωστόσο, μόνο το 46% των Ευρωπαίων είναι επί του παρόντος πεπεισμένοι ότι έως το 2050 η βιώσιμη ενέργεια, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες θα είναι προσιτά σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των φτωχότερων ανθρώπων.

Οι μισοί Ευρωπαίοι (50%) συμφωνούν ότι η Ε.Ε. κάνει αρκετά για να διασφαλίσει ότι η πράσινη μετάβαση θα είναι δίκαιη. Επίσης ένα 50% θεωρεί πως κάτι ανάλογο πράττουν οι περιφερειακές, δημοτικές ή τοπικές δημόσιες αρχές, ενώ ένα 47% πιστεύει το ίδιο για την εθνική τους κυβέρνηση. Ένα 43% συμφωνεί ότι και ο εταιρικός τομέας κάνει αρκετά.

Το 77% των Ευρωπαίων αισθάνεται προσωπική ευθύνη να ενεργήσει για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και περισσότεροι από τους μισούς (53%) είναι βέβαιοι ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν λιγότερη ενέργεια από ό,τι τώρα.

Περισσότεροι από τους μισούς (57%) των Ευρωπαίων επίσης πιστεύουν ότι οι πολιτικές για το κλίμα θα δημιουργήσουν περισσότερες νέες θέσεις εργασίας απ' όσες θα αφαιρέσουν, με το 61% να εκτιμά ότι αυτές οι θέσεις εργασίας θα είναι καλής ποιότητας.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαία άνοδος 5,04% στο ΧΑΚ
Πάνω από €1,6 εκατ. οι διαγραφές από την Τεχνική Επιτροπή Διαγραφής
Ανησυχεί για αδήλωτη εργασία, αισιοδοξεί για συλλογική σύμβαση στην οικοδομική βιομηχανία και ΑΤΑ ο Παναγιώτου
Οι τιμές της ενέργειας ώθησαν προς τα πάνω τον πληθωρισμό-Αυξήθηκε στο 2,1%
Παρουσίαση Σχεδίου Ενίσχυσης της νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας στη Λάρνακα
Πρόταση Νικόλα φέρνει βελτιώσεις στον νόμο για τις πολιτογραφήσεις επαγγελματιών υψηλής εξειδίκευσης
Νόμος για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών-Η εξουσία που παρέχεται στον Έφορο Φορολογίας
«Πολιτικές που θέτουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, στοχευμένα μέτρα εκεί και όπου χρειάζεται»
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Αυτό θα συνεχίσω να πράττω αν εκλεγώ ευρωβουλευτής
Συνέχιση ανάπτυξης και μείωση πληθωρισμού στην Κύπρο προβλέπει η Κομισιόν