EY Cyprus: Επανασχεδιάζεται το μέλλον της εργασίας
07:40 - 26 Οκτωβρίου 2022
Ιδιαίτερα σημαντική είναι για την Κύπρο η συμβολή του τομέα της εκπαίδευσης στις προσπάθειες για να καταστεί η χώρα μας ιδανικός επενδυτικός προορισμός. Προτεραιότητα αποτελεί, εξάλλου, ο επανασχεδιασμός του μέλλοντος της εργασίας.
Στο πλαίσιο του Cyprus Attractiveness Forum, που διοργάνωσε η EY, ο Γιάννης Μουζουρίδης, Γενικός Διευθυντής του Human Resource Development Authority of Cyprus (HRDA), είπε πως η Κύπρος υιοθέτησε με ταχύτητα το σχέδιο. Δεν υπήρξαν ιδιαίτερες καθυστερήσεις πρόσθεσε, λέγοντας ότι το θέμα παρακολουθείται στενά. «Πρέπει να κτίσουμε και να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις σε τοπικό επίπεδο για να ενισχύσουμε την οικονομία μας», τόνισε.
Ο Μάριος Τσιακκής, Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ είπε πως στην Κύπρο το πρόβλημα ανθρώπινου κεφαλαίου και ταλέντου είναι πολύ σοβαρό. «Κάνουμε επενδύσεις, έχουμε αποφοίτους. Το πρόβλημα είναι ότι επέλεξαν ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες αντί STEM. Έτσι σήμερα έχουμε ελλείψεις», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι πάνω από 50% επέστρεψαν στην Κύπρο και εργάζονται σε θέσεις που δεν απαιτούν πανεπιστημιακό δίπλωμα. Η αλλαγή στην κουλτούρα είναι αναγκαία, προειδοποίησε ο ομιλητής.
Η Μαρία Θεοδώρου, Επικεφαλής στο Human Resources Department της ΟΕΒ τόνισε τη σημασία επένδυσης στο ανθρώπινο κεφάλαιο, για να πει στη συνέχεια ότι η ΕΕ έθεσε πολύ φιλόδοξους στόχους στην εκπαίδευση. Έκανε εκτενή αναφορά στην επένδυση της ΕΕ στο training γεγονός που καθιστά την εποχή μας ιδανική για επενδύσεις στο τομέα της εκπαίδευσης. «Οι χώρες-μέλη λαμβάνουν χρηματοδότηση και από ESF, Erasmus και άλλα προγράμματα χρηματοδότησης και πρέπει να τα αξιοποιούμε. Η Κύπρος έκανε εκπληκτική δουλειά στον τομέα αυτό», σχολίασε. Είπε επίσης ότι οι εργοδότες αναζητούν άλλα ταλέντα πλέον, πέραν των παραδοσιακών αφού πλέον ενδιαφέρονται για τα soft skill.
Η καθηγήτρια Ελένη Σταύρου και Διευθύντρια του MSc HRM, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου μίλησε εκτενώς για τα soft skills παίρνοντας τη σκυτάλη από την κ. Θεοδώρου. Υπάρχουν διεθνείς, τοπικές πρωτοβουλίες και ο συνδυασμός των δύο, όπως εξήγησε. Ενδεικτικό ήταν το παράδειγμά της για τον συντονισμό από το Πανεπιστήμιο Κύπρου με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια, για εκπαίδευση των φοιτητών και ενδυνάμωσή τους αλλά και πρόσβασή τους σε επαγγελματίες που τους βοηθούν να εξελίσσονται. Στο πλαίσιο της τοποθέτησής της η κ. Σταύρου έκανε αναφορά και σε προγράμματα ξένων γλωσσών όπως Κινεζικά που βοηθούν στην μελλοντική τους επαγγελματική κατάρτιση στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Το πάνελ συντόνιζε ο Παναγιώτης Θρασυβούλου, Partner, Head of People Advisory Services της EY Cyprus.