Το νέο γεωπολιτικοοικονομικό σκηνικό με τον φακό της διπλωματίας
14:00 - 21 Οκτωβρίου 2022
Τις γεωπολιτικές προκλήσεις στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τον αντίκτυπό της στην εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, συζήτησαν διπλωμάτες.
Καλεσμένοι στο 13o Limassol Economic Forum oι αξιωματούχοι παρουσίασαν τις θέσεις τους για τις διεθνείς σχέσεις σε μια εποχή σαρωτικών αλλαγών.
Η Ύπατη Αρμοστής της Αυστραλίας Fiona McKergow ειπε πως η εξωτερική πολιτική μιας χώρας είναι στην ουσία η έκφραση των εθνικών της αρχών. Η ασφάλεια, οι οικονομικές προοπτικές και η εθνική μας ταυτότητα είναι μέρος της εν λόγω πολιτικής, πρόσθεσε. Η εθνική ταυτότητα επηρεάζεται και από τον παράγοντα της μετανάστευσης, είπε λίγο αργότερα.
Αναφερόμενη στην Κύπρο είπε πως οι σημερινές διεθνείς προκλήσεις στις εισαγωγές και εξαγωγές και η επίδραση της Κίνας στο τομέα δεν αφήνουν τη χώρα μας ανεπηρέαστη. Μιλώντας στη συνέχεια για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, η διπλωμάτης προειδοποίησε:
«Βιώνουμε μια εποχή με επιθετικούς παίκτες και δεν θέλουμε να δούμε τον ανταγωνισμό να κλιμακώνεται σε σύγκρουση». «Λόγω της τοποθεσίας της Αυστραλίας, η χώρα αντιμετωπίζει με τη σειρά της επιθετικούς παίκτες. Η εμπιστοσύνη και οι στρατηγικές συνεργασίες μεταξύ εθνών είναι η λύση», δήλωσε.
O Πρέσβης του Καζακστάν στην Κύπρο, Satybaldy Burshacov είπε πως η χώρα του είναι σημαντικός παίκτης γεωπολιτικά, ιδιαίτερα στην Ασία όπου επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο και να συνεισφέρει στην ανάπτυξη διεθνών σχέσεων. Τους τελευταίους μήνες το Καζακστάν, είπε, φιλοξένησε διεθνή συνέδρια συγκεντρώνοντας ηγέτες της περιοχής, θέλοντας έτσι να δείξει το γεγονός ότι η χώρα του έχει αντιληφθεί την κρίσιμη κατάσταση που διανύουν οι διεθνείς σχέσεις.
Η Πρέσβης της Ολλανδίας στην Κύπρο, Elke Merks-Schaapveld, μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία που έφερε στο προσκήνιο συζητήσεις για το Διεθνές Δίκαιο.
Επικίνδυνες χαρακτήρισε τις θέσεις μέσω των οποίων γίνεται προσπάθεια επιβολής αντιδημοκρατικών νόμων παραπέμποντας τη συζήτηση στη ρωσική εισβολή. Αποκάλεσε τον Πούτιν ιμπεριαλιστή και μίλησε για την ανάγκη η Ευρώπη να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη. Πέραν της ενεργειακής εξάρτησης, η διπλωμάτης μίλησε και για την εξάρτηση της οικονομίας στο φθηνό δυναμικό- ζήτημα που δημιουργεί προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο Μυρτώ Ζαμπάρτα συμφώνησε ότι διανύουμε μια περίοδο αλλαγής στα γεωπολιτικά και πως υπάρχουν απειλές στο κυβερνητικό επίπεδο (κρίση της δημοκρατίας), στο οικονομικό (με αποτέλεσμα την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων) και στον τομέα της ασφάλειας. Είναι μια πολύπλευρη κρίση και χρειάζεται αντιμετώπιση μέσω εργαλείων.
«Ως Ε.Ε. λειτουργήσαμε άμεσα με κινήσεις στο τομέα του Φυσικού Αερίου (ΦΑ) και πλέον δίνεται έμφαση και στην απεξάρτησή της στο ενεργειακό κομμάτι,γενικότερα», είπε. Και συνέχισε με το εξής: «Είδαμε εγκαίρως τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και εφαρμόζουμε μια πολιτική αυτονομίας». «Είμαστε ενωμένοι απέναντι στις δράσεις του Κρεμλίνου, έχουμε ισχυρές αντοχές και θα τα καταφέρουμε», ήταν το μήνυμά της.
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ, Κορνήλιος Κορνηλίου.