Ηροδότου, Στουρνάρας, Centeno αναλύουν τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ
16:04 - 21 Οκτωβρίου 2022
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ τριών κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι συμμετέχοντες στο 13o Limassol Economic Forum.
Συγκεκριμένα, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας και ο Διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας, Mario Centeno συμμετείχαν σε συζήτηση μαζί με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνο Ηροδότου, με επίκεντρο τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο κ. Ηροδότου είπε πως η ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές τάσεις ασκούν πίεση στην οικονομία. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αποτελεί επίσης σημαντικό ζήτημα για τις διεθνείς αγορές. Ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες παρουσίασε επίσης αύξηση, παρατήρησε ο κ. Ηροδότου. Όπως είπε, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι για φέτος θα ανέλθει στο 8,1% και πως για του χρόνου που υπολογίζεται στο 5,5% «εκτιμούμε να δούμε πραγματική βελτίωση».
Ο κ. Στουρνάρας πήρε το λόγο για να παρουσιάσει γεωπολιτικές εξελίξεις που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. «Καθώς αναρρώναμε από την πανδημία, ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία και επιβλήθηκαν οι κυρώσεις στη Ρωσία», σχολίασε. Συνδέοντας τις δύο εξελίξεις, ο Διοικητής είπε πως κατεγράφη αύξηση του ενεργειακού κόστους και πως οι σαρωτικές εμπορικές αλλαγές στις ΗΠΑ προκάλεσαν αλυσιδωτές επιπτώσεις. «Η νομισματική πολιτική δεν είναι αρκετή, χρειαζόμαστε και μια ενεργειακή πολιτική», είπε σε αυτό το σημείο.
Ο Mario Centeno ανέφερε πως η νομισματική πολιτική πρέπει να είναι ευέλικτη. «Ένας από τους λόγους που είναι επιτυχής στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στην περιοχή της Ευρώπης ήταν η ευελιξία και πρέπει να παραμείνει τέτοια και να αξιοποιούμε τα εργαλεία που διαθέτουμε για να ξεπεράσουμε τον πληθωρισμό. του πληθωρισμού», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην νομισματική πολιτική του μέλλοντος, ο Διοικητής είπε επίσης ότι πρέπει να ξεπεραστεί ένα παλιό στίγμα της Ευρώπης που είναι η ιδέα της κυριαρχίας (dominance) μέσω της εν λόγω πολιτικής. «Πρέπει να δουλέψουμε σε κλίμα συνεργασίας», τόνισε. Πρόσθεσε ακόμη πως «αντιμετωπίζουμε εξωτερικά σοκ (σ.σ. που δεν προκαλούνται από την Ευρώπη) και η Ευρώπη πρέπει να κατανοήσει ότι πρέπει να αξιοποιήσει τον ρόλο της στην περιοχή.
Ο συντονισμός μεταξύ των κεντρικών τραπεζών είναι σημαντικός κατά τον Centeno, ο οποίος τις κάλεσε να συνεχίσουν έτσι και στο μέλλον. Συμπλήρωσε λέγοντας πως «η νομισματική πολιτική του αύριο πρέπει να είναι συμπεριληπτική και διαφανής».
Κληθείς να απαντήσει σε όσους υποστήριξαν ότι οι Κεντρικές Τράπεζες αντέδρασαν αργά στον πληθωρισμό, ο κ. Ηροδότου έκανε αναφορά στα μέτρα που λήφθηκαν από το περασμένος έτος και τα εργαλεία που χρησιμοποίησαν το τρέχον έτος. «Τα επιτόκια δεν είναι το μόνο εργαλείο που έχουμε», τόνισε. Εξήγησε επίσης ότι η νομισματική πολιτική παίρνει 18 μήνες μέχρι να φανεί στην πραγματική οικονομία.
Στην ίδια ερώτηση, ο Ισπανός Διοικητής προειδοποίησε ότι με τις ενέργειές τους οι ΚΤ δεν απαντούν στον υφιστάμενο πληθωρισμό, αλλά σε αυτό που προβλέπεται ότι θα παρουσιαστεί. «Κατ’ εμένα, το σενάριο του να πηγαίνουμε μπρος και πίσω στις αποφάσεις μας είναι το χειρότερο. Πρέπει να είμαστε έγκυροι», τόνισε.
Ο κ. Στουρνάρας πήρε ξανά το λόγο για να πει ότι ο πληθωρισμός εμφανίζεται σε 2 φάσεις. Την πρώτη που ήταν τον Γενάρη και η δεύτερη τον Ιούλιο. Και στις δύο χρονικές στιγμές εφαρμόστηκαν μέτρα. «Δεν αποκλείεται τους επόμενους μήνες να δούμε τον πληθωρισμό να πέφτει», δήλωσε ο Κεντρικός Τραπεζίτης, αφήνοντας έτσι ένα παράθυρο αισιοδοξίας.