Mayday ταξιδιωτικών πρακτόρων για το διπλό PCR-«Πολλές οι ακυρώσεις»
06:35 - 04 Ιανουαρίου 2022
Προβληματισμό και έντονη ανησυχία για τις μεσοπρόθεσμες, αλλά και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία, προκαλεί στους ταξιδιωτικούς πράκτορες η σε τακτά χρονικά διαστήματα διαφοροποίηση των μέτρων που αποφασίζονται και εφαρμόζονται στις πύλες εισόδου του νησιού, στο πλαίσιο των προσπαθειών περιορισμού της πανδημίας του κορωνοϊού.
Υπενθυμίζεται ότι από τις 23:00 σήμερα το βραδύ όσοι επιβάτες 12 ετών και άνω αφικνούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία, υποχρεούνται να έχουν προχωρήσει στη διενέργεια εργαστηριακής εξέτασης PCR 48 ώρες προ της αναχώρησής τους. Η εν λόγω απόφαση ισχύει για όλους τους επιβάτες ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού, ενώ επίσης ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού, όλοι οι επιβάτες θα υποβάλλονται σε εργαστηριακή εξέταση PCR και κατά την άφιξή τους στην Κύπρο.
Διαβάστε εδώ: Τι θα ισχύει από 4 Ιανουαρίου για PCR στις πύλες εισόδου
Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου(ACTA) Χάρης Χαραλάμπους, έκανε λόγο για τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται, τονίζοντας πως δύο PCR, πριν και μετά την άφιξη, δεν υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή χώρα που να τα εφαρμόζει ως μέτρο.
Διαβάστε ακόμα:
Λιανεμπόριο: Οι αυξήσεις και αυτοί που σώζουν την κατάσταση
Έρχεται νέα μεγάλη εμπορική ανάπτυξη στη Λευκωσία (pics)
Αλλάζει μορφή η ακτογραμμή της παραλίας του Lady’s Mile
Εστιάζοντας ειδικότερα στο γεγονός ότι ως Κύπρος ζητάμε PCR 48 ωρών, ενώ κατά κανόνα στην Ευρώπη ζητείται PCR 72 ωρών και rapid test 48 ωρών, ο κ. Χαραλάμπους υπογράμμισε πως σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, το να εκδοθεί PCR 48 ωρών είναι από δύσκολο μέχρι και αδύνατο σε κάποιες περιπτώσεις, ειδικά όταν οι μέρες εμπίπτουν σε Σαββατοκύριακα ή αργίες.
«Ως εκ τούτου», τόνισε, «εμείς επιμένουμε ότι το PCR που ζητάμε πριν από την αναχώρηση θα έπρεπε να είναι 72 ωρών, όπως ισχύει σε σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και ταυτόχρονα θα έπρεπε να αποδεχόμαστε και εμείς το rapid test». Όπως υπέδειξε συναφώς, ενώ ως Κύπρος δεν έχουμε το rapid test στα αεροδρόμια και γενικά για την είσοδο στην χώρα, το δεχόμαστε οπουδήποτε άλλου. «Αυτά», σημείωσε, «είναι πράγματα που δημιουργούν ανομοιομορφία στο περιβάλλον του τουρισμού και που σίγουρα χωρίς να είναι προς το παρόν μετρήσιμα, στο μέλλον θα έχουν κάποιο κόστος όσον αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό».
Καταγράφονται ακυρώσεις
Σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους, ήδη καταγράφονται αρκετές ακυρώσεις, καθότι, όπως είπε, το PCR 48 ωρών περιορίζει εκ των πραγμάτων κάποιους που θέλουν να ταξιδέψουν στην Κύπρο, ή ακόμη και Κύπριους που θα θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
Και αυτό, όπως εξήγησε, αφού γνωρίζουν πως σε κάποιες περιοχές και χώρες, το να εξασφαλίσουν PCR 48 ωρών είναι πρακτικά αδύνατο. «Καλό θα ήταν», επισήμανε, «να ακολουθούμε και εμείς λίγο-πολύ όσα κάνουν και οι υπόλοιπες χώρες, ώστε να μην βρισκόμαστε τουριστικά σε μειονεκτική θέση».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου διαμήνυσε τέλος πως οι αεροπορικές εταιρείες, οι τουριστικοί πράκτορες και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, επενδύουν και όλες οι αλλαγές ή διαφοροποιήσεις τους επηρεάζουν άμεσα. «Ως εκ τούτου», κατέληξε, «είναι σημαντικό μεν να λαμβάνουμε μέτρα και η επιδημιολογική εικόνα να είναι τέτοια που να προσφέρει ασφάλεια στους ταξιδιώτες, από την άλλη όμως πρέπει να είναι στοχευμένα και πρακτικά εφαρμόσιμα».