Κοντά στην πώληση δανείων ύψους σχεδόν €500 εκατ. η ΚΕΔΙΠΕΣ

Πολύ κοντά στην πώληση χαρτοφυλακίου δανείων ύψους €477 εκατ., στο πλαίσιο του έργου «Λήδρα», βρίσκεται η ΚΕΔΙΠΕΣ.

Το έργο, όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση της έκθεσης προόδου για το δ’ τρίμηνο του 2021 ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΚΕΔΙΠΕΣ Λάμπρος Παπαδόπουλος, έχει εισέλθει στην τελική του φάση, και συγκεκριμένα στο στάδιο της αποκλειστικής διαπραγμάτευσης με τον επικρατέστερο προσφοροδότη.

Διαβάστε ακόμη:

Έρχονται νέες αυξήσεις στα καύσιμα, φωτιά το πετρέλαιο θέρμανσης

Τρεις οι προσφορές για την ακτοπλοϊκή-«Ήταν ελκυστικοί οι όροι»

Μάλιστα, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί εντός Φεβρουαρίου και πως η ολοκλήρωση της συναλλαγής να γίνει εντός του πρώτου εξαμήνου 2022.

Διαβάστε εδώ: ΚΕΔΙΠΕΣ: Σε διαβούλευση με συντεχνίες για κατάργηση θέσεων εργασίας

Σημειώνεται ότι η επιλογή του επικρατέστερου προσφοροδότη έγινε μέσα από μια μικρή λίστα από έξι ενδιαφερόμενους επενδυτές, από τους 13 που είχαν αρχικά εισέλθει στο εικονικό δωμάτιο δεδομένων (Virtual Data Room), στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της διαδικασίας.

Επί της ουσίας, η ολοκλήρωση του έργου Λήδρα θα ανοίξει το δρόμο και για περαιτέρω δυνητικές πωλήσεις χαρτοφυλακίων από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο πλαίσιο των όρων εντολής της για διαχείριση των ΜΕΔ και αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας, ενώ θα της δώσει και τα απαραίτητα ρευστά διαθέσιμα, για απόκτηση νέου χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων(ΜΕΔ), εφόσον τελεσφορήσει η διαδικασία μετατροπής της σε εθνική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με την αλλαγή των όρων εντολής της.

Με βάση το επιχειρηματικό πλάνο της ΚΕΔΙΠΕΣ ενδεχόμενη μετεξέλιξή της σε Εθνική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων θα μπορούσε, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να παρέχει κατά την περίοδο 2022-2024 μια σημαντική λύση στο θέμα των ΜΕΧ μέσω της ενδεχόμενης αγοράς από πιστωτικά ιδρύματα και άλλες εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, δανείων ύψους περίπου €1 με €1,5 δις.

Υπενθυμίζεται ότι λαμβάνοντας υπόψη τις εποπτικές απαιτήσεις για μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων(ΜΕΧ) σε μονοψήφιο ποσοστό, το Υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε από το περασμένο καλοκαίρι τις επαφές με τις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εξέταση της δυνατότητας μετεξέλιξης της ΚΕΔΙΠΕΣ σε Εθνική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (National Asset Management Company).

Όπως αναμένεται συναφώς, στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 η ΚΕΔΙΠΕΣ θα έχει λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει ως Εθνική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων. 

Δειτε Επισης

Ακάλυπτες επιταγές αξίας €60.851 τον Νοέμβριο
Τρ. Κύπρου: Αλλαγές στα Διοικητικά Συμβούλια-Παραίτηση Σοφιανού και νέοι διορισμοί
«Τριλογία» προστασίας των ευάλωτων ομάδων-Χαιρετίζουν το νέο πλαίσιο οι δανειολήπτες
Κωνσταντίνος Ηροδότου: To ψηφιακό ευρώ δεν θα είναι απειλή
Χριστιάνα Ερωτοκρίτου: Έκλεισε μια ανοιχτή πληγή δέκα ετών για τις εκποιήσεις
H αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Tο ψηφιακό τοπίο των τραπεζών: Τα μυστικά των πρωταγωνιστών για επιτυχή μετασχηματισμό
Προχωρά με τον διορισμό Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου ο Πρόεδρος-«Δύο-τρία πρόσωπα στο μυαλό μου»
Μειώθηκε στο 17% από 30% ο συντελεστής έκτακτης εισφοράς για άμυνα επί τόκων
Ν. Χριστοδουλίδης: Σταθμός για τη δημοσιονομική σταθερότητα η έγκριση της δέσμης μέτρων για τα ΜΕΔ