Με την όπισθεν το 2021 η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία

Η γερμανική οικονομία απέτυχε να επιστρέψει το 2021 στο μέγεθος που βρισκόταν πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς οι ελλείψεις στα μικροτσίπ έπληξαν την παραγωγή της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ οι περαιτέρω περιορισμοί για την COVID-19 επιβράδυναν την ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης κατά τους τελευταίους μήνες του προηγούμενου έτους.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 2,7% το 2021, μετά τη βουτιά κατά 4,6% το πρώτο έτος κρίσης του κορωνοϊού, το 2020, όπως κατέδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία της γερμανικής Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.

Τα στοιχεία, τα οποία ήταν σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, καταδεικνύουν ότι η οικονομική παραγωγή της Γερμανίας βρίσκεται περίπου 2% χαμηλότερα από τα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την κρίση του 2019, αναφέρει η γερμανική στατιστική υπηρεσία.

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο συρρικνώθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021 μετά την ανάπτυξη τα δύο προηγούμενα τρίμηνα καθώς η αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορωνοϊού οδήγησαν σε νέους περιορισμούς στο λιανικό εμπόριο και τον τουρισμό, σημειώνει η υπηρεσία.

Η αρχική εκτίμηση κατέδειξε συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο μεταξύ 0,5% και 1,0% σε τριμηνιαία βάση, δήλωσε εκπρόσωπος της στατικής υπηρεσίας.

Οι κύριοι παράγοντες ανάπτυξης το 2021 ήταν το άλμα στις εξαγωγές και οι τεράστιες δημόσιες δαπάνες με τις οποίες μετριάστηκε ο αντίκτυπος της πανδημίας, πρόσθεσε.

Ωστόσο, η ανάπτυξη και η εγχώρια παραγωγή του πρωτοποριακού εμβολίου για την COVID-19 από τη γερμανική BioNTech ενίσχυσε σημαντικά την ανάπτυξη, δήλωσε ο εκπρόσωπος της στατιστικής υπηρεσίας, χωρίς να αναφερθεί στο ακριβές ποσοστό.

Τα οικονομικά ινστιτούτα έχουν υπολογίσει ότι μόνο η BioNTech πρόσθεσε 0,5% στην οικονομική παραγωγή της Γερμανίας το 2021, το οποίο αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα πέμπτο της συνολικής ανάπτυξης.

Δειτε Επισης

Φόρους 800 εκατ. ευρώ πλήρωσαν ευρω-τράπεζες στο Κρεμλίνο
Μετοχές: Το ράλι μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς μείωση επιτοκίων, λένε οι «ταύροι» της Wall Street
Fed: Η επιμονή του Πάουελ να διατηρήσει τα υψηλά 20ετίας και το στοίχημα των επενδυτών
Μόσχα: Προειδοποιεί τη Δύση με «σκληρή» απάντηση αν πειραχτούν τα περιουσιακά της στοιχεία
Προειδοποιεί για τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Γάζα η Σαουδική Αραβία
Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό