Powered by

FItch: Μειώνει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάκαμψη

Η Fitch χαμηλώνει τις προηγούμενες προβλέψεις για την ταχύτητα ανάκαμψης της παγκόσμια οικονομίας το 2021, υπό την πίεση σειράς ανισορροπιών με κυριάρχες την αύξηση του πληθωρισμού στη σκιά των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας παγκοσμίως και της αβεβαιότητας που προκαλεί το μέτωπο της πανδημίας.

Ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναμένει τώρα ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 6% το 2021, αναθεωρημένο από 6,3% στην έκθεση του Ιουνίου.

Οι περιορισμοί στην προσφορά φρενάρουν τον ρυθμό ανάκαμψης και η Fitch έχει αναθεωρήσει τις προβλέψεις για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2021 σε 6,2% από 6,8% τον Ιούνιο.

Μεγαλύτερο μερίδιο ανάπτυξης της ζήτησης αντικατοπτρίζεται στις αυξήσεις των τιμών και οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αναθεωρούνται ξανά προς τα πάνω.

Ο Fitch μείωσε επίσης τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στην Κίνα, στο 8,1% από 8,4%, καθώς η επιβράδυνση στην αγορά ακινήτων επιβαρύνει την εγχώρια ζήτηση.

Οι προβλέψεις για ορισμένες άλλες ασιατικές οικονομίες έχουν επίσης αναθεωρηθεί επί τα χείρω μετά από την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και τους νέους περιορισμούς.

Ωστόσο, διεθνής οίκος αναθεώρησε προς τα πάνω την ανάπτυξη της ευρωζώνης 2021 σε 5,2% από 5%.

Επίσης ο οίκος αναβαθμίζει τις προβλέψεις για Πολωνία, Τουρκία, Μεξικό, Ρωσία και Νότια Αφρική.

Η πρόοδος στη διάθεση των εμβολίων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊου περιορίζει τον αντίκτυπο από νέες δραματικές αυξήσεις των κρουσμάτων Covid-19 στην οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι αναλυτής της Fitch, η δυναμική των ιών επηρεάζει την ανάπτυξη πιο έντονα σε μέρη όπου τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλότερα.

Η πανδημία εξακολουθεί να περιορίζει την προσφορά εργασίας.

Μια άνευ προηγουμένου έκρηξη της ζήτησης στηνκατανάλωση έχει σφίξει την ικανότητα των παγκόσμιων προμηθευτών - παραγών να ανταποκριθούν. Τα σημεία συμφόρησης της προσφοράς περιορίζουν τον ρυθμό επέκτασης της παραγωγής και δημιουργούν βραχυπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις, αναφέρει έκθεση του οίκου.

«Αυτές οι πιέσεις αναμένεται να περιοριστούν το 2022, καθώς η αύξηση της ζήτησης μετριάζεται και η προσφορά ανταποκρίνεται. Αλλά οι πιέσεις στις τιμές αλλάζουν τον τόνο της συζήτησης στο μέτωπο της χάραξης πολιτικής. Η στήριξη της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής για την ανάπτυξη θα αρχίσει να μειώνεται το επόμενο έτος », δήλωσε ο Μπράιαν Κάλτον, επικεφαλής οικονομολόγος της Fitch Ratings.

Οι πληθωριστικές πιέσεις μακροπρόθεσμα έχουν ενταθεί, σημειώνεται. Το κόστος αυξάνεται για τις αμερικανικές επιχειρήσεις με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών. Το υψηλότερο κόστος μεταφέρθηκε στους καταναλωτές, με τον δείκτη τιμών ακατναλωτή CPI να βρίσκεται στο υψηλότερο ποσοστό από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο πληθωρισμός των τιμών των αγαθών θα πρέπει να υποχωρήσει το επόμενο έτος, αλλά η σταδιακή αύξηση του πληθωρισμού των υπηρεσιών των ΗΠΑ θα αποτρέψει τον βασικό πληθωρισμό των ΗΠΑ να πέσει κάτω από το 3% έως το τέλος του 2022. Οι πληθωριστικές πιέσεις είναι λιγότερο έντονες σε άλλες προηγμένες οικονομίες, αλλά οι προβλέψεις για το τέλος του 2021 έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,3% στην ευρωζώνη
Θα παρέμβει η ΕΚΤ στα γαλλικά ομόλογα; Τα σενάρια και το όπλο του TPI
To bitcoin «γλυκοκοιτάζει» και πάλι τα $100.000
Ισπανία: Σε υψηλό τριών μηνών ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
ΗΠΑ: Με ρυθμό 2,8% «έτρεξε» η οικονομία το τρίτο τρίμηνο
Goldman Sachs: Τι προτείνει στους επενδυτές για το 2025
Γκούλσμπι (Fed): Πρέπει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων
Bitcoin: Tι σημαίνει για την τιμή του η πιθανή δημιουργία εθνικού αποθέματος στις ΗΠΑ
ΗΠΑ: Η επιλογή του Μπέσεντ για το Υπουργείο Οικονομικών δίνει «ανάσα» στις παγκόσμιες αγορές
Banco BPM: Εξετάζει την εξαγορά της από την UniCredit-Στα $11 δις η προσφορά